Отиди на
Форум "Наука"
Bogoris

Йордан - "За произхода и деянията на готите"

Recommended Posts

Здравейте,

Правен ли е превод на български език на "За произхода и деянията на готите" на Йордан или можете ли да препоръчате някое по-задълбочено изследване (на български, руски или английски език)?

Поздрави

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сребърния кодекс е абсолютен фалшификат, поради следните причини –

  • няма негов паралел за да бъде сравнен и доказан, че това е бил еди какво си наречие от “източногерманските” готи ;
  • не е създаден от рекс Теодорих, защото той е бил арианин , а в текста на “Сребърния кодекс” липсват така нужните конфесионални оттенъци, доказващи принадлежността на кодекса към времето на готското управление на Италия;
  • доказа се в много съвременни книги и дисертации, че готите не са “източногермански или скандинавски” етнос , което твърдение беше манипулирано и играеше съществена политическа роля в имперските тежнения на Австро- Унгария и Германия до 1945г. А преди това на Испания, Швеци я и сума ти Западни държави и държавици борещи се и до днес за място “под слънцето” и оправдаващи своята колониална и експанзионистична политика;
  • Йорданес е написал история не за някакъв си измислен “германски” народ , а за скири , сагадари и АЛАНИ - “не толкова за слава на самите тях, колкото за славата на този, който победи” – Jordanis . Getica 266, 315-316 ( сравни с българския превод в ЛИБИ , I , с.326-327 ) ; Откъде съвсем ясно можем да си направим заключението ,че ако трябва да търсим някаква идентичност и произход на гети-готи, то той не е “тракийски” или германски, а сарматски (алански).
  • Късния произход на Сребърния кодекс, който за 1000 години е достигнал недокоснат от времето и може да се нарече осмото чудо на света е ясно доказателство, че е много късна фалшификация от 16 век. За сравнение можете да вземете царското издателство на Манасиевата история от 14 в. и да сравните, как дори един документ пазен е понесъл върху себе си отражението на времето и да оцените, че през времето 500 -1600 този кодекс е бил в небитието.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...