Отиди на
Форум "Наука"

А във Вашите очи корабчета плуват ли?


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
4106224_345491eb1f_o.jpg?itok=ZvCBXeFV
Забелязвали ли сте странни малки червейовидни точици плаващи безцелно в полезрението ви? Тези досадни малки линийки или "паяжини", се наричат мътнини и са наблюдавани при 70% от хората. Но какво представляват всъщост?
Мътнините са сенките хвърлени върху ретината от частици, намиращи се в гелоподобна субстанция изпълваща вътрешната част на окото, наречена стъкловидно тяло. Стъкловидното тяло е съставено главно от вода и протеини, поддържа кръглата форма на окото и има известна свобода на движение - подобно на белтъка в яйце, при движения на главата то се завърта под определен ъгъл и след това се връща в изходно положение. Поради прозрачността му обаче, тези движения са незабележими.
След различни заболявания в стъкловидното тяло могат да се образуват мътнини - отлагания /отсейки/ от мъртви клетки или органични вещества, които трайно остават в него и се наблюдават като свободно плуващи петънца и нишки. Поради тях, движенията на стъкловидното тяло стават видими - някои пациенти описват мътнините като "паячета", плуващи в разни посоки при въртене на главата.
Мътнините по състав обикновено са слепени заедно клъстери от протеини, които пречат на светлината да преминава през стъкловидното тяло и хвърлят сянка върху ретината, в резултат на което стават видими в зрителното ни поле. Те имат формата на прозрачен кръг или попова лъжичка и такива помътнявания остават за постоянно в окото. Понякога при кръвоизлив на съд от ретината, когато еритроцитите навлязат в стъкловидното тяло, се образува характерно помътняване подобно на пушек, което се разсейва, когато кръвта се резорбира.
Разбира се с напредването на възрастта, стъкловидното тяло се свива, отлепвайки се от ретината, заедно с частици от последната, които също образуват мътнини. Те най-често изглеждат като паяжини.
Мътнините се забелязват най-ясно, когато погледнем ярък светлинен източник, лист бяла хартия или небе и се движат заедно с движението на очите. Въпреки че са дразнещи, много хора свикват с тях. Когато обаче те са много и затормозяват зрението на пациента, се налага операция, която премахва стъкловидното тяло и го заменя с физиологична течност.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

ОТ:

замислих се дали няма манипулация за отстраняване на греди от собствените ни зъркелчета, че да не се взираме в сламките, в чуждите очи!?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

има, ама само когато съвсем зазлеят нещата. Иначе гредите си стоят и у моето стъкловидно тяло, и у твоето;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето научих още нещо. Аз се чудих как става, че виждам косъмчета, точици и пр. И накъдето и да погледна - все там.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...