Отиди на
Форум "Наука"

За първи път България бе домакин на международен конгрес по роботизирана хирургия


Recommended Posts

  • Администратор

В периода 24 октомври 2014 г. под патронажа на Медицински университет – Плевен, се проведе ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия (3rd SEERSS Congress) на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа с президент на конгреса проф. д-р Григор Горчев.

„Целта на конгреса е да развива и разширява мрежата от хирурзи, споделящи идеята за по-широко навлизане и прилагане на роботизираната хирургия в клиничната практика. В тази връзка на общото събрание на Асоциацията, проведено на 04 октомври 2014 г. бе взето решение тя да се преименува на Европейска Асоциация по роботизирана хирургия(SERS – Society of European Robotic Surgeons), в която да се присъединяват все повече специалисти от Европа.”, каза проф. Константинос Константинидис, президент на борда на директорите на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

Огромна привилегия за България бе, че столицата София стана домакин на международен научен форум от подобен мащаб и значимост, който привлече над 120 водещи хирурзи от Европа и САЩ в сферата на роботизираната хирургия, които споделиха своя опит и научни достижения в гинекологията, урологията, общата хирургия и кардиологията.

Страната ни продължи инициативата, въведена за първи път в Атина 2013 г. по време на 2nd SEERSS Congress, наречена Junior SEERSS, за привличане на студенти по медицина и млади лекари за овладяване и усъвършенстване на уменията, техниките и методите на роботизираната хирургия.

На 2 октомври се проведе форумът за младите лекари от страната и чужбина Junior SEERSS. На него имаше както теоретична, така и практическа част. Бяха изнесени лекции от специалните гости от Европа и САЩ, след което младите бъдещи хирурзи имаха възможност да тренират своите умения за работа с роботизираната система на специален симулатор за обучение. Общо 170 студенти, предимно млади медици от Атина и Медицинския университет – Плевен, взеха участие в младежкото издание на конгреса.

Основните дни на конгреса бяха 3 и 4 октомври. През това време се проведоха две сесии „Хирургия на живо“, излъчени за аудиторията от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. На 3 октомври хирургия на живо в гинекологията извърши проф. д-р Григор Горчев. На следващия ден демонстрацията на живо бе в областта на общата хирургия, осъществена от новосформирания екип на проф. д-р Ташко Делийски за роботизирани интервенции. След сесиите „Хирургия на живо“ следваха пленарните лекции на поканените видни хирурзи от САЩ и Европа в областта на роботиката – проф. Робърт Холоуей от Флорида Хоспитъл представи хирургичния си опит в гинекологията; проф. Страводимос разказа за гръцкия опит в урологията; проф. Константинидис изнесе лекция за опита в роботизираната обща хирургия; проф. Бонарос сподели опита си в роботизираната кардиологична хирургия.

За Асоциация по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа

Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа e основана през 2011 г. в Атина, обединявайки интересите на хирурзите в областта на роботиката от Гърция, Кипър, Румъния, България и Турция. Проф. Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в нашата страна, и проф. Славчо Томов, ректор на МУ – Плевен, са двама от основателите на асоциацията. Като член на Управителния съвет на асоциацията проф. Григор Горчев спечели домакинството на международния научен форум по роботика тази година.

За Медицински университет – Плевен

Медицински университет – Плевен, е основан през 1974 година на базата на бившата окръжна болница. Понастоящем МУ – Плевен, е университет с три факултета: факултет „Медицина“, факултет „Обществено здраве“ и факултет „Здравни грижи“. В структурата на висшето училище влизат и Медицинският колеж, и Департаментът за езиково и специализирано обучение. Провежда обучение по 11 специалности в 4 професионални направления – медицина, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности.

Днес Медицински университет – Плевен, е с водещи позиции на съвременен образователен и научноизследователски център с приоритет в развитието на телемедицината и въвеждането на авангардни технологии в обучението и клиничната практика.

post-6-0-96616300-1413709232_thumb.jpg

post-6-0-71415300-1413709233_thumb.jpg

post-6-0-44738900-1413709234_thumb.jpg

post-6-0-03250800-1413709235_thumb.jpg

post-6-0-66829000-1413709235_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...