Отиди на
Форум "Наука"

Йордан - "За произхода и деянията на готите"


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Правен ли е превод на български език на "За произхода и деянията на готите" на Йордан или можете ли да препоръчате някое по-задълбочено изследване (на български, руски или английски език)?

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители

Сребърния кодекс е абсолютен фалшификат, поради следните причини –

  • няма негов паралел за да бъде сравнен и доказан, че това е бил еди какво си наречие от “източногерманските” готи ;
  • не е създаден от рекс Теодорих, защото той е бил арианин , а в текста на “Сребърния кодекс” липсват така нужните конфесионални оттенъци, доказващи принадлежността на кодекса към времето на готското управление на Италия;
  • доказа се в много съвременни книги и дисертации, че готите не са “източногермански или скандинавски” етнос , което твърдение беше манипулирано и играеше съществена политическа роля в имперските тежнения на Австро- Унгария и Германия до 1945г. А преди това на Испания, Швеци я и сума ти Западни държави и държавици борещи се и до днес за място “под слънцето” и оправдаващи своята колониална и експанзионистична политика;
  • Йорданес е написал история не за някакъв си измислен “германски” народ , а за скири , сагадари и АЛАНИ - “не толкова за слава на самите тях, колкото за славата на този, който победи” – Jordanis . Getica 266, 315-316 ( сравни с българския превод в ЛИБИ , I , с.326-327 ) ; Откъде съвсем ясно можем да си направим заключението ,че ако трябва да търсим някаква идентичност и произход на гети-готи, то той не е “тракийски” или германски, а сарматски (алански).
  • Късния произход на Сребърния кодекс, който за 1000 години е достигнал недокоснат от времето и може да се нарече осмото чудо на света е ясно доказателство, че е много късна фалшификация от 16 век. За сравнение можете да вземете царското издателство на Манасиевата история от 14 в. и да сравните, как дори един документ пазен е понесъл върху себе си отражението на времето и да оцените, че през времето 500 -1600 този кодекс е бил в небитието.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...