Отиди на
Форум "Наука"

Измамата куркумин


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

1484302211_8.jpg

В златистожълтата подправка куркума дебне един химичен измамник - куркумин, съединение, препоръчвано широко като панацея и най-вече потенциално противораково лекарствоНезависимо, че в продължение на години химиците призоваваха за повишено внимание към куркумина и други съединения, които могат да вкарат в заблуждение наивни ловци на лекарствени препарати, пише Nature.

Сега в опит да спрат продължаващия поток на объркани изследвания, учените публикуват най-изчерпателния досега критичен преглед на куркумина, публикуван на 11 януари в Journal of Medicinal Chemistry.

Неговото заключение е, че няма доказателства за някакви специфични терапевтични ползи, въпреки хилядите научни статии и повече от 120 клинични проучвания. Учените се надяват, че техният доклад ще предотврати по-нататъшната загуба на време за изследвания.

"Куркуминът е поучителна история", разказва Майкъл Уолтърс (Michael Walters), химик по лекарствата в Университета на Минесота в Минеаполис и водещ автор на обзора.

Често използваните тестове за лекарства засичат дали даден химикал се свързва с протеин, замесен в някаква болест, и това се смята за намек, че това може да бъде отправна точка за създаване на лекарство. Но някои молекули, като куркуминът, показват специфична активност, каквато липсва. Неговите молекули могат да флуоресцират естествено, осуетявайки опитите да се използва флуоресценция като сигнал за протеиново свързване. Те могат да нарушат клетъчните мембрани, подвеждайки анализите, които се опитват да открият лекарства, насочени към специфични клетъчни протеини. И те могат да разрушават незабелязано други съединения, които имат различни свойства или съдържат примеси, които имат собствена биологична активност.

Химиците ги наричат PAINS (pan-assay interference compounds - пан-анализни смущаващи съединения) - и куркумин е един от най-лошите. "Много хора, които извършват този вид работа [скрийнингови изследвания] не са технически наясно с всички проблеми, които това нещо може да предизвика" - коментира Джеймс Ингълз (James Inglese), занимаващ се с развитието на анализа и проверката на технологиите. 

1484306971_3_559x*.jpg

"Много усилия и финансиране е загубено в изследвания за куркумина", казва Гънда Георг (Gunda Georg), съредактор на списание Journal of Medicinal Chemistry, което публикува обзора. Но и досега, казва тя, списанието е затрупано от постоянен поток от изследвания за куркумина. Куркуминът се предлага за лечение на такива заболявания като еректилна дисфункция, хирзутизъм, плешивост, рак и болестта на Алцхаймер, коментира Гуидо Паули (Guido Pauli), изследовател на естествени продукти в Университета на Илинойс в Чикаго и съавтор на проучването. Но никога не е показал доказано лечение.

Погрешните тълкувания се подхранват сами, разказва Уолтърс. За куркумина се съобщава, че има влияние, дори ако анализът е погрешен. "Хората приемат това, което пише в литературата за правилно и след това изграждат хипотезата си, макар и да не издържа". Най-малко 15 статии за куркумина са върнати от 2009 г. насам и още десетки са коригирани.

Но има много изследователи, които са все още оптимисти за куркумина. "Има доказателства, че биологичната активност на куркумина е реална", заявява Джули Райън (Julie Ryan), онколог от Медицинския център на Университета Рочестър в Ню Йорк. Райън е тествала куркумина в клинични проучвания за дерматит на повече от 600 души. Въпреки, че тя не намира значим ефект, казва, че е имало тенденции, които дават основание за по-нататъшно проучване. Тя смята, че химически модифицирани форми на куркумина може да се окажат по-ефективни при достигане на тъканите.

Но обзорът показва, че да се дадат реални отговори ще бъде трудно, заявява Бил Зушър (Bill Zuercher), биохимик в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. "Може да се окаже, че куркуминът или екстрактите от куркума имат благоприятен ефект, но да се стигне до основата му е сложно и може да се окаже невъзможно", коментира изследователят. Уолтърс не е уверен, че неговият доклад ще спре лошо проведените проучвания. "Хората, които трябва да прочетат това, вероятно няма да го направят", споделя ученият.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Izmamata-kurkumin_67839.html

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...