Отиди на
Форум "Наука"

Алами дере - Родопската Шипка или патриотичен мит?


resavsky

Recommended Posts

  • Модератор История

За битката при Алами Дере /днес полковник Серафимово/ по време на Балканската война особено след 1990 година са изписани хиляди страници превъзнасящи Родопската Шипка.Едва ли има по митологизирана битка в цялата българска военна история.С всяка следваща публикация битката се митологизира все повече и повече като първоначално срещу четирите български дружини има пет турски табора които впоследствие нарастват до 15 00 души а впоследствие стигат до фантастичната цифра от 40 000 човека.Стига се дотам че се твърди че командвания от полковник Серафимов 21 средногорски полк е спрял целия корпус на Явер паша който е оценен на 40 000 човека.Серафимов от спасител на Родопите е обявен за спасител на Пловдив защото без неговата победа Пловдив щял да бъде превзет и опожарен от турците.Предлагам да се опитам да погледнем спокойно и без емоции върху тази битка като се опитаме да оцениим трезво мащаба на сражението и последиците от него. от него.Нека първо видим какви са силите на участниците в сражението:

  - от българска страна 21 средногорски полк в състав от чметири пехотни дружини подкрепен от няколко опълченски дружини и  планински батерии .Общо артилерия 20 оръдия.Има и данни че в битката са се включили в последния момент и местни българи /различни от опълченците/.Обща численост 5 000 - 5 500 души и с 20 оръдия.

 - от турска страна - пет или шест табора от Кърджалийската дивизия с обща численост не повече от 6 000 души.Артилерия - по някои  данни четири оръдия по други въобще нямат.Числнеият състав на един български табор е 900 души но същите части са претъпели значителни загуби при Кърджали и Балкан Тореси.

Или казано  други думи в числено отношение двете страни са почти равни но в артилерия българското превъзходство е категорично.Толкова за мащабите на битката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

В тактическо отношение печелим  да.Но да се твърди че битката имала някакво огромно стратегическо значение е безкрайно пресилено.Чисто тактически сблъсък в който честно казано не виждам нищо драматично.Дори полковник Серафимов да беше отстъпил българите разполагаха с повече от достатъчно сили в Родопите за да спрат турската офанзива.С оглед малките загуби от българска страна - не повече от 2 процента от участниците в битката даже не бих казал че става въпрос за особено ожесточена битка.Между другото в годините след Балканската война тази битка не е особено популярна - просто защото няма причини да е такава.Такава става след 1990 година - когато се превъзнася до немай къде.

 П.П.А за освобождението на Родопите от много по фундаментално значение е битката при Кърджали на 8 октомври.Която си оказва своето значение около цялото развитие на войната.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хубаво е все пак да се знае и за действията на Родопския отряд, защото не е популярна тема. Но тазбира се помпозни оприличавания с Шипка са преувеличение. Преувеличение е дори и сбирщината представляваща Кърджалийския отряд да се нарече дивизия. Но все пак има ожесточени щикови боеве при които решително разбиваме турците и решително ги изтласкваме отвъд Арда. Следва да се отдаде почит на подвига.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Точно при Алами дере май няма никакъв щиков бой.Обхождаме им и двата фланга и тотално доминираме с артилерията си.Серафимов май е готвел щиков удар но въобще не се стига до него - турците си отстъпват и без него.Нищо против да си славим победата - тя е факт но не и да я хиперболизираме.Още повече да я изкарваме някаква свръхдраматична и съответно толкова важна.Или пък да я слагаме на един кантар с Лозенград и Люлебургаз.Мека казано незаслужено.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

При дясната колона, която минава през Алами дере, няма. Там е извършен обхода, на лявата обаче й се налага да стигне и до ръкопашен бой. Трябва да проверя с точност все пак де. Но това че имаме превъзходство в артилерия, не е толкова решително в случая, с 20 оръдия не можеш да пръснеш 6000 души и то на позиции из пресечен терен.
Иначе за превъзнасянето - ясно, често се налага книгите, статиите и филмите да имат гръмки имена за да привличат вниманието, но лошо няма ако по този начин популяризират слабо известни моменти като този.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По принцип не може  но така се получава и при Кърджали а и при Алами дере.Турския Кърджалийския турски отряд си е истинска сбирщина която се разбягва при малко по силен натиск.Нямам нищо против да се отбелязва тази победа /която не трябва да се подценява/ но не и да се слага на едно ниво с Лозенград,Люлебургаз и Одрин.От този калибър са българските победи при Симитли,Крупник,Кърджали и доста други такива.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...