Отиди на
Форум "Наука"

Тази древна Вавилонска карта на Юпитер е променила историята, такава каквато я познаваме.


Recommended Posts

  • Потребител

Тази древна Вавилонска карта на Юпитер е променила историята,  такава каквато я познаваме.
Виждате основите на модерната висша математика


BEC CREW
29 Януари 2016  
Превел : Силвио Томов

56f2547edd043_tablet-text_Babylonianmapo
Анализирането (криптоанализът) [1]  на древната плочка  показва, че Вавилонските  астрономи са изчислявали движенията на Юпитер чрез ранна форма на геометрична висша математика. Това е станало 1400 години преди тази техника да е открита за пръв от европейците, както се смяташе досега.

Това означава,че тези древни астрономи от Месопотамия не само са открили как да предскажат пътят на Юпитер повече от 1000 години преди появата на първия телескоп,  но и са използвали математически техники,  които са основополагащи за модерната
висша математика, такава каквато е днес.

„Това показва колко високо е била развита тази древна култура“ –сподели историкът от Хумболтовия университет на Берлин,  Matthieu Ossendrijver пред Мади Стоун в Gizmodo[2]. „Не мисля че някой е очаквал да бъде направено такова откритие точно във Вавилонски текст.“

Ключът към това откритие е една единствена, 50-годишна снимка на астрономистическа плочка, която Ossendrijver  използвал, за да разчете значението на странни трапецовидни знаци издълбани в камъка преди повече от 2000 години.

В продължение на десетилетия изследователите сe позовават  на четири Вавилонски таблички, съхранявани в Британския музей в Лондон, които показват текст с трапецовидна форма, отнасящ се до движението на Юпитер на небето. Макар и да имаме много археологически доказателства че основната геометрия често се е ползвала във Вавилонската математика,  до днес само сме виждали следи от тях използвайки аритметиката.

Тогава защо те да са знак за геометрични изчисления,  базирани на дългите и къси страни на трапецоида. Без тази древна плочка на горната снимка,  това би било невъзможно.

Тези клиновидни таблички са изкопани от района на Вавилон и Урук (сега Ирак) през 19-ти век и транспортирани до Британския музей в Лондон. Ossendrijver e бил запознат със съдържанието на четирите таблички като пръстите на ръката си,  но до откриването на снимката,  никога не е виждал петата.

„Когато открих тази табличка миналата година веднага се сетих за тези познати таблички, някои от които съм превеждал.“ – каза Ossendrijver пред Джошуа Сокол от New Scientist. – „Но никога не съм ги разбирал.“

Всъщност тази табличка е ключът към разбирането как Вавилонците са използвали трапецовидната форма за предсказване на позицията на Юпитер, което е било важно за техните представи за времето,  цената на благата,  и промените в нивото на реките през годината.

„Наскоро разчетения „текст А„ описва начин за изчисляване на преместването на Юпитер спрямо еклиптиката[3], пътят който Слънцето очертава между звездите през годината. „ – заяви Мади Стоун пред Gizmodo. „Според текста,  Вавилонците са правили това като проследявали скоростта на Юпитер като функция на времето и определяли зоната под скоростна времева крива.“

Мног впечатляващо нали?

Изумителен е фактът, че Френски и Британски учени са използвали същата техника през 14-ти век –  изполвайки трапецовидната форма, за да изчислят величините за скорост и движение. Досега се смяташе че са открити от тях.

„През 1350 година математиците открили че ако изчислиш под тази крива ще откриеш изминатото разстояние. –  каза Ossendrijver пред Gizmodo. „ Това е доста абстрактно прозрение за връзката между времето и движението. Това което е показано (в тези текстове) е че това прозрение е дошло от Вавилония.“

Неговите открития са публикувани в Science.

Статията в оригинал, на английски език: http://www.sciencealert.com/this-ancient-babylonian-map-of-jupiter-just-changed-history-as-we-know-it


[1]  наука за методите на получаване на изходното значение на зашифрована информация, без да е на разположение секретна информация (тоест ключ), необходима за това.

[2] Имената на списанията, блоговете,  както и на историкът са дадени в оригинал.

[3] видимият път на Слънцето по небесната сфера за 1 година.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нищо по-привлекателно няма от разкриването на тези древни загадки!!! И не просто загадки, а прозорци към истинската история на древността. Браво на преводача! 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...