Отиди на
Форум "Наука"

Европейските препоръки за прием на фолиева киселина не са намалили вродените дефекти


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

неврална тръба

Разпространението на дефекти на невралната тръба (ДНТ),като спина бифида, в Европа, не е намалял значително през последните 20 години, въпреки дългогодишните препоръки за жените да вземат фолиева киселина, ако планират бременност. Това е основната констатация на ново проучване, публикувано в British Medical Journal (BMJ).Общото разпространение на ДНТ остава ~ 9 на 10.000. Според Hermien de Walle от EUROCAT, това може да бъде 5 на 10.000 с оптимално използване на фолиева киселина.

Експертите анализирали данни за повече от 11,000 случаи на дефекти на невралната тръба от 28 EUROCAT регистри, обхващащи приблизително 12,5 млн раждания в 19 страни между 1991 и 2011 година.

Още през 2010 г. IF и Bayer HealthCare Pharmaceuticals публикуваха съвместен доклад относно предотвратяването на ДНТ, „Действия срещу най-често срещаните вродени дефекти на Европа: Точните съвети в точното време може да намалят Дефектите на невралната тръба, сега“, който подчерта, че напредъкът в намаляването на ДНТ честота остава разочароващ и призова за фокус върху справянето с ненужно високата честотата на ДНТ.

Препоръчва се европейските страни  да обмислят задължително обогатяването на храни с фолиева киселина, което е доказала своята ефективност за намаляването на броя на ДНТ в други части на света.

Така например, в САЩ, фолиева киселина се добавя към всички зърнени продукти, като зърнени закуски, от 1998 г., което е довело до значително намаляване на броя на засегнатите бременности и броя на ембрионалната смъртност.

 

Референции:

Khoshnood B, Loane M, de Walle H et al. Long term trends in prevalence of neural tube defects in Europe: population based study. BMJ 2015;351:h5949. doi:10.1136/bmj.h5949

James L Mills, Aggeliki Dimopoulos. Folic acid fortification for Europe? The BMJ, November 2015 DOI: 10.1136/bmj.h6198

http://pharmmedia.bg/folieva-kiselina-neural-tube/
 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...