Отиди на
Форум "Наука"

Руснак се заля с течен азот


Frujin Assen

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Този клип ми стана много интересен. Пича се заля с течен азот и... не му се случи нищо! С къв акъл го направи е отделен въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Знам, че са достатъчно откачени да го направят. Не го правете. Изсгарянето би трябвало да е като от вряла вода, но с малката разлика че причинителят изчезва почти веднага. Въпреки това едва ли е приятно. За щастие си е предвидил плувка на главата.

Имаше един откачен опит - човек вкарва и изкарва бързо ръката в течен азот. Газообразният филм около ръката от кипенето на азота запазва ръката за това време. Все пак не го пробвайте.

С течен хелий успеваемостта едва ли ще е такава...

Не знам дали за фокуса не се ползва нещо друго - фреон.. Пропан-бутанът е взривоопасен иначе ще е още по щадящ - аз самият съм се капал /направо мокрел/ по ръцете, даже ми е попивало в ръкавица. Ако обаче не я свалите на време става като попарване, една колежка така на времето се изгори.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ха така, мерси. Гледал съм го, нека други да го гледат. При всички случаи рискът да сбъркаш и да има поражения не е малък.


Поправка това не съм, предполагам че е на забавен кадър

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Течен азот имаше в кофата ;). Като се заля вече беше газообразен с много по-висока т-ра от -196 целзия. Едно е да се потопи нещо в термос с течен азот (правили сме го безброй пъти и в НМГ и особено на вечерите на химията или дните, и в гимназията и после във факултета), друго е да изсипеш този термос, но азота вече не е течен.

Жоро с хелий няма как да стане, не за друго, а щото втечняването на хелия и съответно течния хелий е много по-скъп! Във въздуха има огромна част азот, а хелия е много много малко!

Но наистина не правете това. В къщи няма как, няма от къде да вземете течен азот.

Едно време събирахме очите на мацките, като си палехме ръцете ;). Абсолютно безобидно и безопасно! Някакви мисля, че йодопроизводни които горят при ниски т-ри, под 37 целзия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...