Отиди на
Форум "Наука"

Космическа разходка


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Не знам колко ще продължи, наживо е (сега се излъчва от станцията, еазходката е от 2013 г), но остава като запис.

 

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

В момента отново е "на живо". Тече някакъв стрийминг от МКС.

 

Пускам

https://youtu.be/UGPuEDyAsU8

https://www.youtube.com/watch?v=UGPuEDyAsU8

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Имате опция и да чатите, колеги. Прочетете условията преди това.

Както казах, ако имата акаунт в Гугъл или Ютюб, можете да чатите. Вече пратих поздрави от България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма келепир от космическа разходка - само по принуда требе да се изпълнява:

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Dementciia-i-zaguba-na-pamet-zaradi-radiatciiata-grozi-astronavtite_60057.html

Деменция и загуба на памет заради радиацията грози астронавтите

1476214382_8_559x*.jpg

Пътешествието до Марс, както и други космически пътешествия, неминуемо ще повлияят на здравето на астронавтите. За съжаление, резултатите от изследванията на ефектите от дълъг престой в космоса не изглеждат много оптимистично.

Експериментите показват, че дългото пътуване до Марс и обратно може да доведе до сериозни когнитивни дисфункция, включително загуба на памет и деменция.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

По време на полета до Марс астронавтите ще бъдат изложени на високо енергийни силно йонизирани частици, известни като космически лъчи от галактически и слънчев произход.

Космическите лъчи се състоят от 92% протони, 6% хелиеви ядра, около 1% по-тежки елементи и около 1% - електрони. А енергийният спектър на космическите лъчи се състои от 43% от енергия на протоните, 23% - от енергията на хелиевите ядра (алфа частици) и 34% от енергия, носена от други частици. 

Хората на повърхността на Земята са добре защитени, благодарение на магнитното й поле от космическите лъчи, но в космоса няма такава защита. Заради изключително високата си енергия (над 10 MeV) тези частици преминават през корпуса на космическите кораби, през тялото на астронавтите, включително през мозъка им.

В човешкото тяло различните йонизиращи лъчения причиняват увреждания на молекулярно ниво, включително разрушаване на процесите на възстановяване на клетките и забавя процесите в увредените тъкани. Възстановяването след уврежданията се забавя от вторичната йонизация от следите на първичните частици, което увеличава степента на увреждане на клетките в организма. Това показват и предишни проучвания, проведени през 2010 г. (Energy deposition and relative frequency of hits of cylindrical nanovolume in medium irradiated by ions: Monte Carlo simulation of tracks structure) и 2011 г. (3D visualisation of the stochastic patterns of the radial dose in nano-volumes by a Monte Carlo simulation of HZE ion track structure).

1476268120_4_559x*.jpgЕфекти на радиацията върху ДНК (www.everystockphoto.com)

Колко голямо е увреждането на организма и в какво конкретно се проявяват уврежданията?

Галактическите космически лъчи може да доведат до нарушения в нервната система, които застрашават изпълнението на важни задачи за астронавтите, свързани с когнитивните им способности. А съшо ще им причинят и дългосрочни рискове за здравето.

Процесът на възстановяване след излагане на космически лъчи е дълъг. Предишни експерименти върху мишки са установили, че 6 седмици след облъчването мишките не показват почти никакви признаци на подобрение или възстановяване на умствените си способности.

Експерти от катедрата по радиационна онкология на Калифорнийски университет, Ървайн извършват допълнителни проучвания, за да установят по-дългосрочните ефекти от космическите лъчи върху мозъка. Този път състоянието на мишките е проверено 12 и 24 седмици след облъчването.

За съжаление, резултатите отново са разочароващи. Дори след 12-24 седмици след облъчването със слаби дози йонизиращо лъчение (5 или 30 дози 48Ti 16О) в опитните животни се запазват явни признаци на когнитивна дисфункция като ефектите са свързани с опростяване на дендритните структури, промени в нивата на протеините в синапсите и възпаление на нервна тъкан.

1476266819_9_559x*.jpg

Спадът на умствените способности при различни тестове на 12-та седмица след облъчването: (а) тест за възприемане на нови неща; (b) тест за съхранение на пространствената памет; (с) тест Temporal Order, проверка на паметта за неотдавно изследвани обекти.

Както можете да видите, почти всички тестове върху мишките показват значително влошаване на паметта на 12-та седмица след облъчването. Особено тревожен е резкият спад на показателите в теста на паметта за наскоро изследвани обекти.

Това означава, че след завръщането си от Марс астронавтите може да не си спомнят нищо. Освен това, деменцията и загубата на паметта, ще се запазят най-малко шест месеца след тяхното завръщане на Земята. Възможно е и по-дълго. По-дългосрочни тестове върху мишки все още не са извършени.

Изглежда без ефективна защита от радиация полетите на хората в дълбокия космос ще бъдат много рисковани - в края на краищата, те няма да могат да се справят с управлението на космическите полети и да реагират на конкретни научни и инженерни проблеми.

Потенциалната опасност за астронавтите от космическите лъчи са известни на НАСА и другите космически агенции, така че те планират да разработят защита срещу космическата радиация, но такава все още няма.

...

 

Макар, че е писано за пътуване до Марс - то и да не е дотам - пак си е опасно... "Кръвта става на жабуняк!" - както казваше старшината при учене за ОМП- с радиация.

Потенциалната опасност за астронавтите от космическите лъчи са известни на НАСА и другите космически агенции, така че те планират да разработят защита срещу космическата радиация, но такава все още няма.

 

Това изречение притеснява. Известно е, ама... да се надяваме ??? - на кого и кога, след като е известно, че няма ефективна защита от космическите лъчи. И - НЯМА ДА СЕ ОТКРИЕ такава! Това също е известно.

Ама - пак ще има преброяване на глупаците ... за Марс!:animatedwink:

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Радиация (проблем); безтегловност (проблеми http://novavarna.net/2015/11/09/липсата-на-гравитация-затруднява-мис/
http://it.dir.bg/news.php?id=21496599
http://www.standartnews.com/lifestyle-misterii/metamorfozi_v_kosmosa-221184.html), затворени пространства при пътешествията, стрес и промяна на жизнения цикъл (проблеми)

И аз съм скептичен към космическите пътешествия извършвани от хора, но иначе съм голям фен на космическата фантастика. (Изглежда първото няма връзка с второто). След милионите години еволюция ние сме завършени "Earthlings", конктретно си оставаме ловците и събирачите от плеистоцена (каня се да пусна  тема, ама кога ще е, не знам)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...