Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Здравейте, някой знае ли дали Манасиевата летопис с българските добавки я има преведена на новобългарски, руски или английски? В мрежата намирам само части от добавките, свързани с българската старина.

Благодаря предварително!

Link to post
Share on other sites
 • Потребители

%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D1

Изданието е от 1983 г. От с. 241 до 343 е отпечатано Историческо сказание от премъдрия летописец Манасий, което започва от сътворението на света и достига до царуването на господаря Никифор Вотаниат. Тази книга беше преведена от гръцки език за цар Александър“.

Виждам, че книгата би следвало да може да се изтегли от https://www.twirpx.com/file/2646588/

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От Любослав777
   Здравейте, видях че е имашо такава тема преди, но не успях да открия отговори в нея. Искам ако някой би могъл да ми преведе на старобългарски изреченията:
   “ Когато нещо си отиде, идва нещо по-добро “
   и
   “ Никога не се предавай “
  • От Силвио Томовъ
   Тази древна Вавилонска карта на Юпитер е променила историята,  такава каквато я познаваме.
   Виждате основите на модерната висша математика

   BEC CREW
   29 Януари 2016  
   Превел : Силвио Томов

   Анализирането (криптоанализът) [1]  на древната плочка  показва, че Вавилонските  астрономи са изчислявали движенията на Юпитер чрез ранна форма на геометрична висша математика. Това е станало 1400 години преди тази техника да е открита за пръв от европейците, както се смяташе досега.

   Това означава,че тези древни астрономи от Месопотамия не само са открили как да предскажат пътят на Юпитер повече от 1000 години преди появата на първия телескоп,  но и са използвали математически техники,  които са основополагащи за модерната
   висша математика, такава каквато е днес.

   „Това показва колко високо е била развита тази древна култура“ –сподели историкът от Хумболтовия университет на Берлин,  Matthieu Ossendrijver пред Мади Стоун в Gizmodo[2]. „Не мисля че някой е очаквал да бъде направено такова откритие точно във Вавилонски текст.“

   Ключът към това откритие е една единствена, 50-годишна снимка на астрономистическа плочка, която Ossendrijver  използвал, за да разчете значението на странни трапецовидни знаци издълбани в камъка преди повече от 2000 години.

   В продължение на десетилетия изследователите сe позовават  на четири Вавилонски таблички, съхранявани в Британския музей в Лондон, които показват текст с трапецовидна форма, отнасящ се до движението на Юпитер на небето. Макар и да имаме много археологически доказателства че основната геометрия често се е ползвала във Вавилонската математика,  до днес само сме виждали следи от тях използвайки аритметиката.

   Тогава защо те да са знак за геометрични изчисления,  базирани на дългите и къси страни на трапецоида. Без тази древна плочка на горната снимка,  това би било невъзможно.

   Тези клиновидни таблички са изкопани от района на Вавилон и Урук (сега Ирак) през 19-ти век и транспортирани до Британския музей в Лондон. Ossendrijver e бил запознат със съдържанието на четирите таблички като пръстите на ръката си,  но до откриването на снимката,  никога не е виждал петата.

   „Когато открих тази табличка миналата година веднага се сетих за тези познати таблички, някои от които съм превеждал.“ – каза Ossendrijver пред Джошуа Сокол от New Scientist. – „Но никога не съм ги разбирал.“

   Всъщност тази табличка е ключът към разбирането как Вавилонците са използвали трапецовидната форма за предсказване на позицията на Юпитер, което е било важно за техните представи за времето,  цената на благата,  и промените в нивото на реките през годината.

   „Наскоро разчетения „текст А„ описва начин за изчисляване на преместването на Юпитер спрямо еклиптиката[3], пътят който Слънцето очертава между звездите през годината. „ – заяви Мади Стоун пред Gizmodo. „Според текста,  Вавилонците са правили това като проследявали скоростта на Юпитер като функция на времето и определяли зоната под скоростна времева крива.“

   Мног впечатляващо нали?

   Изумителен е фактът, че Френски и Британски учени са използвали същата техника през 14-ти век –  изполвайки трапецовидната форма, за да изчислят величините за скорост и движение. Досега се смяташе че са открити от тях.

   „През 1350 година математиците открили че ако изчислиш под тази крива ще откриеш изминатото разстояние. –  каза Ossendrijver пред Gizmodo. „ Това е доста абстрактно прозрение за връзката между времето и движението. Това което е показано (в тези текстове) е че това прозрение е дошло от Вавилония.“

   Неговите открития са публикувани в Science.

   Статията в оригинал, на английски език: http://www.sciencealert.com/this-ancient-babylonian-map-of-jupiter-just-changed-history-as-we-know-it   [1]  наука за методите на получаване на изходното значение на зашифрована информация, без да е на разположение секретна информация (тоест ключ), необходима за това.

   [2] Имената на списанията, блоговете,  както и на историкът са дадени в оригинал.

   [3] видимият път на Слънцето по небесната сфера за 1 година.

    
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...