Отиди на
Форум "Наука"
Lancet

Екзекуция на български военнопленници

Recommended Posts

Здравейте ! Ако съм сбъркал форума, моля да бъда поправен. Имам въпрос, който едва ли ще представлява интерес, но да питам от любопитство. Става дума за следното. Покойния ми дядо, като дете няколко пъти ми е разказвал следния случай. Неговия баща, тоест прадядо ми Васил Ганчев Иванов е заловен, като военнопленник през Балканската война и заедно с голям брой други военнопленници е екзекутиран от турците. Цитирам по памет думите на дядо - " нахвърляли ги в морето и ги издавили. Един успял да доплува до брега и после да се върне в България, където разказал, какво е станало."  Правя извода, че или са ги хвърлили от кораб, или от някаква скала в морето, в някакъв залив, проток или не знам.  Ако не ме лъже паметта, това било станало преди или малко след подписване на мирния договор. Дядо ми беше роден 1909 г. и е бил дете по време на тия събития, вероятно го знае от по - възрастните. Може и нещо той да не е разбрал. Може да не е било през Балканската, а през Междусъюзническата или Първата Световна, и екзекуторите да не са били турци, а някакви други. Аз самия не успях да открия информация за този трагичен случай. Кога може да е станало това нещо ?  През коя от войните в началото на ХХ век и кои са били екзекуторите ?  Защо е било наложително избиването на военнопленници и то в периода около сключването на примирието / в това не съм сигурен/ ?

П.П. Малко е срамно да питам за военнопленници, но историята не винаги е розова.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет, 

доста общи са сведенията, но това е нормално, след като човекът е бил роден през 1909 г. 

По-ми прилича на гръцка работа това - да не би да става дума за остров Трикери? Има издавени българи в залива на Солун, след като гърците го превземат в началото на Междусъюзническата война. 

От остров Трикери доколкото знам също има хвърляни хора в морето. 

Ако някой знае нещо - да пише. 

Иначе военнопленници се убиват по 1001 причини - зла воля на някой идиот, липса на храна, опасения, че охраната няма да ги удържи, ако й скочат, прикриване на престъпления във връзка с пленяването, охраняването, транспорта, крадене от парите за храна, да речем, 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте ! Извинявам се, че отговарям със закъснение, имах проблем с нета. Значи има вероятност да е станало през Междусъюзническата война, при Трикери или в Солунския залив ? Зададох темата понеже мислех, че екзекуции на военнопленници са сравнително извънредно събитие и за масова екзекуция на български военнопленици и то по такъв начин, ще има някакаква информация. Изгледах двата филма препоръчани от администратора. Много са добри, макар че не намерих отговор на въпроса ми. Ако някой има предположения, ще се радвам да ги сподели.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как да са бг пленници през Балканската, обратното е тогава - ние взимаме турски пленници. Разказа на дядо ти най-много прилича действително на случая с о. Трикери. Този остров обаче не е в Солунския залив, а доста по-на юг. Гърците са я направили тая мизерия, не турците.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ясно, значи всичко сочи към Междусъюзническа и остров Трикери. Остава да видим някой начетен да даде информация за този случай. Откъде са всъщност тия военнопленици ?  При кое сражение имаме пленени толкова наши ?

Редактирано от Lancet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Намери една книга "Гробовете на Трикери". 

По почерка прилича на гръцка работа. Иначе е могло да се случи във всяка от тези войни и с всяка от страните - въпрос на конкретика. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи в Гърция военопленниците са ги взели в някое от първите сражения, когато нашите войски са още на територията на днешна Гърция. Или в боевете при Кукуш или в тези при Лахна. В краен случай има още един сблъсък - в района на Дойранското езеро, нататък ние отстъпваме, те ни следват чак до българската контраофанзива при Кресна, през който период не сме давали военопленници.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много пленници даваме в края на ПСВ. Тези бойни части, които остават западно от Добро поле попадат в плен според договорките на солунското примирие. Съответно са екстрадирани в Гърция, включително по островите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За да не става спам в друга тема, искам да помоля някой запознат, да поправи според мен сериозни грешки в Българската Уикипедия. Знам, че там може да пише всеки, но все пак трябва да се стремим да няма сериозни грешки. Става дума за следното. Влизам в категория Български владетели. Там са от Авитохол до Симеон II. В поредицата от Винех до Телериг има разминаване в годините на управление. На страницата Български владетели за тях пише едни години на управление, а в индувидуалните страници за тези владетели друг период. Разликата достига 2 - 3 години. Знам, че за Тервел, Кормисош и Севар има спорове за периода на управление, но за редицата Винех - Телериг според мен става дума грешка или недоразумение.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Български_владетели

ето пример-

https://bg.wikipedia.org/wiki/Токту

Аз бих го поправил, но не мога да преценя, кое е по - вярно. Ако някой му се занимава, нека да го коригира.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...