Отиди на
Форум "Наука"

Населението на страните в различните епохи


Du6ko

Recommended Posts

  • Потребител

Преди около 10 години четох в превод интересна книжка от един американски автор - "Как в различните страни изучават историята" . С типичен англо- саксокнски хумор той се надсмиваше над учебниците по история на всички страни в света - от Хаити до Армения, от САЩ до Русия , от Австралия до Швеция от Германия до Алжир. Общото във всички учебници беше, че "ние нашите" 100,00 % сме винаги умни , справедливи и прилагаме в битките военни хитрости.   Противника 100,00% винаги е жесток, несправедлив, коварен! Това е ясно защо - идеология, патриотизъм.

 

Втората особенност на учебниците по история (и голяма част от книгите) е, че ние винаги сме смели герои, често шепа хора, а противника е диви, страхливи но неизброими както пясъчинките на морският бряг пълчища тъпи. Обикновенно в битките, ако ние побеждаваме съотношението на силите е от 3 към 1 до 10 към 1 в полза на противника. Ако пък нас ни бият то тогава съотношението на силите е от 10 към 1 до 15 а някога и до 25, 40 или дори 100 към 1 !  Абе ако ни победят то е само защото враговете са ни покрили с труповете си. Съгласете се - едно е да кажеш - Нападнахме внезапно , много успехи имахме но ни биха яко накрая. Съвсем друго е да кажеш - Много успехи имахме, но ни биха поненж врагът беще 10 до 100 пъти повече. звучи по - красиво ! Нали ?

 

Според мене когато се започне война значение за изхода на битката или войната имат 3 фактора .

1 ) Икономическо ниво на развитие ( техника, оръжие, инфраструктура , заводи, пътища )

2 ) Население и територия

3 ) Боен дух

 

Бойният дух е малко субективен фатор.

Населението и територията са обективни фактори . Територията на една страна ако човек може да чете атласа е долу горе ясна, там спорове почти не може да има. А как стои въпроса с населението на страните ?

За това искам да открия тема - Населението на страните през разните епохи ! На основата на обективни , безпристрасни данни с реални числа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Населението на страните през разните епохи ! На основата на обективни , безпристрасни данни с реални числа.

Значи ще се обсъжда 19 и 20 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 35 минути, Frujin Assen said:

Населението на страните през разните епохи ! На основата на обективни , безпристрасни данни с реални числа.

Значи ще се обсъжда 19 и 20 век.

Спомняйки си това което съм чел, едни от най- точните и най- обективни данни са от времето на Първата Св. Война ! Ще цитирам по памет , това което помня , реалните точни данни сигурно ги има в интернета но ме мързи да търся.

Русия - 155 милиона ( С Финландия и Царство Полша)

Германия - 60 до  65 милиона почти изцяло немци ( Изключения на изток Силезия , Позан и Елзас Лотарингия )

Австро Унгария - 55 до 60 милиона конгломерат от народи грубо казано 1/4 немски австрийци , 1/4 унгарци почт 50 % славяни, останалите малко италианци и румънци.

Великобритания и Франция по около 45 милиона в метрополията . В колониите огромни маси население особенно Англия .

Италия - 40 милиона

България - 5 милиона

Турция , Испания , САЩ, Япония ?

Моите предположения на око съответно - 35 , 30, 125, 80 милиона ?

Китай, Бразилия, Канада, Австралия, ЮАС, Бенилюксци, Скандинавци  ... Китай , Индия , Африка, Лат Америка .

Канада обикновенно има 1/10 от населението на САЩ ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За времето стотина години преди П. Св. Война - времето на Наполеоновите войни и Великата Френска Буржоазна Революция също има приблизително достоверни данни за населението на главните европейски държави. Преди повече от 10 години ва пъти попадах на официален австрийски учебник по история за 7 или 8 клас и там имаше приблизително следните данни за тогавашните велики сили.

Според учебника Франция и Русия имаха по около 37 - 38 милиона души население. Помня че разликата беше 1 милион, мисля в полза на Русия. Следваха - Австрия , Англия, Германия ( явно без Австрия ) и Италия ( която тогава е била разделена на малки държавици и много територии са били френски или австрийски владения ) -  по около 22  до 28 милиона. Явно числата са приблизителни но доста реални, още повече че границите от ВФБР до похода на Наполеон в Русия и обратно до Виенският конгрес са се сменяли. Но ядрото на държавите е оставало постоянно. Например Франция от ВФБР и от Виненският конгрес има почти една и съща територия. При Наполеон тя е била с много по - голяма по Рейн + Холандия + северна Германия до Дания с Хамбург и Бремен ! На Юг към Френската империя са били Каталония с Барселона, огромни части от Италия и даже цяла Далманция ( Илирските провинции ) .

Излиза че - Англия , Италия, Германия и Австрия са имали долу горе почти еднакво население, а Франция доста повече от която и да е от тях. Интересно е , че днеска Италия, Англия , Франция и бившите страни от Австро Унгария имат почти еднакъв брой население - около 60 милиона , а Германия доста повече от тях над 80 милиона. По отношение на население и на политическа тежест Франция и Германия си сменят местата.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...