Отиди на
Форум "Наука"

България е силициевата долина на Европа


Recommended Posts

  • Администратор

Българската информационно-технологична индустрия е една от най-бързо развиващите се индустрии в тази страна. Безспорно, от 90-те години IT индустрията в България се радва на последователен растеж, със забавяне само между 2008 и 2010 г., заради глобалната финансова криза. Според Европейската информационно-технологична обсерватория (EITO), българската IT индустрия се радва на двуцифрен растеж  и няма признаци този растеж да се забави скоро.

В момента този пазар е характеризиран като най-слабо развит в Европа по отношение на проникването на хардуер, но има сигнали, че той скоро ще процъфти с нова база клиенти и с възприемането на нови технологии, като „Изчисленията в облак” (Cloud computing),което представлява предоставянето на споделени компютърни изчислителни услуги. Забележете, че през 2011г. България беше единствената държава от Югоизточна Европа, която зае място като една от най-конкурентните държави, според Индекса на конкурентноспособността в IT индустрията 2011г.

Важно е, че държавата е в процес на преминаване към дигитална икономика, като по този начин повишава пазарния потенциал на информационно-комуникационните си технологии (ICT).

Безспорно, България е една от водещите държави с висок брой топ мултинационални ICTкорпорации в Източна Европа. Измежду тези мултинационални корпорации са: HP(Хюлет Пакард), SAP, Johnson Controls(Джонсън Кънтролс), VMware(ВМуеър), CISCO(Сиско), ProSyst(ПроСист), Atosи други.

Забележете, че присъствието на мултинационалните IT корпорации в тази държава предполага, че бизнеси, които са ангажирани с ICT бизнес, могат лесно да имат достъп до първокласни технологии. В допълнение към това, България има втория най-бърз броудбанд  интернет в света, след Южна Корея. Проучвания показват, че има значително увеличение в продажбите на хардуер. През 2013 г. те наброяват 1.088 млрд лв, докато през 2014г. нараснаха на 1.119 млрд лв, което представлява увеличение с 2.9%. По отношение на продажбите на софтуер се очаква българският пазар да нарасне с 3% между 2013 и 2014г. – от 242 млн на 249 млн лв. Това показва, че този пазар расте по отношение на информационно-комуникационните технологии.

Забелязва се, че секторът на информационно-комуникационните технологии в България генерира приблизително 10% от общия национален Брутен вътрешен продукт. Освен това, повечето  играчи в ICT индустрията в тази страна са малки и средни предприятия. Това е така, защото бариерите за навлизане на този пазар са минимални.

 

Untitled.png

Топ 10 държави, според броя на сертифицираните специалисти на 10 000 души, 2002 (Източник:www.brainbench.com)

Целият текст: http://nauka.bg/a/българия-е-силициевата-долина-на-европа

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Развитието на ИТ технологиите може би не трябва да се разглежда като българско (някакво патриотично направено)  ч"удо", защото на публично - държавно ниво нещата в България са зле в сравнителен план;

Българската култура няма "ИТ-потенциал" - това развитие, което наблюдаваме в България е свързано предимно с западния пазар и култура

Ето примери за лошо състояние на нещата в публичното пространство на България:

1) 10-12 годишното битуване в публичното пространство на концепцията за електронно управление, в действителност не доведе до нищо..

http://ejournal.vfu.bg/bg/pdfs/Svetla_Mihaleva-Koncepciata_'Elektronno_pravitelstvo'_v_kontektsta_na_elektronnoto_upravlenie.pdf

2) Все още не можем да си плащаме данъците към НОИ в ПОС терминали. Такива няма, въпреки плановете от 2012 година да се създадат  (поне до миналата година нямаше ПОС терминали)

Забележка: част от общинските данъци и такси (или поне в големите градове) можем да плащаме в изградените ПОС терминали,

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И все пак тази графика е доста красноречива, пък и 10 процента от БВП ми изглеждат много добре. Както и заплатите в сектора на фона на останалите. А тези неща с електронното правителство са от съвсем друго естество, по-скоро корупционно на политическо ниво, отколкото на технологично. Същото важи и за митниците, и за отчитането на петролните терминали и бензиностанциите и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...