Отиди на
Форум "Наука"
makebulgar

Абарис синът на Севт

Recommended Posts

Съществува сведение от компилативния исторически римски сборник Суда (Свидас) от 10 век, в което се казва, че Хиперборееца Абарис, който бил известен митологичен лечител и пророк, е син на Севт, като това се използва от автохтонците за доказване на връзката между скитите и траките. Сведението за това че Абарис е син на Севт обаче не го откриваме в първоизточнците в които е споменат Абарис - Херодот, Платон, Страбон, и др, и можем да допуснем, че е късна добавка при написването на Суда, или е някакво смесване на историята на друг Абарис който е бил син на някой от тракийските царе, доколкото Абарис е популярно име и има още няколко хора с името Абарис в гръцките легенди и хроники. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 19.02.2018 г. at 1:55, makebulgar said:

на историята на друг Абарис

То и с Орфей е възможно да е същото. Но на древните и съвремени изследователи изглежда им харесва да става въпрос за едно и също лице.

 https://books.google.bg/books?id=8ISlem2fTeUC&pg=PA296&lpg=PA296&dq=Plato+Abaris+epodai&source=bl&ots=U6RJieDC5y&sig=ACfU3U2ev7ZNT5k58-Ji5w-XvdbU7VW6Ig&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj-vbzilbLkAhVXilwKHReNCjYQ6AEwBnoECAkQAQ#v=onepage&q=Plato Abaris epodai&f=false

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...