Отиди на
Форум "Наука"

45 години от мисия Аполо 13


Recommended Posts

  • Потребители

16 април 2015 г. 23:05 ч. "Хюстън, имахме проблем тук" - това са знаменитите думи, произнесени от астронавта Джак Суайгърт, след като искра запалва един от кислородните резервоари на космическия кораб "Аполо 13" и настъпва експлозия, която унищожава въпросния резервоар и една от трите горивни клетки. Разбира се, поп културата преиначава не съвсем правилно думите на астронавта на "Хюстън, имаме проблем". Но тогава надали астронавтът се е замислял, че произнася нещо, което ще остане в историята до ден днешен.

Всичко това се случва на 13 април 1970 година. Това означава, че вече са изминали 45 години от провеждането на тази историческа мисия.

Нормално инциденти от този тип биха били в състояние да доведат до смъртта на екипажа. Но ръководителите на полета на НАСА успяват да овладеят ситуацията. Астронавтите са прехвърлени от командния в лунния модул, който играе ролята на спасителна лодка. Чрез двигателя на лунния модул са проведени успешно и корекции на полета.

Apollo-13-Moon.jpg

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/855-2015-45-yrs-ap-13

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

А бе, добре изглеждащо начало, ама ...

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_13/%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81_13293.html

"Накъде да тръгнем: към Луната или към Марс?

Накъде трябва да се насочи следващата пилотирана мисия - към Луната или Марс? Какви са аргументите на привържениците на тези цели?

  • Луната. За база на обратната страна на Луната се застъпва новият директор на Европейската космическа агенция, Йохан-Дитрих Вернер.
  • Марс. Червената планета се определя като крайна цел в актуалните планове на НАСА, а мисиите до Луната и астероидите се смятат само като подготвителен етап. Марсианското общество също декларира желание да отправи хора на Марс без завръщане в мисията Mars One (но те може да се окажат мошеници)...

...

Факт е, че лунната програма през ХХ век всъщност бе надскачане на възможностите. Имаше шест експедиции, които кацнаха на Луната, но три от тях прекараха само денонощие на повърхността й, а останалите три - само три дни. Това е много кратко. На Луната е стигал само един професионален геолог. Дори до полюсите й все още не са стигали луноходите и никой не е правил дълбоко сондиране в лунната почва...

Ужас!

Хич даже не се споменава, дори и не се замислят хората, че целият възможен живот на Земята се дължи на цикличното изменение на земните условия от Луната, заради наличие на Луна!!! Без Луна - животът - с достигате на Съзнание и Разум - е невъзможен. Ама ... кой ти разбира от живот на ...разумно? :grin:

Ей, те тва е да твърдиш, че имаш на разположение резултати от наука? (ега ти и науката! - подчинена (и повредена!) на технологии, щото -там са парите!), която ... както се вижда вече - ще затрие нацяло живота на Земята... с ускорени темпове.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Смятам, че няма да чакаме много дълго докато отново не изпратим човек на Луната. Не се притеснявай, има хора които печелят от науката има и такива, които въпреки това я развиват за прогрес, а не за печалба ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...