Отиди на
Форум "Наука"
mnogoznaiko

Декларация на чувствата

Recommended Posts

Началото на движението на суфражетките

През 1848 г. е подписана "Декларация на чувствата" на Елизабет Кейди Стантън от първото събрание за правата на жените в Сенека Фолс, Ню Йорк. - в която се искат повече права за жените в образователната и професионалата сфера, както и право на глас. Под документа, оформен по модела на Декларацията за независимостта, слагат подпсие си 68 жени и 32 мъже.

"Историята на човечеството е история на непрекъснати неправди и ощетявания от страна на мъжа спрямо жената, които имат за непосредствена цел установяването на абсолютната тирания над нея."

Един от мотивите за декларацията е събитие, случило се осем години по-рано на международната среща срещу робството в Лондон. На американката Лукреция Мот е отказано право да говори, въреки че е официален делегат. Разочарованата Мот се среша с Елизабет Кейди Стантън и двете се заричат да работят за правата на жените, които по-късно организират събранието в Сенека Фолс. Въпреки, че жените имат своето място в реформистките движения през XIX в., те рядко са допускани до ръководни посотве, както и до политическо лобиране в полза на техните каузи и цели.

Документът не променя веднага вкоренената в обществото представа за жените, но очертава новото движение за права на жените и насочва усилията им през следващите 70 години, преди накрая да получат право да гласуват.

Днес местата, изиграли роля в това историческо събитие, в това число и мястото на Уеслиевата църква, където се е състояло събранието, и домът на Елизабет Кейди Стантън, са включени в Националния исторически парк на правата на жените в Сенека Фолс, Ню Йорк.

File:Elizabeth Stanton.jpg
Елизабет Кейди Стантън, 1880 г.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...