Отиди на
Форум "Наука"

Медицинска марихуана – За какво е полезна?


Recommended Posts

  • Администратор

Интересът към медицинската марихуана продължава да расте, провокиран от голямо политическо движение, което цели да увеличи достъпността и законността ѝ. Но за какво точно е полезна тя? Неточни, непотвърдени митове, претендиращи за ефикасността ѝ в лекуването на всичко, от рак до епилепсия, заливат социалните мрежи, но какво има да каже науката по въпроса?

Марихуана, или Cannabis Sativa, е едногодишно растение, по произход от Централна Азия, което бива използвано за медицински цели поне за последните 3000 години. Биоактивните съединения, които съдържа растението, се наричат канабиноиди, от които поне 66 са идентифицирани засега. Те взаимодействат с два вида рецептори – CB1, които се доминират в клетките на мозъка и на гръбначния стълб и CB2, които се съдържат в различни имунни клетки. За най-силен канабиноид е смятан делта – 9 -тетрахидроканабинол (THC).

Смята се, че канабиноидите могат да бъдат полезни в лекуването на редица болести, като глаукома, болки, гадене, мускулни спазми и загуба на апетит. Също така, марихуаната се изследва при канцероболни, като начин за облекчаване на страничните ефекти от терапията, но някои лабораторни тестове също разглеждат нейните свойства за лекуване на тумори.

medical-marijuana_sc.jpg

Стимулира апетита

Канабиноиди като THC са показали в много изследвания с животни, че увеличават потреблението на храна и някой изследвания с хора показват същите резултати. Например, изследване, сравняващо THC-то с плацебо при ракоболни показва, че тези, които приемат THC, имат по-добър апетит и по-добро вкусоусещане и въпреки, че не са консумирали повече калории, те се чувствали по-спокойни и имали по-качествен сън, в сравнение с другата група. Друго проучване, изследващо одобреното от FDA (Food and Drug Administration) синтетично канабиноидно (THC) лекарство, дронабинол, при ХИВ пациенти със загуба на тегло показва, че тези, които приемали THC изяждали повече и спрели да губят тегло. Въпреки това, в проучване сравняващо дронабинол със стандартното лекарство мегастрол при ракоболни пациенти, които нямат апетит, учените открили, че дронабинолът не е толкова ефективен, в сравнение с мегастрола, в повишаването на апетита или качването на килограми.

Нищо изненадващо, но проучване при здрави хора показа, че тези, които употребяват марихуана консумират повече калории, особено снаксове и сладки изделия, отколкото тези с плацебо.

Как стимулира апетита? Рецепторът CB1 е активен в много части на тялото, които познаваме като стимулиращи храненето, като хипоталамусът и лимбичната система и също така някои области в стомаха и червата. THC може да упражнява ефектите си като имитира ендогенни вещества (наречени ендоканабиноиди), които се съдържат естествено в тялото.

Гадене и Повръщане

Има много изследвания свързани с умението на канабиноидите да намаляват гаденето и повръщането, свързани с химиотерапията. Систематично ревю от 2001 година на 30 проучвания включващи сравнения между синтетични канабиноиди (дронабинол, набилон или левонантрадол) и плацебо откри, че канабиноидите са по ефективни от плацебото за намаляване на гадене и повръщане. Още повече, пациентите показали предпочитане на канабиноидидите пред плацебото и покачали минимални странични ефекти.

Как работят те? Ендоканабиноидната система (името на групата молекули и рецептори като CB1 и CB2, които колективно са включени в много психологични процеси и служат като посредник за психоактивните ефекти на марихуаната) е ключ за пригодяването на много системи като болкоусещането, повръщането и мезолимбичните пътищата. Области на мозъка замесени с химиотерапията, предизвикващи гадене са лимбични и висококортикални региони, които действат на стимулацията и супресията на гаденето и повръщането. Рецепторите CB2 са в големи количества в тези области и вещества като набилон могат да агонизират тези рецептори.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%E2%80%93-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понижава вътреочното налягане при пациенти с откритоъгълна глаукома. Също се използва и като аналгетично средство при онкоболни.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Тетрахидроканабинолът намалява туморния растеж, установено в проучване при мишки:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/279571.php

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста е дълъг пътя от тестове върху животни до разрешена употреба от хора със съответното заболяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS5wyDEjCf9DC5_azHyCmAHtvSpDVUh2ReFqPIrex8Gb6-o_5hV8A

защо бабите им ставаше весело и леко когато обработваха, коноп..... :grin::grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...