Отиди на
Форум "Наука"

Звуци от космоса


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Звук от пулсар

Очаквам да се добавят още. Някой може да се сети, че в космоса звук не се пренася... Как ли става?! :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е някаква симулация, не запис на пренесен звук :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Space is vacuum, sound can't travel in vacuum" You guys are right, but you know that you can convert an energy to another energy, right? So, these sounds you are hearing are radio wave energies collected by the satellites or unmanned spacecrafts which scientists sent and are converted to sound energies which are the sounds you are hearing.

С една дума - това не са звукови вълни, които се разпространяват на Земята.

 

 

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Абсолютно да!

Не съм се задълочавал, но това са директно озвучени "радиовълни", без някаква допълнителна оработка освен усилване. Ще проверя да видя дали съм прав.

Какво имам предвид под директно

В аналогов радиоприемник (избираме такъв за простота) примерно има демодулация и ние чуваме модулирана речд, звук, но не чуваме звука на вълната която го носи, защото ако превърнем в звук 100 MHz, ние няма да ги чуем. А и не трябва да чуваме звука на вълната! Ние чуваме до 20 KHz по учебниците и до 12 - 14 KHz реално за 30-40 годишен човек. Това последното може да го проверите на профилактичен преглед за слуха - подават ви тонгенератор за определяне на прага.

Е, космическите звуци общо взето са радиовълни, които като се уловят и усилят могат да се подадат директно на високоговорител. Може понякога и да има някакъв вид филтриране и демодулация като при радиото, но не ми се вярва да е винаги така.

Пример

Звукът от сблъсъците на праха от сатурновите пръстени с антената на Касини всъщност са микроексплозии от плазма подобни на електростатични разряди (пукотевиците от пуловера и гребена). Разликата е причината - не високо напрежение, а механичен сблъсък с такава енергия, че не просто изпарява частицата, а я превръща в плазма. Експлозия от бързодвижеща се плазма обаче е електромагнитен импулс. Импулсите се улавят от антена дето се казва.. как беще, някакъв детектор за плазма, или йони..

Звукът от електрическата мрежа например е тон с честота 50 Hz. Тота ви се чуло ако високоговорител се свърже към ниското на обикновен траф и неизправен  до 5V! Не го правете! Можете да го чуете с интернет тон генератор, ако има опции избирате синусоида.

А кой лови звуците? Радиотелескопите, сателити, космическите апарати..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...