Отиди на
Форум "Наука"

Асоциации


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Малко асоциации. Тръгваме от някъде и стигаме неочаквано на друго място. Ще се радвам да допълвате.

Да започнем с това:

e9e1975896554cc9ef35fc8ad6c776d0.jpg

Monstrea diliciosa. По време на соца това растение го имаше във всеки втори дом ( да не кажа всеки ) и всички си го знаехме като филодендрон. Мда двата рода са близки и са от едно семейство. Това е епифит - расте върху други растения, но не паразитира, затова и има много въздушни корени и може да порасте до 20 м дължина! Освен всичко, вероятно малко хора знаят, че монстерата дава плодове и то доста вкусни - както подсказва името и :)

1280px-Monsteradeliciosafruit.jpg

има една особеност обаче- плодовете трябва да се ядат добре узрели, а това се подразбира, когато плода започне да ...мирише неприятно и започнат да му опадат "люспичките"

така

monstera-tiles1.jpg

Казват, че имал вкус като ананас, банан и манго - нещо като 3в1. А защо се ядат узрели? Много представители от това семейство образуват някои калциеви съединения в тъканите си ( вкл. и в плода), като калциев оксалат и калциев карбонат под формата на арагонит. Това са миниатюрни, подобни на иглички образувания

220px-Raphides_from_variegated_ivy.jpg

могат да предизвикат доста неприятни възпаления. Да се върнем към арагонита. Той е основния градивен елемент на черупките на някой амонити. Като звучния Placenticeras meeki .

http://www.thefossilforum.com/uploads/monthly_12_2010/post-1630-077373900%201291815408.jpg

просъществувал е докъм края на динозаврите ( примерно допреди 60 млн. години). Фосилизираните черупки на този ( и на още 1-2 вида понякога образуват ето това:

300px-Ammolite.jpg

 

Амолит- един от трите биогенни ( органичен произход) скъпоценни камъни ( за домашно, кои са другите два :) ) От 1981 г е признат за скъпоценен камък. Рядък, защото се добива само в една ивица по източните склонове на скалистите планини в САЩ и Канада.

Fossilized Ammonites Gem.jpg

И така стигнахме от монстрерата до скъпоценен камък.

d8150553bb4f9b46057e6863fb2842b9.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Каква е връзката между това c8e94e51bbfb.jpg

и това Napalm-1.jpg

Започваме с кокосовата палма. Всъщност една от най- популярните палми. Достига до към 30 м височина и предпочита плажовете, рядко се среща далече от морето. Често се виждат палми наклонени към водата

B14041-FR-01_uxga.jpg

всъщност доста добра стратегия за разпространение, защото самия кокосов орех е устойчив на морската вода и може да плува продължително време, докато акостира на някой бряг, където може да покълне...и ще имаме островчета, плажове, кокосови палми.

Самия кокосов орех няма нужда да бъде описван. От него се добиват кокосова вода, кокосово мляко, кокосово масло, сметана и т.н. Изобщо за какво ли не се ползват продуктите от тази палма...дори някои могат да се укрепят със стени от кокосови черупки.

Coconut_wall.jpg

а това тук ( в Манила) е изградено изцяло от материали от кокосови палми и орехи

1280px-Coconut_Palace_Court.jpg

Някъде бях попаднал на информация, че през Втората световна война кокосовата вода е използвана за интравенозни инфузии ... директно от ореха течността се инжектира венозно на войниците загубили много кръв.

Ех тези войни...бомби, взирове, самолети, танкове, напалм...

да,

Цитирай
  • Напалм-1 (NP 1)

Гориво – бензин Сгъстител – (М - 1) : Алуминиеви соли на кокосовото масло – 50 % Алуминиеви соли на нафтеновата киселина – 25 % Алуминиеви соли на олеиновата киселина – 25 % Общо в напалма сгъстители (4,2÷8,0) %

и за това го използват кокосовото масло 350px-US_riverboat_using_napalm_in_Vietn

И така от нещо навяващо някакво чувство на спокойствие и асоциирано с райски кътчета, каквото е кокосовата палма до сеещия страдания и ужас напалм.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Глобален Модератор

Eugeissona_tristis_PZ_900.jpg

Бертамовата палма Eugeissona tristis от Западна Малайзия е приспособила цветовете си към симбиотични взаимоотношения с различни дрожди. Още преди да разцъфнат в цветовете се образува нектар, а благодарение на дрождите той започва ферментация, при което алкохолното съдържание достига около 3.8 %, което е най- високото такова намирано досега в натурална храна.

palm_tc_74211_6_fullsize.jpg

съцветия + плодове

palm_tc_74211_11_fullsize.jpg

Плодове на Eugeissona tristis

IMG-7936.jpg

Не много приятни за изкатерване стъбла

f1a0cdda5f6d2f880348f6aa48735366.jpg

Това животинче е пероопашата тупая ( Ptilocercus lowii ) и няма проблеми с изкачването, за да достигне нектара. Всъщност немалка част от менюто и. В кръвта и винаги се намират големи количетва алкохол, които биха довели до интоксикация при човек ( еквивалентни количества ). Това е все едно да изпиваме по около 10-12 чаши вино за вечеря, но при тупаята не се наблюдават никакви признаци на опиянение ( дори ). Приспособила се е добре към високо алкохолно съдържание :)

Ptilocercus-Eugeissona_F1.large.jpg

А. анестезирана тупая с радионашийник В. съцветие на палмата С. все още неразтворили се цветове, отделящи нектар

alkohol-polzi-vredi-5.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...