Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Ако не е Луната на Земята не би имало ... Човеци:

http://megavselena.bg/kakvo-bi-stanalo-ako-lunata-izchezne/

Какво би станало ако Луната изчезне?

 

image.png.5ce2cdc9ab3d4919f2578a4720909428.png

Нашата Луна не само обикаля около Земята, но и всяка година се отдалечава от нея с около 3.81 сантиметра. При този процес въртенето на Земята действително се забавя. Ами ако една нощ, луната просто изчезнe? Какви ще са последиците за Земята?

При пълнолуние, спътникът на Земята е средно 14 000 пъти по-ярък от следващото най-ярко нещо в нощното небе – Венера. Така че без нея всяка нощ ще бъде толкова тъмна, колкото при нова луна. Но още на следващата сутрин ще започнете да осъзнавате колко важна е Луната за живота на Земята.Да започнем с това, че между слънцето, земното въртене и Луната, Луната има най-голямо влияние върху приливите на Земята.

Без Луната високите и ниските приливи и отливи ще се свият с около 75%. Това би застрашило живота на много видове раци, миди и морски охлюви, които живеят в приливните зони. Тяхното изчезване би поставило под заплаха съществуването на по-големите животни, които разчитат на тях за храна, като в крайна сметка ще бъде заплашено съществуването на цялата крайбрежна екосистема. След няколко десетилетия това ще доведе до намаляване на рибите в морето, но и на населението в крайбрежната суша.

Едно от най-големите събития свързани с размножаване в света се случва в Големия бариерен риф. Всеки ноември в дните след пълнолуние, кораловите колонии в рифа – обхващащи район, голям около  три пъти повече от територията на България, освобождават милиони яйца и сперматозоиди в рамките само на няколко минути. Учените са сигурни, че пълната луна играе важна роля в този процес, но точно как – остава мистерия.

На сушата, животни като червените раци също използват лунни сигнали за възпроизвеждане. След като живеят по-голямата част от живота си в планините, милиони раци мигрират надолу към брега. И тогава само през последната четвърт от Луната, женските отделят яйцата си в морето.

Разбира се, Луната не въздейства така генерално върху възпроизводството на човека, но за сметка на това има силно въздействие върху времето на Планетата. Приливите и отливите помагат да се смесват студените арктически води с по-топлата вода от тропиците. Това балансира температурите и стабилизира климата в световен мащаб. Без Луната прогнозите за времето ще бъдат практически невъзможни. Средните разлики между най-горещите и най-студените места на Земята може да се превърнат в крайно опасни за живота крайности.

Но нищо от това не може да се сравнява с най-голямата промяна, до която би се стигнало през следващите хилядолетия, ако изчезне Луната. Сега Земята се накланя по оста си на 23,5 °, поради гравитацията на луната. Ако Луната изчезна, оста на Земята ще варира, ще се движи между 10 и 45 градуса.

Някои експерти смятат, че Юпитер може да помогне да се запази наклонът на Земята, без да излезе напълно от контрол. Но дори само допълнителен наклон от 10 градуса ще предизвика пълен хаос в климата и сезоните, каквито ги познаваме сега.

В миналото наклонът на Земята се е променял само с около 1-2 градуса, което според учените е довело да появата на ледниковите периоди. Трудно е да се предположи какво би станало ако този наклон стане 10 или 45 градуса, но едва ли ще доведе до нещо добро за живота на Земята.

Луната не е просто важна за живота на Земята днес. Експертите смятат, че тя също най-вероятно е играла ключова роля и при формирането на живота преди повече от 3,5 милиарда години, пише изданието Business Insider.

Оказва се, че Луната не е просто светлина на нощното небе. Нейното съществуване е от решаващо значение за деликатния баланс, който прави живота на Земята възможен.

...

...

Едно от най-големите събития свързани с размножаване в света се случва в Големия бариерен риф. Всеки ноември в дните след пълнолуние, кораловите колонии в рифа – обхващащи район, голям около  три пъти повече от територията на България, освобождават милиони яйца и сперматозоиди в рамките само на няколко минути. Учените са сигурни, че пълната луна играе важна роля в този процес, но точно как – остава мистерия.

Няма мистерия.:). Не само "пълната луна", а и отделните фази на Луната влияят на "запускането" на множество цикли при живите. Това е влияние при изменение на фона на ЕМПоле. Смесването на лъченията - излъчвано-отразено и т. н.:)

...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Da-blagodarim-na-Lunata-za-vodata-na-Zemiata_129457.html

Да благодарим на Луната за водата на Земята

1558511773_7_559x*.jpg

Водата е дошла на Земята с образуването на Луната преди около 4,4 милиарда години, когато огромна протопланета удря планетата ни като едновременно избива материал за нашия спътник и доставя водата за океаните на Земята.

Сега след изотопен анализ учените установиха, че тази протопланета произхожда от студената външна част на Слънчевата система. 

Земята е уникална в нашата Слънчева система - тя е единствената земна планета с голямо количество вода и относително голяма луна, която стабилизира земната ос. И двата фактора са от съществено значение за развитието на живота на Земята.

Планетолозите от Университета в Мюнстер, Германия, вече са успели да покажат за пръв път, че водата е дошла на Земята с образуването на Луната преди около 4,4 милиарда години. Луната се е образувала, когато Земята е била ударена от тяло с размерите на Марс, наречено Теа. Досега учените предполагаха, че Тея произхожда от вътрешната Слънчева система близо до Земята.

Но изследователи от Мюнстер твърдят, че могат да докажат, че Тея идва от външната Слънчева система и доставя големи количества вода на Земята.

Резултатите са публикувани в новия брой на Nature Astronomy.

1558512334_7_559x*.jpgСхема на образуването на Луната. Кредит: ExtremeTech

От външната във вътрешната Слънчева система

Земята се образува в „сухата“ вътрешна слънчева система и затова е малко изненадващо, че има вода на Земята. За да разберем защо това е така, трябва да се върнем във времето, когато Слънчевата система е била образувана преди около 4,5 милиарда години. От по-ранни изследвания знаем, че Слънчевата система е структурирана така, че „сухите“ материали са отделени от „мокрите“ - така наречените „въглеродни хондрити“ [заб. 1] - метеорити, които са относително богати на въглерод и вода - които идват от външната Слънчева система, докато по-сухите "некарбонатни" метеорити идват от вътрешната Слънчева система.

Макар предишните проучвания да показват, че карбонатните материали вероятно са отговорни за доставянето на водата на Земята, не бе изяснено кога и как този материал - и по този начин водата - е дошъл на Земята.

"Изотопите могат да отговорят на този въпрос. Изотопите на молибдена ни позволяват ясно да разграничим карбонатния и некарбонатния материал и като такива представляват "генетичният отпечатък" на материала от външната и вътрешната Слънчева система ", обяснява д-р Герит Буд (Gerrit Budde) от Института по планология в Мюнстер и водещ автор на проучването.

1558512610_6_559x*.jpgВъглероден хондрити. Кредит: Wikipedia

Измерванията, направени от изследователите от Мюнстер показват, че изотопният състав на молибден на Земята е между тези на карбонатните и некарбонатни метеорити, което показва, че част от земния молибден произхожда от външната Слънчева система. В този контекст химичните свойства на молибдена играят ключова роля, тъй като е елемент, склонен да се свързва с желязото, по-голямата част от земния молибден се намира в ядрото.

"Молибденът, който е достъпен днес в мантията на Земята, следователно произхожда от късните етапи на образуването на Земята, докато молибденът от по-ранни фази е изцяло в ядрото", обяснява д-р Кристоф Буркхард (Christoph Burkhardt), съавтор на изследването.

Резултатите на учените се показват за първи път.

Но учените правят още една крачка напред. Те показват, че по-голямата част от молибдена в мантията на Земята е доставен от протопланетата Теа, чийто сблъсък със Земята преди 4.4 милиарда години е довел до образуването на Луната. Въпреки това, тъй като голяма част от молибден в мантията на Земята произхожда от външната Слънчева система, това означава, че самата Тея също произхожда от външната Слънчева система. Според учените сблъсъкът е осигурил достатъчно въглероден материал, за да се обясни цялото количество вода на Земята.

„Нашият подход е уникален, защото за първи път ни позволява да свържем произхода на водата на Земята с образуването на Луната. Казано по-просто, без Луната вероятно нямаше да има живот на Земята”, коментира Торстен Клейн (Thorsten Kleine), професор по планетология в Университета в Мюнстер.

 

Забележка:

Въглеродните хондрити или „С“ хондритите представляват едни от най-непромените известни метеорити, те са примитивни и недиференцирани метеорити, които се образуват в богати на кислород региони на ранната Слънчева система, така в че по-голямата част от тях не са намерени метали в свободната си форма, а под формата на силикати, оксиди, или сулфиди. Повечето от тях съдържат вода или минерали, а някои от тях съдържат големи количества въглерод, както и органични съединения (аминокиселини). Най-примитивните въглеродни хондрити никога не са били загрявани с температура над 50 ° C, тъй като идват от външната Слънчева система.

Справка:

Gerrit Budde et al, Molybdenum isotopic evidence for the late accretion of outer Solar System material to Earth, Nature Astronomy (2019). DOI: 10.1038/s41550-019-0779-y

Източник:

Formation of the moon brought water to Earth,  University of Münste

...

...

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • Guest
   От Guest
   Знаем, звучи невероятно, но смятаме,  че е напълно възможно България да се нареди, в рамките на десетина години, в челната десетка на най-развитите Аерокосмически Държави и Икономики въобще, ако престане да се занимава с глупости, и заложи на непосредствено приложими високи технологии и иновации.
   Например, производство на 150 тона Водород на час с вода от Дунава и нощна енергия на АЕЦ Козлодуй (и в бъдеще - на АЕЦ Белене). 
   Ориентировъчно, по цени на дребно на водорода ($10/kg в САЩ, GBP12/kg в UK ), това би ни носило минимум по 1,5 милиона долара НА ЧАС  бруто приход от Експорт, само от Козлодуй.
   Да произвеждаш гориво с помощта на нискоенергийна електролиза на вода (LPWE) е 50 пъти по-рентабилно от това да произвеждаш ел.енергия.
   Не очаквайте обаче чиновникът (а още по-малко - политикът), да разбира това. Пробвали сме.
   Ще напълним на 100% националната ни Газопреносна Мрежа и хранилището в с.Чирен, със 100% висококалорично чисто и възобновяемо Водород-Хибридно Гориво (МОН Gas) .
   Имайки евтин водород налице, чрез екстракция на СO2 от въздуха (www.climeworks.com), и синтез на Фишер-Тропш, бихме могли да произвеждаме също така супер-евтин дизел, бензин, метан, метанол, етилен, пропилен, формалдехид, торове, препарати, лекарства, влакна и текстил, бои, и десетки други видове въглеводороди.
   С помощта на водород-хибридни горива (SOH, MOH) ще стартираме производство и експорт на Базалто-фибърни композити (БФК) и материали, с еко-добив на евтин Базалт от огромните находища Болярка и Свищовски Могили. https://basalt.alle.bg 
   В рамките на 5-10 години ще спрем целия внос на фосилни горива и ще започнем собствено масово производство и износ за стотици милиарди евро, на чисти горива, и системи, задвижвани с тях. 
   В същия този срок минималната заплата у нас би могла да стане 2500 евро, а минималната пенсия - 1000 евро, плюс 500 евро Базов Доход и 100% безплатно здравеопазване, средно и висше образование, социален Патронаж, Ваучери за храна, безлихвени и държавно-обезпечени Кредити за малки и средни предприятия,  държавно-платено участие на всяка българска фирма на Международни Панаири, и т.н.
   Ще привлечем обратно в родината повечето българи-емигранти, плюс множество висококвалифицирани чуждестранни специалисти.
   Твърди закони за циганите и скитниците (учиш и работиш - оставаш, иначе - чао.)
   Ще създадем модерни нови Учебни Центрове, ще построим изцяло нови градове и села с модерна инфраструктура, по най-високите европейски строителни стандарти.
   До 2030 г. населението на България ще стане 10 милиона човека.
   Ще изградим от нулата авангардна, високотехнологична и иновативна индустрия за масово производство на изключително търсени и бързоликвидни :
   - Чисти горива (водород, МОН) - https://fuels.alle.bg 
   - Двигатели, турбини, генератори, 
   - Газо-Електромобили, - https://watercar.alle.bg 
   - Летящи Газо-електромобили - https://flycar.alle.bg 
   - Водородни Топлоелектрически Централи,
   - Инсталации за БФК и сглобяеми модули за къщи, фабрики, ферми, пътища, тръбопроводи и др. - https://basalt.alle.bg 
   - Плаващи БФК Платформи, Магистрали, изкуствени Острови и Архипелази за усвояване на Икономическата Акватория на България - https://shelf.alle.bg 
   - Технологии за Проучване и Усвояване на Територии и Акватории в Антарктида и развиване на индустрии - https://antarcticbg.alle.bg 
   - Летателни апарати - Дронове, Самолети, Ракети, 
   - Летящи Транспортни Системи и Мрежи - HyTube - https://hytube.alle.bg  , Hyperloop.
   - Стратосферни Геостационарни Аеростатни и Орбитални Космически Сателитни Станции - https://spaceship.alle.bg , https://orbit.alle.bg 
   - Системи за генериране на вода от Въздуха и за борба с обезлесяването, - https://desert.alle.bg 
   - Системи за Интелигентно Фермерство чрез Роботизирани Дронове, - https://zero-hunger.alle.bg 
   - БФК резервоари за водород и МОН, 
   - Водородни Горивни Клетки,
   - Графенови Ултракондензаторни Батерии за Електромобили, и др.
    
   София, 02.05.2019 г.
   Грейнис ООД Водород България
   grainis@abv.bg
   https://btp.alle.bg - Българска Технологическа Партия (Проект)
   https://btp.alle.bg/българия-водеща-космическа-сила/
   https://fuels.alle.bg 
   https://basalt.alle.bg 
   https://watercar.alle.bg 
   https://smartcity.alle.bg 
    
    
    
    
    
    

 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  • No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...