Отиди на
Форум "Наука"

Корупцията и икономическият растеж


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

М. Минков в книгата си "Защо сме различни" в противоречие на битуваща парадигма че "корупцията е спирачка за растежа",  изказва твърдението, че между корупцията и икономичекия растеж няма връзка или някъде връзката е положителна (положителна: по високата степен на корупция би довела до по-висок растеж в една икономика)

Има ли връзка между икономическият растеж и корупцията?

Да разгледаме въпроса от тази гледна точка.

Корупцията е признак на нискоефективни (слабо работещи) и неукрепнали институции, и на невъзможността за осигуряване на върховенство на закона в даденото общество.
Корупционните практики и корупцията изглежда са единствените възможни механизми за преодоляване на тези препятствия пред бизнеса. Казано и по друг начин  стартирането на даден бизнес или проект в страни, които условно наричаме корупирани, е възможно само ако се дадат подкупи на подходящите хора.

Ще спомена и следните две неща:

1. Китай е страна със условно средна степен на корупция (83 място от 168 страни според класацията на TI) , като за последните 15 години тя има усреднен икономически растеж на БНП на човек от населението от около 8 процента годишно. Ако в Китай нямаше корупция (или нивата и бяха като в Дания), дали растежът на годишна база щеще  да е 15  или 20 процента? Звучи невероятно..

2. В Следосвобожденска България, икономически растеж и напредък е съчетан с голяма и пропила целия икономически и политически живот корупция; Например, докладът от 1912 година в Народното събрание относно корупционните практики в България се счита един вид за наръчник или енциклопедия по корупцията (вижте монографията "Стопанският XX век на България" от Румен Аврамов http://www.cls-sofia.org/bg/books/the-economic-20th-century-of-bulgaria-30.html )

ПС

Според мен бихме отговорили на въпроса има ли връзка между корупцията и икономическия растеж, доколко съществува такава и каква е, ако можем да направим по по-изчерпателен и обстоятелствен анализ на причините за икономическия растеж.

Растежът в голяма степен зависи от човешкият потенциал (наличие на образована и млада работна ръка), от това доколко се взаимстват нови технологии и създават/развиват секторите  с висока добавена стойност, какви са иновативните индекси на дадената иоконимика , какви са нивата на инвестициите (спрямо потреблението или в съпоставителен план)

В тази връзка ще спомена следното: Неефективните институции и ниските нива на върховенство на закона са пречки и ограничители за чуждестранните инвестиции и инвеститори у нас, но това е така защото тези инвеститори с малки изключения играят по други, "западни" правила, Ако те "играеха" по нашите "правила", то бихме могли да очакваме и по-висок приток на такива (хипотетично, защото в България има недостиг на квалифицирана работна ръка)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не съм "апологет" на корупцията.. Опитвам се да разглеждам въпроса условно казано "научно".

ПС

Нашата икономика е изчерпала възможностите за вътрешен растеж. Оставащата такава  са чуждите инвестиции и инвеститори, но ако не успеем да осигурим среда и универсални правила (без корупция), те няма да дойдат. За да дойдат тук (което ни е "жизнено"  необходимо, от национален интерес както се казва) трябва да успеем да осигурим среда и универсални правила.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Малко информация за размисъл:

"Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в региона на Далечния Изток. През 2012 г. износът ни за азиатската страна, изчислен в щатски долари, нараства с 88%, което нарежда Китай на второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС.  За периода януари-декември 2012 г. стокообменът нараства с 29% в сравнение с 2011 г. и се равнява на 1738.5 млн. щ.д., от които български износ 761.5 млн. щ.д. (+88.2%) и внос от Китай 977.0 млн. щ.д. (+4%).

В периода януари-септември 2013 г. двустранният стокообмен достига 1334.1 млн. щ.д. (-2.6% спрямо същия период на 2012 г.), от които български износ за Китай 582.9 млн. щ.д. (-2.2%) и внос от Китай 751.2 млн. щ.д. (-3%).

Значителното нарастване на българския износ за Китай през 2010 г. (83%), 2011 г. (62%) и 2012 г. (88%)  се дължи на увеличения износ на рафинирана мед и медни сплави, които формират над 50% от износа ни за азиатската страна."

2016-08-26_233912.jpg

http://www.bulgariachina.com/bg/pages/trade-and-economic-relations.html

като през 2014 и 2015, които не са включени тук, тенденцията е износа да намалява, а вносът да се увеличава, което не е добре за нашата икономика. Китай през тази и миналата година сключи двустранни икономически отношения последователно с Франция, Великобритания и Германия за инвестиции на стойност десетки милиарди. Единственият реален опит за съвместно производство и износ към пазари на ЕС у нас, доколкото ми е известно, е автомобилния завод в Ловеч, но изглежда опитът не е особено успешен и тези автомобили не пробиха на европейския пазар.

п.с. Тази информация не е свързана директно с темата за корупцията, но може би индиректно е, доколкото китайските "комунистически бизнесмени" едва ли са толкова склонни и свободни да дават рушвети на чиновници и политици, казва ли ти някой:animatedwink:; спомням си само, че когато се закриваше Кремиковци се заговори и писа в пресата, че там могат да бъдат изградени съвместни икономически зони с Китай, след което всичко потъна в забвение и мъгла, та досега. И за да не съм голословен, ето текст от онова време:

"Китайски инвеститор има желание да купи металургичния комбинат "Кремиковци". На мястото му ще бъде построен огромен панаирен град, подобен на Експото в Шанхай, съобщава вестник "Стандарт".

Изданието информира, че представители на инвеститора са посетили няколко пъти комбината, като са изявили желание да участват във втория търг за имуществото му, който бе насрочен за 5 ноември.
Знам за проекта, предстоят разговори за детайлите, уточни кметът на Кремиковци Ивайло Панев.

Припомняме, сред като за първия търг не се яви нито един кандат, началната цена се намалява с 20%, което означава, че наддаването за халетата започва от 452 млн. лева.

Инвеститорите обаче се надяват да си върнат вложеното, като разпродадат старите инсталации за скрап. Когато няма изложение, палатите ще се ползват и като логистичен център за стоки от Китай."

http://gradat.bg/property/2010/10/29/984150_kitaici_iskat_kremikovci/

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не сте далеч но. Това което става пред очитети Ви, няма да го забележите никога. Само от дадена дистанция се виждат на ясно нещата...

Само за пример ако искате да разучавате и да пишете научни доклади, какво доклади серия от томове за всичките типични корупционни практики, разучавайте политическата кариера на президента Орбан.

От синче на един партиен секретар на мина за доломит, стана най-богатият унгарец. Неофициално притежава толкова земи колкото никой, повтарям НИКОЙ унгарски феодал или цар не е притежавал в историята на Унгария.... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Франк-Валтер Щайнмайер (моя забележка: министър на външните работи на ФРГ): Корупцията и правната несигурност в България отблъскват германските инвеститори

Какви са причините да няма големи германски инвестиции в България?

- Германия е най-важният търговски партньор на България, преди Русия и всички други страни от ЕС. Около 5000 германски фирми вече са активни в България. В бъдеще те могат да станат и повече, защото всъщност България е привлекателно място, предлагащо интересни условия за чуждестранните фирми. Германските инвеститори обаче се колебаят, някои дори са се оттеглили, защото досега са се сблъсквали с корупция и липса на правна сигурност. А конкуренцията в Европа и света е голяма, що се касае до инвестиции. Модернизирането на рамковите условия за чуждестранни инвестиции чрез мерки и реформи на слабите места е правилното начало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 часа, Б. Киров said:

спомням си само, че когато се закриваше Кремиковци се заговори и писа в пресата, че там могат да бъдат изградени съвместни икономически зони с Китай, след което всичко потъна в забвение и мъгла, та досега.

 
 

А ето и за финал и вдигане на мъглата още информация по въпроса за това кой купи Кремиковци и за колко (това е от 2013):

"Сагата с мастодонта "Кремиковци" няма край. Неработещият комбинат се оказа с нов собственик. Това е търговското дружество "Крис Мит", регистрирано в столичния квартал "Надежда", съобщи във вчерашния си брой "Стандарт". Фирмата е закупила 100% от капитала на компаниите "Елтрейд Къмпани", "Надин Металс" и "Валпет Консулт", които пък сложиха ръка на активите на "Кремиковци" преди 2 години срещу 161,6 млн. евро. 76 на сто от "Крис Мит" се държи от Кристиян Младенов, а акционери с по 6% от капитала са още Наско Атанасов, Златин Дяков, Петър Лещаров и Емил Димитров.

Експерти подозират, че скоро зад новия собственик ще изплува истинският купувач. Защото "Крис Мит" е доста скромна фирма за подобна сделка. Според отчета за 2011 г. дружеството има едва 7000 лв. оборот и 18 хил. лв. загуба.

Най-куриозното в поредната сделка за "Кремиковци" е, че новият собственик е герой от нашумяла наркоафера. 46-годишният Кристиян Младенов бе осъден за разбитата фабрика за амфетамин край село Опицвет. През декември 1997 г. там бяха заловени близо тон наркотици. Става въпрос за 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон (БМК)". Младенов се хвърля в металургичния бизнес, след като излезе от затвора с 5-годишна присъда, получена през 2010 г. Фирмата му, която придобива дяловете на "Кремиковци", обаче е регистрирана далеч преди да гръмне наркоаферата преди 16 години. "Крис Мит" първоначално тръгва като едноличен търговец през 1996 г. През 2009 г. е преобразувана в ЕООД, а на 20 март тази година вече е ООД, като в нея влизат като съдружници хора, свързани с металургията. Въпреки това основният предмет на дейност на фирмата остава търговия на дребно с обувки и канцеларски изделия.

Адресът на регистрация на дружеството остава непроменен. Това е ул. "Железен мост" 28 в столичния жк "Надежда", където навремето, точно преди 20 години, Кристиян е заловен с 6 кг каптагон. 26-годишният тогава младеж си спретнал малка нарколаборатория, в която произвеждал хита на социалистическата контрабанда към Арабския свят. Едва ли е странно, че следственото дело за каптагона е спряно и захвърлено в някой прашен шкаф за вечни времена. По-късно стана ясно, че Кристиян има силни покровители. Той става член на Управителния съвет на футболния клуб "Локомотив" (София), а негови колеги там са двама от най-близките до тогавашния главен прокурор Иван Татарчев - шефът на отдел "Следствен" в Главна прокуратура Ангел Ганев и прокурорът Михаил Дойчев. Подобна е ситуацията и 3 години по-късно, когато антимафиотите удрят лаборатория в Опицвет, близо до магистралата за Драгоман."

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/osaden_za_narkofabrika_si_kupi_kremikovtsi-195036.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Откъс от статия в DW:

 

0,,16227098_401,00.jpg

Корупция, шуробаджанащина, произвол - тези вечни български проблеми отблъскват чуждестранните инвеститори

Има и друго, още по-голямо съмнение. От години вече България е с най-ниските в радиус от хиляди километри данъци и с едни от най-ниските разходи за труд. При това в съчетание с финансова стабилност и фиксиран валутен курс. И въпреки това не се наблюдава наплив на инвеститори. По-скоро обратното.

Фундаменталните проблеми на България

С дребни допълнителни финансови отстъпки и с неикономическа стръв от типа на българския паспорт едва ли нещо ще се промени съществено, докато не се намали мощната отблъскваща сила на едрите, фундаментални проблеми на икономическата среда в страната. Докато например не се усмири корупцията и не се облекчат тежките административни процедури, докато обществените поръчки са запазени предимно за приближени до властта фирми, докато парите от сивия сектор и контрабандата обезсмислят конкуренцията, докато съдебната система не стане надежден гарант за изпълнението на договорите и за собствеността, докато законовите и регулаторни правила на играта непрекъснато се променят в движение и докато не настъпи сигурност, предвидимост и равнопоставеност пред законите и правилата.

Само че реформите, нужни за решаването на тези и много други проблеми, така и не се случват, поради което през последните години условията за правене на бизнес не само че не се подобряват, но и допълнително се влошават.

Холивудските звезди може и да са „очаровани от България”, но инвеститорите - и чуждите, и местните - не са. Все по-често може да се чуе, че в задружната хватка на политици, бюрокрация и мутри трябва да си луд, за да се захванеш с бизнес в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 минути, nik1 said:

Все по-често може да се чуе, че в задружната хватка на политици, бюрокрация и мутри трябва да си луд, за да се захванеш с бизнес в България.

 
 

Примерът с Кремиковци за мен е точно потвърждение на това. Коя държава не би проверила откъде са доходите на фирма с годишен оборот 7000 лева и загуба 18 000 лева, която придобива активи за 161 млн. евро, дори да са били взети в кредит, кой кредитор би дал такава сума на такава фирма и срещу какво. Абсурдистанът (абсурдна страна) е 100-процентен и наистина трябва да си луд, за да инвестираш тук при такива условия.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 50 минути, Skubi said:

Не сте далеч но. Това което става пред очитети Ви, няма да го забележите никога. Само от дадена дистанция се виждат на ясно нещата...

Само за пример ако искате да разучавате и да пишете научни доклади, какво доклади серия от томове за всичките типични корупционни практики, разучавайте политическата кариера на президента Орбан.

От синче на един партиен секретар на мина за доломит, стана най-богатият унгарец. Неофициално притежава толкова земи колкото никой, повтарям НИКОЙ унгарски феодал или цар не е притежавал в историята на Унгария.... 

Hungary’s Prime Minister Viktor Orbán was chosen the second most corrupt politician of 2014 according to an analysis of the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, nik1 said:

Hungary’s Prime Minister Viktor Orbán was chosen the second most corrupt politician of 2014 according to an analysis of the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Ама не му пука. И е най-добър приятел на путинчо, и пръв изпрати министърът си в Турция при Ердоганчо с най-приятелският привет. Даже подготвят голям празник послучай битката при Сигетвар където Сулейман макар и умрял седи на конят си и ръководи войските срещу Зрини който за времето е един от най-големите пълководци в регионът. И така се знаер че за тези празници ще дойде Ердоган в Унгария...:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Корупцията в България се подхранва от презокеанско. Както са го правили с много други "недоразвити" държави. 
Хора склонни на корупция има и е имало от както има хора. Но когато тя не се потиска, а се подхранва - ами избуява си. И това е инструмент за влияние. И си се ползва доста отдавна. И дойчо велев е част от машината за влияние. А машината за влияние се състои от две части. Едната реална, там където реално се дават рушветите, и една медийна, която пък ги раздухва. Те работят в тандем, свързани са. И ако случайно някой се опита да спре корупцията, медийната машина го обявява за диктатор. Ако и тогава не разбере, му внасят демокрация по американски. То това си е очевидно, трябва човек да е живял по-малко от двайсе гдини И да не е попрочел нищичко, за да се връзва на дойчо велев. 
И това си има място в голямата битка за място под слънцето наречена геополитика. 

Докато зяпаме някой друг да ни каже браво, те така ще ни държат да гледаме кози. Щото крави вече нямаме. И сега те ще ми говорят за икономика и корупция - ади моля.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Цитирай

Корупцията в България се подхранва от презокеанско.

Точно така.. От "презокеанско" идват мръсните пари у нас, само в Дойче Веле не го знаят.. В България няма мръсни пари разбира се,ние отдавна сме се преборили с контрабандата, черните каси, сивата икономика, нелегалните наркотици, търговията с влияние, и с мутрите, но Дойче Веле ни злепоставя 

Цитирай

И ако случайно някой се опита да спре корупцията, медийната машина го обявява за диктатор.

 

Точно така.. Путин, и Садам Хюсеин са най-големите борци против корупцията и най-големите демократи на света, само в Дойче Веле не го знаят..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...