Отиди на
Форум "Наука"

Общи въпроси за този период


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте хора,

Имам някои общи въпроси за този период от историята на България, надявам се вие да ми отговорите, тъй като аз не успях сам да го направя.

Избори за XIV ОНС - кой ги печели ?

Първа търговска спогодба на Княжестовото, с кого ?

Процес срещу Христо Попов, защо се води и от кого ?

Паралелна линия на тази на барон Хирш, кой взима решение за построяването ?

Благодаря предварително !

Редактирано от Aleksander L
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По силата на берлинските решения от 1878 г. неравноправните търговски договори, сключени между Турция и западните държави през 1860 – 1861г., остават в сила за България.

След изтичането на срока на тези договори през ноември 1889 г. Стамболовото правителство с оглед да „повдигне търговията в страната” сключва с Англия първата самостоятелна търговска спогодба. По силата на тази спогодба, освен 10,5% мито за внасяните в България стоки, Англия се задължава да плаща и общински данъци, налози върху солта, бирата и др. В същото време българските стоки, внасяни в Англия, се ползват с клаузите на най – облагодетелстваните страни. Спогодбата е временна, в последствие се подновява всяка година до 1894 г. Подписването на тази спогодба е последвано от сключването през 1890 – 1891 г. на търговски спогодби с Германия, Белгия, Швейцария, Франция и Австро – Унгария. По силата на тази спогодба вносното мито е увеличено на 10,5% и до известна степен подобрява условията за развитие на българската индустрия.

Подписаните търговски спогодби не водят до съществени икономически изгоди за България, но с тях се утвърждава правото на княжеството да сключва самостоятелни търговски спогодби.

====

След провала на преврата от 09.08.1886 г., при управлението на регентите, армията е прочистена от русофилски настроени офицери. Подкрепата й за Стамболовото правителство обаче не е сигурна. Опасявайки се от авторитета на един от водачите на контрапреврата – майор Христо Попов, през 1888 г. Ст. Стамболов организира съдебен процес срещу него и го отстранява от служба под претекст допуснати материални злоупотреби.

===

В изпълнение на приетия проектозакон от правителството на Ст. Стамболов за построяване на паралелна на барон Хиршовата железница в Южна Бълга­рия кабинетът на К. Стоилов решава да започне нейното строителство. Железопътната линия обхваща трасето Саранбей - Пловдив - Чирпан - Нова За­гора - Ямбол. Оттук тя трябва да се свърже с жп линията Ямбол - Бургас и да изнесе трафика на българските стоки на Бургаското пристанище. След дълги дискусии в Народното събрание и остри бор­би с компанията на барон Хирш отделни отсечки от паралелната линия са построени. Липсата на финансови средства не дава възможност тази жп линия да бъде довършена. Отказът на западните банки под натиска на барон Хиршовата компания да отпуснат изгоден заем довежда до изпадане на страната във финансова криза. По тази и други причини през януари 1899 г. К. Стоилов подава оставката на кабинета.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съвсем накратко... Опитах се да дам яснота на питанията ти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...