Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс отбеляза 50-тия полет на Фолкън 9!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Успех: СпейсЕкс проведе своето 50-то изстрелване на ракета Фолкън 9!

2018-6-march-falcon-9-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

6 март 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:33 ч. от стартовия комплекс SLS-40 на космодрума Кейп Канаверал излетя успешно ракетата "Фолкън 9". Поради неблагоприятни метеорологични условия в зоната за кацане днес не се предвиждаше завръщане на първата степен. В орбита благополучно беше изведен спътникът Hispasat 30W-6. Това е комуникационен спътник, построен от компанията Space Systems Loral за изпанския оператор Hispasat, който обслужва Испания, Португалия и Латинска Америка.

Днешният полет беше изключително значим за компания СпейсЕкс - това бе 50-тото изстрелване на ракета "Фолкън 9"!

Винаги е трудно за един ракетен разработчик и оператор да цели 50 полета. СпейсЕкс обаче го направи след само осем години след дебюта на ракетата. С толкова бързо въвеждане в експлоатация не може да се похвали нито ракетата "Атлас 5", нито програмата "Космическа совалка". Например НАСА успя да проведе своята 50-та совалкова мисия чак на 12-ти септември 1992 година, цели 11 години след началото на програмата. Разбира се, никой не можеше да каже кога постижението щеше да бъде отчетено, ако не беше трагичният инцидент с "Чалънджър" през 1986-та година.

Днешният вариант на ракетата "Фолкън 9" обаче бе много по-различен от началния, който летя за пръв път през юни 2010-та година. През годините СпейсЕкс въвеждаше различни подобрения, които увеличаваха производителността на ракетата. Днес беше използвано т.нар. "Блок 4 ядро". От следващия месец ще бъде въведен последният вариант на "Фолкън 9" - "Блок 5". Този вариант е силно модифицирана версия на "Фалкон 9" и с него СпейсЕкс ще трябва да успее да изпълни тежките изисквания на НАСА за пилотирани космически полети. Именно с "Фолкън 9 - Блок 5" се очаква да лети пилотираният космически кораб "Драгън 2".

И така, до този момент равносметката е следната: "Фолкън 9" е летяла общо 50 пъти. За тези 50 мисии е отчетен само един-единствен провал - на товарен кораб "Драгън" през юни 2015 година. Имаме и една авария по време на подготовка на стартовата площадка през 2016 година. И в двата случая СпейсЕкс се възстанови от авариите изключително бързо. През 2017 година бяха проведени 18 полета на "Фолкън 9", а тази година имаше четири полета на "Фолкън 9" плюс един на свръхтежката ракета "Фолкън Хеви".

Отново казваме "Браво" на СпейсЕкс и за пореден път подчертаваме - хайде вече, чакаме пилотиран космически полет! 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2113-2018-spacex-launches-50th-rocket

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...