Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

СЕМ. КОТКИ (FELIDAE)

Посетете нашата Енциклопедия за ТИГРИТЕ

hu.jpg

250px-Panthera_tigris_tigris.jpg

Тигърът е най-голямата котка на Земята. Това се отнася и за най-едрият подвид-далекоизточният усурийски тигър, който тежи около 270 и дори 320 кг (масата на лъвовете е 125-227 кг).

Тигърът е много силно животно. Един тигър влачил мъртав бик гуар цели 12 метра. Друг тигър влачил убит от него кон на разстояние 500 метра.

Макар и рядко, млади слонове, отлъчили се от стадото, също са били побеждавани от тигри в труден двубой. Зоологът И.Вайгел пише, че е наблюдавал как два тигъра нападнали възрастен слон и го убили. Обикновената плячка на тигъра са дивите свине, благородните елени и антилопите. Хищникът не пропуска случай да улови и такива неподходящи за на пръв поглед за тигровата "трапеза" животни, като зайци, лисици, язовци и чакали. Когато е гладен, той яде гризачи, водни жаби и дори сочни горски плодове. Колко дивеч е нужен на тигъра, за да се храни нормално и да не гладува? Джордж Шалър, който е изследвал живота на горилите, през 60-те години на миналия век, е изочавал индийските тигри.

По негови наблюдения и изчисления са необходими средно 7-9 кг месо на ден, или около 2,5 - 3,5 т годишно (почти двойно повече, отколкото е неоходимо на един лъв!).

Ако се вземат предвид костите, кожата и всичко останало, което тигърът не яде, общата маса на всички жертви за година е проблизително 4,5 тона.

От самосебе си се разбира, че тигърът не може да си осигори средната порция на ден. След неуспешен лов хищникът, естествено, гладува, а когато лови плячка, се нахранва до насита. Усорийският тигър може да изяде наведнъж (с малки прекъсвания, за да си почине и да пие вода) 30 - 50 кг месо.

Джим Корбет, известен ловец на тигри и писател, разказва следното за индийския тигър: Хищникът изяжда елен замбар за два, а бивол - за три-четери дни. Сслед като се нахрани, той покрива остатъците от трапезата си с листа, клонки и трева, за да скрие плячката от хиени, чакали, леопарди и други хищници. Самият той ляга някъде наблизо и си почива. Хиените и чакалитеобаче нерядко нарушават следобедния му покой, добирайки се до скритата плячка, затова се налага да става и да ги гони.

Когато тигърът се храни и наблизо има вода, той често отива до водоизточника да пие дълго, потапяйки цялата си муцуна в прохладната вода, сякаш за да изплакне устата си. От големите котки, с изключение на ягуара, тигърът обича водата най-много. Ако никой не го безпокои, през горещите часове на деня може да лежи край водата и дори в самата вода, за да се разхлади. Плува добре и с удоволствие. Без особен труд може да преплува големи реки - например Ганг.

Тигрицата не ражда всяка година. Обикновено котилото се състои от две до четири, по-рядко от едно и още по-рядко от 5 до 7 малки. На пръв поглед това не е съвсем лош приплод, но трябва да се има предвид, че младите тигри живеят с майка си по две-три, а понякога и до пет години. От цялото поколение, което дава женската през живота си (10 - 20 тигъра), обикновено половината загиват още в млада възраст.

През първите два месеца малките се хранят само с мляко. По-късно постепенно привикват към месо. Все пак тигрицата продължава да ги кърми още дълго (по някои наблюдения - 13 - 14 месеца). На 6-месечна възраст вече ги оставя сами за няколко дни.Приблизително по това време (понякога по-рано или по-късно) младите тигри за пръв път излизат на лов с майка си.

Джордж Шалър е наблюдавал тигрица с малките и (те били на около четири месеца). В продължение на пет дни не се отделили от плячката - гуар, убит от тигрицата. Нощем ядели и спели, а сутрин се боричкали и играели, като изследвали и близките околности. Щом долавяли шумолене в тревата, тигърчетата започвали да пълзят и да дебнат, после със смешен скок ловели "плячката" - най-вероятно насекоми, както предполага Шалър. Когато слънцето се издигало високо и ставало горещо, майката ги отвеждала на някое сенчесто място.

Още в началото на съвместния лов тигрицата учи малките си къде и как да причакат в засада едрата плячка и как да я убиват. Джим Корбет е наблюдавал приблизително следният начин на обучение: Една тигрица проследила бивол, нанесла му тежки рани, съборила го на земята и се отдръпнала настрана. Тигърчетата се нахвърлили върху още живия бивол. Той ги пропъдил, Изправил се на крака и се помъчил да избяга, но тигрицата пак го съборила и този път младите тигри се справили успешно със задачата си.

Докато тигърчетата са малки, майката не допуска наблизо баща им. По-късно мъжкият може да навестява семейството си от време на време. Впрочем много зоолози предполагат, че това не се случва никога. Джордж Шалър обаче е видял веднъж възрастен тигър, две тигрици и четири тигърчета, които съвсем задружно и без всякакви спречквания разкъсали един бик. Друг път тигрица и четири тигърчета се хранели, когато се появил възрастен мъжки. Той явно бил гладен и алчно гледал към плячката, но търпеливо изчакал встрани, докато малките се нахранили. Чак тогава се приближил да яде.

Тигърът е бозайник вписан в Червената книга. Навсякъде числеността му бързо намалява поради все по-бързото унищожаване на девствената природа от човека. През 1930 година на Земята е имало едва около 100 хиляди тигъра. От тях 40 хиляди са живели в Индия. Сега зоолозите съобщават доста печални цифри - тигрите са намалели до 5 хиляди. Трудно е да се съберат точни данни, затова не във всички източници те съвпадат, но приблизително са еднакви.

В Индия и в Индокитай са се запазили най-много тигри в сравнение с обширната територия, в която са били разпространени по-рано - от Средна Азия и Задкавказието до Индонезия, от Иран до Далечния Изток. В Индокитай вероятно са около 2 хиляди. Още толкова има и в Индия. Впрочем за някой оптимисти тигрите, запазили се на п-ов Индостан, са повече: в Западна Индия - 2 - 2,5 хил., и в Бенгалия - 5 хил. (малко вероятно е, но ако данните са приблизително верни, числеността на тигрите на Земята нараства на 10 хиляди).

Международният съюз за защита на природата полага всички усилия за спасяване на тигрите в Индия. В тази страна е издаден закон, с който се забраняват продаването, купуването, и изнасянето зад граница на тигрови кожи. Създадени са 9 резервата в местата с най-много тигри, което дава надежда, че в Индия това прекрасно животно ще бъде спасено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сибирски тигър - Panthera tigris altaica

panthera%20tigris%20altaica.JPG

Сибирския или Амурския тигър е най-едрия представител на семейство Котки. Те са с по-светъл оттенък на розовото отколкото другите видове тигри. През лятото козината им е по-червена докато през зимата избледнява, корема му е бял, опашката е бяло-черна. Вертикалните резки могат да бъдат сиви или сиво-кафяви. Ушите са черни, а отвътре са бели. Лапите са им покрити с козина за да са движат безшумно. Козината около лицето е по дълга отколкото по тялото, при възрастните индивиди се фирмира нашийник. Няма два индивида с еднакви резки, освен това тигровите резки обикновенно се различават от двете страни. Дължината на тялото при мъжките индивиди е от 2,7 до 3,3 метра и тежът от 180 до 306 кг, женските са с дължина 2,4 - 2,75 метра и с тегло от 100 до 167 кг. След дебнене тигрите нападат от засада с грамадни скокове, захапват жертвата в областа на врата и я задушават. От десет опита само един е успешен при лов. Храни се с елени, глигани, лосове, заици, има случаи на нападение на мечки. Женските се разгонват в края на януари и началото на февруари. Бременноста трае приблизирелно 110 дни, малкките са 3 или 4 на брой, те са слепи и безпомощни, остава с майка си 2 - 3 години, съзряват полово на 3 - 4 години. Тя само отглежда малките и е особенно агресивна към мъжките (дори да е бащата на малките и), защото те понякога убиват малките. Сибирския тигър е нощно и самотно животно. Мъжкия живее в собствена територия която е около 1000 кв километра и през повечето време на годината се занимават с маркиране и опазване на района си. Неговата област се населява от 5 - 6 женски с които най-често създава поколения. Среща се в тайгата, иглолистни, дъбови и брезови гори и в планинските райони на Сибир, Северен Китай и Корея. Живее до 20 години. Силно застрашен вид, на свобода са около 350-400 екземпляра и още толкова в плен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бенгалски тигър - Panthera tigris tigris

panthera%20tigris%20tigris.JPG

Бенгалския или Индийския тигър червеникаво-златна козина с черни резки, които както при другите тигри служи за маскировка, гърлото, корема и вътрешната страна на краката са бели. Мужките индивиди имат дължина на тялото заедно с опашката от 2,3 до 2,7 м, и тежът от 180 до 260 кг, женските са по малки и имат дължина на тялото от 2,1 до 2,3 м, тъжът от 100 до 170 кг. Бенгалския тигър е много силен хищник и може да надвие животно което два пъти по голямо от него. Той е активен денем и нощем, храни се с глигани, маймуни, биволи, елени. На ден може да яде по 40 кг месо. Убива малки жертви след захапване зад врата а големите с ухапване за гърлото. Съешването става обичайно през пролетта, мъжкия прекарва от 20 до 80 дни с женската, а тя е е готова да забременее от 3 до 7 дни в този период. След оплождането мъжкия се заема с ежедневното си занимае, да маркира и брани територията си, неучаства в отглеждането на малките. Женската ражда (разгонват се обикновенни на 2 - 3 години) след около 3 - 4 месеца бременност, малките са от 2 до 4, те са сляпородени. На 8-та седмица могат да последват майка си . Стават самостоятелни на около година и половина и съзряват полово на 3 - 4 години. Среща се в тропически гори, блатисти местности и пасища в Индия, Непал и Бирма. Мъжките покриват територия от 30 до 105 квадратни километра и покрива териториите на няколко женски. Застрашен вид, има около 4000 тигри на свобода, живеят 15 години.

Белите тигри за които сме чували са Бенгалски тигри. Те са характерни с кремава бяла козина с шоколодови резки и сини очи (не са албиноси, нито отделен вид). Тези тигри се срещат много рядко в прородата и по често в зоопарковете. За раждането на бели тигри се изисква родителите да имат ген които е рецисивен

Златния тигър или Златната котка с тигрови резки не се среща в природата. Има около 30 екземпляра в зоопаркове. Те както белите тигри са Бенгалски и гена които носят е отделен. Това е ген подобен на гена на домашните котки, което е причина за оцветяването.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южнокитайски тигър - Panthera tigris amoyensis

k6.jpg

Южнокитайския тигър е по-малък от Бенгалския. Има по-къси и по-широки резки. Мъжкия индивид е с дължина от 2 до 2,28 м и тежи 130 до 175 кг. Женските са с дължина на тялото от 1,9 до 2,1 м и тежът от 100 до 115 кг. Храни се с едър рогат добитък, елени и диви прасета. Малко се знае за размножителния им цикъл. Среща се в централен и източен Китай, смята се че Южнокитайския тигър е прародител на всички останали тигри. Този вид тигър е изложен на голяма опастност, има на свобода около 30 - 40 индивида, още толкова има в зоопаркове. Преди 40 години е имало 4000 тигри, но те са безпощадно избивани заради традиционната китайска медицина. Живее 10 - 15 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Индокитайски тигър -Panthera tigris corbetti

panthera%2520tigris%2520corbetti.JPG

Индокитайския тигър е по-тъмен и по-малък от Сибирския и Бенгалския тигър, има по-къси и тесни резки. Дължината на тялото при мъжкия индивид е от 2,6 до 2,9 м и тежи 150 - 200 кг, женския индивид е с дължина на тялото 2,3 - 2,6 м и тежи от 100 до 130 кг. Храни се с диви прасета, елени и едър див добитък. Женската забременява на 2 - 3 години. Бременноста трае около 100 дни и се раждат от 1 до 5 малки, които са беззащитни и слепи, след 8-та седмица са готови да следват майка си, а след 6-я месец се учат да ловуват. Стават самостоятелни след година, година и половина. Населяват хълмисти и планински местности, повечето от които се срещат по границите на отделните държави. Срещат се в Тайланд, Южен Китай, Камбоджа, Лаос, Виетнам и полуостров Малайзия. 4 или 5 индивида заемат теритоя от 100 квадратни километра. Застрашен вид за които се смята, че на свобода има 1200 - 1800 индивида.Живее 10 - 15 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Суматрийски тигър - Panthera tigris sumatrae

11-01.jpg

Суматрийския тигър е най-малкия от всички тигри, което улеснява придвижването му в плътната тропическа джунгла. На външен вид са по-тъмни, резките са широки и плътно разредени, предните му крака за разлика от Сибиркия тигър са раирани. Зад глават имат по-дълга козина която образува нещо като нашийник. Дължината на мъжките индивиди варира от 1,9 до 2,2 м и тежът от 100 до 140 кг, женските са с дължина на тялото от 1,87 до 2 м, тежът 75 - 110 кг. Храни се с див едър добитък, глигани, елени. Бременноста трае около 100 дни, женската разжда от 1 до 5 малки на всеки 2 - 3 години, те са слаяпородени. След 6 - я месец се учат да ловуват, а 7 - 8 месеца по-късно са готови да станат самостоятелни. Среща се само на остров Суматра, в гъстата джунгла. Диапазона на действие на суматрийския тигър не е известен, въпреки това плътността на тигрите е приета да е 4 - 5 възрастни на 100 квадратни километра. Застрашен вид, на свобода има около 400 - 500 тигри и още около 200 в зоопаркове по света, живее около 15 години. Причина за това е развитието на селското стопанство на острова и изсичането на горите. На остров Суматра има 5 национални парка кадето живеят тези 400 - 500 индивида.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изчезнали тигри - Extinct Tigers

Три вида тигри са изчезнали около 70-те години, това са Каспийски тигър - Panthera tigris virgata, Явански тигър - Panthera tigris sondaica и Балийски тигър - Panthera tigris balica.

Каспийски тигър - Panthera tigris virgata. Този вид е изчезнал около 1980 г. Населявал е Афганистан, Турция, Иран, Монголия и централната азиатска част на Русия.

"Оцветяването има сходство с това на Бенгалския тигър. През зимата козината е дълга и има грива по корема и тила. Има около 100 Каспийски тигъра, но тяхната бройка изглежда се увеличава." - Този текст е написан през 1975 г, и след 5 години Каспийския (известен и като Hyrcanian и Turan) тигър бе обявен за изчезнал.

Явански тигър - Panthera tigris sondaica. Изчазнал е между 1970 - 1980 г. Населявал е Индонезийския остров Ява. Една от причините за изчезването му е увеличаване броя на човешкото население, от което следва изсичане на горите, което води до коренно намаляване на естествената среда за живот на тези тигри. Те са били безпощадно изтребвани и отравяни от ловджий. Има слухове, че няколко тигри са били видяни в Източен Ява, в парка Меру Бетири. Тези тигри е много вероятно да са леопарди видяни от далечно разтояние

Балийски тигър - Panthera tigris balica. Изчезнал около 1940 г. той е с най-малки размери от 8-те вида тигри. Живял е на остров Бали. И тук едни от причините за изчезването му са увеличаване на човешкото население, изсичане на горите за селскостопаниски нужди и съотвено намаляване на средата за живот на тигрите.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...