Отиди на
Форум "Наука"

Дрийм Чейсър - частната космическа совалка на САЩ


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата совалка Дрийм Чейсър на Сиера Невада възобнови изпитателните си атмосферни полети

2017-30-aug-dream-chaser-test.png

Снимка от вчерашния изпитателен атмосферен полет на совалката "Дрийм Чейсър". Photo credit : Sierra Nevada Corp.

31 август 2017 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 30-ти август, частната компания Сиера Невада проведе първия изпитателен атмосферен полет на совалката "Дрийм Чейсър" от 2013 година и успешното му приключване дава надежди, че компанията ще успее да се съвземе след тежките изпитания, през които премина през изминалите месеци и години.

По време на последния тестов полет през 2013 година "Дрийм Чейсър" трябваше да извърши самостоятелно кацане. За съжаление тогава автоматичните системи на борда не успяха да разгърнат изцяло предния колесник, което доведе до това совалката да загуби контрол и да се изпързаля върху пистата. Въпреки несполуката Сиера Невада потвърди, че изпитанието е показало способността на совалката да предпазва полезния си товар дори и в случай на подобна аварийна ситуация.

През 2014 година Сиера Невада понесе втори удар - компанията не успя да спечели договор на НАСА са извозване на астронавти до "Международната космическа станция". Вместо това американската космическа агенция избра да се довери само на две фирми - Боинг и СпейсЕкс. Рязкото секване на постъпващи средства доведе до замразяване на проекта "Дрийм Чейсър".

Но миналата година се получи страхотен обрат - НАСА избра три фирми за доставка на полезен товар до "Международната космическа станция", сред които беше и Сиера Невада (другите две са СпейсЕкс и Орбитал). Работата по "Дрийм Чейсър" беше възобновена, а след серия от изпитания, които включваха теглене на совалката на писта, тя най-накрая беше подготвена за полет.

При вчерашния първи полет "Дрийм Чейсър" беше закачена на въже за хеликоптер. Това не беше самостоятелен полет, но въпреки това позволи на инженерите да съберат важни данни за поведението на совалката в атмосферни условия. Още един такъв полет трябва да бъде проведен през близките седмици и ако всичко е наред, до края на тази година совалката ще бъде пусната от хеликоптера, за да извърши самостоятелно спускане и кацане върху писта.

Ако всичко мине по план, първият космически полет може да бъде проведен още през 2019 година, когато совалката ще бъде изведена в орбита от ракета "Атлас 5". Извозването на провизии до "Международната космическа станция" се очаква да започне през 2020 година. Договорът с НАСА засега не включва извозване на хора, но Сиера Невада се надява, че междувременно ще внедри животоподдържащи системи, което ще позволи изпращането и на астронавти.

Запис от вчерашния изпитателен полет: Тук (youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1887-2017-30-august-dc-test

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическата совалка Дрийм чейсър извърши благополучен тестов атмосферен полет с планиране и кацане на писта

2017-11-nov-dream-chaser-landing.png

Снимка от успешното кацане на совалката "Дрийм чейсър" след вчерашния изпитателен полет. Photo credit : NASA

12 ноември 2017 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Вчера малката космическа совалка "Дрийм чейсър" на частната компания Сиера Невада извърши важен изпитателен полет. В рамките на полета совалката беше прихваната от хеликоптер, вдигната в атмфосферата, след което пусната да лети свободно. "Дрийм чейсър" успя да извърши великолепно планиране и успешно кацане.

Засега Сиера Невада не е публикувала голямо количество информация относно полета, освен че той е завършил с успех, както и няколко снимки. Допълнителни данни ще бъдат оповестени утре, в понеделник, когато очакваме да получим и видео от теста. Въпреки това можем да кажем, че вчерашният полет беше изключително съществен за частната компания. Това бе първият свободен полет след 2013, когато по време на планиране и кацане совалката не успя да освободи един от колесниците си. Тогава "Дрийм чейсър" излезе извън границите на пистата и претърпя някои дребни увреждания. Вчера подобни проблеми не е имало.

През 2014 година Сиера Невада понесе тежък удар. Дотогава компанията разработваше совалката с намерение да извозва астронавти до "Международната космическа станция", но на 16-ти септември същата година загуби договора, като НАСА избра да се довери само на две фирми - СпейсЕкс и Боинг. Те и досега работят по пилотирани космически кораби "Драгън 2" и "Старлайнер" и първите им изпитания се очакват догодина. Рязкото секване на средства за Сиера Невада доведе до временно замразяване на проекта "Дрийм чейсър"„

Но миналата година събитията претърпяха обрат - НАСА избра три фирми за доставки на полезен товар до "Международната космическа станция", сред които е и Сиера Невада (другите две са СпейсЕкс и Орбитал). Работата по "Дрийм чейсър" беше възобновена, а от тази година започнаха отново изпитателните полети.

Първият космически полет на "Дрийм чейсър" може да бъде проведен още през 2019 година, а извозването на полезен товар до "Международната космическа станция" ще започне през 2020 година. Засега договорът с НАСА не включва възможност за превоз на хора, но Сиера Невада иска да внедри животоподдържащи системи и да одобри совалката и за пилотирани полети.

За повече информация: Туитър страницата на Сиера Невада

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1963-2017-dream-chaser-successful-gliding-test

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Частната космическа совалка Дрийм Чейсър ще лети до МКС с новата ракета Вулкан

16 август 2019 г. 09:40 ч. На 14-ти август американската космическа компания Сиера Невада Корпорейшън оповести, че планира да изпраща своята совалка "Дрийм Чейсър" до Международната космическа станция посредством новата ракета "Вулкан", която Юнайтед лонч алайънс понастоящем строи. Дебютният тестов полет на "Вулкан" е планиран за 2021-ва година, а "Дрийм Чейсър" ще лети на първата редовна мисия на ракетата.

Създателите на совалката обаче са я направили неутрална по отношение на избора на ракета-носител. В случай че разработката на "Вулкан" се забави, "Дрийм Чейсър" ще лети с ракета "Атлас 5". Планирани са общо шест мисии, в рамките на които ще бъдат доставени над 5 тона полезен товар на МКС. През по-следващите години, ако програмата е успешна, совалката може да бъде адаптирана и за превоз на астронавти.

Засега обаче фокусът е върху доставката на товари. САЩ разполагат с два товарни кораба - "Сигнус" и "Драгън", като "Драгън" може да превозва провизии от орбита до Земята, приводнявайки се в океана посредством парашути. След въвеждането ѝ в експлоатация, "Дрийм Чейсър" ще се превърне в предпочитан вариант за транспорт на критични експерименти, тъй като совалката ще може да каца на писта и учените ще имат директен достъп до товарния отсек, без да се минава през сложни процедури като изваждане от океана и транспорт с морски кораб. 

2017-11-nov-dream-chaser-landing.png

От архива: Снимка от успешното кацане на совалката "Дрийм чейсър" след изпитателен атмосферен полет през 2017-та година. Photo credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2936-2019-dream-chaser-vulcan

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор Космически науки

Совалките се завръщат: Тенасити се готви за дебютния си полет!

2024-dream-chaser-testing.jpg

На снимката: Малката совалка на Сиера Спейс “Тенасити” се готви за първия си полет. Photo credit : Sierra Space

11 март 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Епохата на совалките се завръща! Само че това не са старите и вече пенсионирани совалки на НАСА. Американската космическа компания Сиера Спейс е построила първата си малка совалка “Тенасити”, като наскоро фирмата обяви, че тя е преминала успешно през вибрационните тестове в центъра на НАСА Нийл Армстронг, намиращ се в щата Охайо.

Сега “Тенасити” ще бъде прехвърлена в специално съоръжение, където въздухът ще бъде изпомпан и така ще бъдат симулирани тези условия, на които совалката ще бъде подложена, след като достигне до околоземна орбита. Ако всички изпитания бъдат преодолени без сериозни проблеми, изстрелването до Международната космическа станция ще е факт още през първата половина на тази година посредством новата ракета-носител на Юнайтед Лонч Алайънс “Вулкан”. Напомням на читателите, че “Вулкан” дебютира успешно през януари.


Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Помогнете на блога и неговия автор Светослав Александров с финансово дарение на този линк


Американската космонавтика успешно преодоля кризата след пенсионирането на старите совалки, които доведоха до това НАСА да зависи временно от превозите на руските космически кораби “Союз” и “Прогрес”. Частните кораби на СпейсЕкс “Драгън” вече редовно извеждат до МКС както полезни товари, така и астронавти. Освен това, за разлика от “Прогрес”, които изгарят в атмосферата след приключването на мисиите си, товарните “Карго Драгън” могат да връщат товари от орбита на Земята. И докато това е полезна способност, основният проблем с “Драгън”-ите е, че тези кораби се приводняват в океана посредством парашути. Далеч по-удобно е, ако космическият кораб каца на писта подобно на самолет. НАСА притежаваше тази възможност зо 2011 г. благодарение на старите си совалки.

tenacity.png

Новите космически совалки се произвеждат от фирмата Сиера Спейс, като моделът се казва “Дрийм Чейсър”. Първата произведена совалка е “Тенасити”, а втората, която по-нататък ще започне изпитанията си, е “Реверънс”. Както “Тенасити”, така и “Реверънс” са товарни, което означава, че няма да летят с екипаж, а само ще извозват провизии до орбита и обратно. Това е изключително важно за науката – експериментите ще пристигат от орбита директно на писта и ще могат да бъдат изваждани за незабавна обработка и анализ. В по-далечно бъдеще Сиера Спейс предвижда да създаде и пилотирана версия на “Дрийм Чейсър”.

Изчислява се, че “Тенасити” ще може да извозва до орбита и да връща обратно на Земята около 910 килограма товари. Като допълнение обаче совалката ще лети заедно с невъзвръщаем модул на име “Шутинг Стар”, който позволява изпращането до МКС на допълнително 4 500 килограма провизии еднопосочно. “Шутинг Стар” ще изгаря в атмосферата след приключването на мисията си подобно на руските кораби “Прогрес”.

“Тенасити”, както и “Реверънс”, са проектирани да осъществят по 15 мисии всяка, но Сиера Спейс смята, че полетите ще са много над това число. Сегашният план предвижда “Тенасити” да бъде изстреляна четири пъти, след което ще последва дебютът на “Реверънс”. Първоначално мисиите ще са съобразени единствено с нуждите на НАСА и Международната космическа станция, но Сиера Спейс смята, че в един момент комерсиализацията ще е факт. Фирмата иска совалките да излитат не само от САЩ, а и от други държави – като се водят преговори за изстрелвания от Япония.

За повече информация: Сиера Спейс

 

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/11/tenacity-finishes-testing/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...