Отиди на
Форум "Наука"

Може ли Желяз Андреев от Добрич да бъде екстрадиран в САЩ заради войната в Сирия


Recommended Posts

  • Администратор

С Желяз никога не сме били първи приятели, но бяхме близки и се уважавахме. С него прекарахме доста добри 4 години в университета и помня много добре когато започна да работи в конкретната компания, как всички много се кефихме защото се занимава със самолети :)

Нашият курс се организира и изпратихме официално писмо към преподавателите ни от катедрата (Културология в СУ), организираме протест утре вечер пред съдебната палата.

Ето повече за случката:

В събота полицията в Добрич задържа 29-годишния Желяз Андреев по искане на властите в САЩ, които го издирват по разследване за нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон. Това е станало през доставката на части за самолети от гражданската авиация, ползвани от сирийските авиолинии, които според американските власти са замесени в терористична дейност.

За разследването се разбра преди година, когато властите в Маями съобщиха, че са повдигнали обвинения на 11 души във връзка със случая. Петима от тях са българи и са работили в софийския офис на компанията "Ароутроникс", чрез която според американските власти са извършвани престъпленията.

Останалите са собствениците на фирмата, която има офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг - братята Али и Араш Каби, тяхната сестра, трима сирийски граждани и сирийският авиопревозвач. В края на миналата година семейство Каби признава вината си и получава между 13 и 24 месеца наказание. Арестът на Желяз Андреев е индикация, че разследването продължава и срещу останалите.

За повдигнатите обвинения се предвижда наказание до 25 години.

Кой е Желяз Андреев и в какво е обвинен

Желяз Андреев е на 29 години, завършил е Природо-математическата гимназия в Добрич, а докато учи културология в Софийския университет, си търси работа през job tiger. Именно така започва работа в компанията през 2013 г. За разлика от останалите обвиняеми българи по разследването той не е заемал ръководна позиция във фирмата, която е напуснал през 2016 г.

"Всъщност това е кол-център", разказва той през март 2017 г. пред "Капитал" и допълва, че фирмата е била посредник в продажбата на части за две области - електроника и авиация. Работещите в компанията е трябвало да се свързват с потенциални клиенти, които се подават от мениджърите им, и да им предлагат части, от които фирмите могат да имат нужда.

Името му се споменава в обвинението на щатските власти на няколко пъти във връзка с мейли с фактури и поръчки, които той е изпращал и получавал от сирийските авиолинии между октомври 2013 и март 2014 г.

Според документите по разследването със седем свои действия Желяз Андреев е нарушил два текста от американското законодателство. Първото е, че е участвал е в сговор за нарушаване на ебаргото, въведено от закона за извънредни международни икономически правомощия, и се е опитал да измами щатските власти (наказуемо до 5 години затвор), а второто е износ и опит за износ в държава, за която действа ембарго (наказуемо до 20 години затвор). 

Какво е правил българинът

Желяз разказва, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата, и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Всъщност започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок.


Това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис, в който се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София.

"Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той и уточнява, че не е получавал бонуси от тези сделки.

Каква е процедурата

Прокуратурата може да внесе искане в Окръжен съд - Добрич, с което да поиска арест на Желяз Андреев за срок до 60 дни, през който трябва да пристигнат всички необходими документи за екстрадирането му. Когато документите пристигнат, съдът ще трябва да реши дали да го предаде на американските власти.

Въпросите с предаването на граждани по искане на чужди власти се урежда от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и от различните международни договори, които страната е сключила. Между България и САЩ действа договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г.

При всички положения съдът няма свободата да прави преценка за вината на "исканото лице", тъй като основанията за отказ или за предаване са съвсем формални.

Сигурно ли е, че Желяз Андреев ще бъде предаден

Според съдия и прокурор, имащи опит с материята, с които "Капитал" се консултира, на пръв прочит от случая прозират два потенциални проблема.

Първият е с изискването за т.нар. изискване двойна наказауемост. Законът изрично казва, че "екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година, или друго по-тежко наказание".

В същото време обвиненията, които американските власти са повдигнали срещу Желяз Андреев, нямат точен еквивалент в българския Наказателен кодекс.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, коментира пред "Капитал", че прокурорът от Върховната касационна прокуратура, който се занимава със случая, е приел, че в случая става дума за контрабанда на стоки и документно престъпление - документите по сделките били с невярно съдържание, тъй като в тях се скривало обстоятелството, че крайната дестинация и получател на стоките е в Сирия.

Дали тези текстове от българския закон кореспондират на трите обвинения, които са повдигнати на Желяз Андреев, ще трябва да прецени съдът в Добрич, а после и този във Варна.

Следващият момент е, че ЗЕЕЗА казва, че "не се допуска екстрадиция на български гражданин, освен ако това е предвидено във влязъл в сила международен договор, по който Република България е страна". В договора от 2008 г. между България и САЩ са изброени широк кръг от престъпления, при които отказ за екстрадиция на основание гражданство не се допуска. Сред тях няма контрабанда на стоки или документна измама.

Имало ли е други случаи, в които България е отказвала екстрадиция

През 2012 г. беше задържана Гергана Червенкова, срещу която имаше обвинения за незаконна онлайн търговия с лекарства и пране на пари. След обществения натиск през 2013 г. САЩ оттегли искането за екстрадицията и делото беше прекратено.

През 2014 г. съдът в Благоевград отказа да екстрадира Цветанка Захаринова, която беше осъдена на две години затвор за източване на кредитни карти през 2003 г. Тя се укри от щатските власти и се върна в България, където делото за предаването й продължи осем години и в крайна сметка беше прекратено поради изтичане на давността.

През 2016 г. Софийският градски съд прекрати делото за предаването на Недко Недев, който беше издирван в щатите по разследване за финансови измами. Причината беше, че според експерти Недев страда от шизофрения в остра форма и това му състояние не позволява предаването му в САЩ. 


От посолството на САЩ в София, подобно на други сходни казуси, отказаха да коментират случая.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/10/3160411_moje_li_jeliaz_andreev_ot_dobrich_da_bude_ekstradiran/

Фб страница: https://www.facebook.com/Да-спрем-екстрадирането-на-Желяз-575222356182382/

Протеста: https://www.facebook.com/events/167214490627405/

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Оправдава го това, че не е имал възможност да проверява клиентите си в списъка, който му е спуснат софтуерно. Работел е при липса на информация "на тъмно" и под стрес. 

Той да не е сключвал тия сделки от свое име и за своя сметка, че да носи каквато и да е отговорност? Отговорността носят собственикът, управителят.  

Самото начално обучение в кол-центровете, ако изобщо има такова, е съвсем фиктивно, общи приказки, по-голямата част от които по-скоро служат за мотивация на новаците, но рядко биха им послужили реално в работата, а множество важни неща се премълчават и новият служител е оставен да открива топлата вода и кръглото колело сам или с помощ от страна на колегите. Евентуално някакви други бози се преподават на следващи обучения.

Проблемът идва от липсата на адекватно обучение как да се справя с подобни неща, което изцяло е задължение на компанията, а тя в случая изобщо не е имала за цел да го обучи, а просто - да си направи далаверките.

От друга страна, нови служители, минали няколко обучения, биват изгонени в началото на изпитателния си срок, а работните им места отново са обявени в сайтовете за работа, но - на значително по-ниска цена. Въпреки "приятелската и неформална" среда в кол-центровете, на служителите там се спускат недостижими таргети (цели за постигане) - брой или % сделки; определена сума пари на сделка, сума в края на деня, на седмицата, на месеца, на тримесечието; време за разговор; сценарий с думички, които трябв да се изстрелят... 

После тези, които не се справят, макар да владеят чуждия работен език на високо ниво, биват изгонени. Ама, че никой не се е родил научен, че пробният период все пак служи за това, да се научиш, няма значение. На нео-робовладелците им трябват високи резултати - сега и веднага. Казват: "Не продаваш достатъчно." или "Не вкарваш достатъно пари". Ама това го казва някой меринджей, дето не е продал и един морков през живота си. 

Редактирано от ISTORIK
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Личното ми мнение е че, човекът в този случай няма да се размине без присъда в САЩ  (в идеалния случай) , сори: едва ли ще може да убеди журито, че не знаел какво се върши, и кой е клиента.
По скоро не съм убеден напълно,  че той ще бъде екстрадиран - нека прокуратурата и съда тук си свършат работата и тогава да се мисли за това

За Историк:

Иначе стресът и настискът от шефоветете върху изпълнителите ги има в Мафията  и Коза Ностра, това не е агрумент за оправдането на престъпните им действия

Всъщност и в българското правораздаване се приема (това е от  решение на ВКС който съм разглеждал, ако искате  - мога да ви го намеря ) , ако шеф в компания нареди нещо, и подчиненият, изпълнявайки го извърши престъпление, подчинения носи пълната отговорност.

"бях под стрес", "не знаех","не знаех закона", "изпълнявах нареждане", "щях да  си изгубя работата" -няма такъв филм в правораздаването, сори, това са балканско-български мелодрами на човека, който смята че все друг му е виновен, и друг е отговорен за неговото безхаберие

Иначе в личен план, съжалявам такива такива хора (не е казано че и престъпниците не трябва да се съжаляват, и тах майки ги раждала)

 

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 4 часа, nik1 said:

Иначе стресът и натискът от шефовете върху изпълнителите ги има в Мафията  и Коза Ностра, това не е аргумент за оправданието на престъпните им действия

Всъщност и в българското правораздаване се приема, ако шеф в компания нареди нещо, и подчиненият, изпълнявайки го, извърши престъпление, служителят носи пълната отговорност.

А "бях под стрес", "не знаех","не знаех закона", "изпълнявах нареждане", "щях да  си изгубя работата" - няма такъв филм в правораздаването, сори, това са балканско-български мелодрами на човека, който смята че все друг му е виновен, и друг е отговорен за неговото безхаберие

Иначе в личен план, съжалявам такива такива хора (не е казано че и престъпниците не трябва да се съжаляват, и тах майки ги раждала)

Ама за американските шефове, за които е работил, може да се каже същото - че служителят на най-долното стъпало е виновен, избърсват си кървавите ръце с него, а те са света вода ненапита. А кой му е спускал списъка с клиенти и с техни послредници? Да не би той сам да си ги е избирал? Работи се с наличната база данни с телефони, която се върти, клиентските имена се бъркат и който клиент ти се падне, с него правиш сделка, ако такава стане. Също като играта на тото. Този, който е създал базата с данни на клиентите, той е трябвало да внимава кого вкарва вътре. Ама парите не миришат. Сега американските шефове ще се оправдаят с него. Той дали е знаел с кого разговяря? Вижда се името - клиент г-н Хикс Хиксов и държава, град, квартал, адрес, телефон, имейл, евентуално...

Няма време да се проверява всяко име в базата на издирваните от Интерпол и Европол.

Нито е имал умисъл да нарушава американските закони, нито е международен юрист и следовател, че да знае кой е престъпник и да сигнализира на американците. 
 

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз не смятам, че Желяз е престъпки и е безумно да се обвинява в това престъпление човек на най-ниско работно ниво, къде са другите му директни началници, шефове и прочие? Как може само той да е отговорен и да е организирал тези сделки?

Днес ще има протест и ще се съберем - вярвам доста хора пред съдебната палата!

https://www.facebook.com/events/167214490627405/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 минути, ISTORIK said:

Ама за американските шефове, за които е работил, може да се каже същото - че служителят на най-долното стъпало е виновен, избърсват си кървавите ръце с него, а те са света вода ненапита. А кой му е спускал списъка с клиенти и с техни послредници? Да не би той сам да си ги е избирал? Има база данни с телефони, която се върти, клиентските имена се бъркат и който клиент ти се падне, с него правиш сделка, ако такава стане. Също като играта на тото. Този, който е създал базата с данни на клиентите, той е трябвало да внимава кого вкарва вътре. Ама парите не миришат. Сега американските шефове ще се оправдаят с него. Той дали е знаел с кого разговяря? Вижда се името - клиент г-н Хикс Хиксов и държава, град, квартал, адрес, телефон, имейл, евентуално... 

А сега де..Кой ти е казал че тях няма ги да ги съдят?

Ти го удари на популизъм май, айде недей така, става ли?

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те си имат адвокати, на които плащат скъпо. Може и да ги съдят, но не се знае какво ще стане. За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. 

Просто разсъждавам по темата. 

Нямам представа как ще завърши сагата. 

За мен грешката на младежа е, че се е хванал в този кол център. После е излязъл престъпник. 

Знам, че незнанието не го оправдава (древен римски правен принцип), но все пак, няма ли смекчаващи "вината" му обстоятелства? Сам ли е виновен за незнанието си или - онези , които са го обучавали и са му сипвали базата с данни?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 18 минути, Р. Теодосиев said:

Аз не смятам, че Желяз е престъпки и е безумно да се обвинява в това престъпление човек на най-ниско работно ниво, къде са другите му директни началници, шефове и прочие? Как може само той да е отговорен и да е организирал тези сделки?

Днес ще има протест и ще се съберем - вярвам доста хора пред съдебната палата!

https://www.facebook.com/events/167214490627405/

Ясно е ти не смяташ че е човекът престъпник,  заслужаващ наказание, но съдът (ВКС) смята друго за такива случаи. /В конктретния случай съдът не се признесъл, има внесено обвинение/

Апропо решенията му са аргументирани, и всеки който има желание да научи нещо -може да чете, и да се образова правно..(никой не знае какво ще му поднесе живота) Или да  ходи на протести. Живеем в свободна страна..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Т.е. ако в момента ВКС смята Желяз за престъпник, но в последствие го оправдаят и няма да го екстрадират какво означава, че е бил временно престъпник? Т.е. в момента е престъпник, а след като го оправдаят (ДАНО) вече спира да бъде престъпник?

Доста преподаватели от СУ го подкрепят и ще дойдат на протеста включително и юристи, които не смятат Желяз за престъпник.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нали обвиняемият е невинен до доказване на противното? Откога е обратното? 

И в какво е обвинен - че е следвал указанията и е спазвал заповедите на шефове -престъпници, понеже не е знаел, че са престъпници? Ама незнанието не го оправдава?

А кой е допуснал престъпната фирма да отвори свой кол център тук?

И, ако го осъдят, това как точно ще пресече нарушаването на ембаргото към Сирия и други държави? И как ще спомогне за падането на Ассад или на някой друг от власт?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, не се знае какво ще направи  съдът.

Шефовете му вече са ги осъдили на по около 2 години, аз така разбрах от интервюто.

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarinyt-obvinen-ot-sasht-za-siriia-biah-sluzhiteliat-naj-nisko-nivo-6081206

Познавам майката на приятелката на момчето. Много е угрижена и притеснена.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, Р. Теодосиев said:

Т.е. ако в момента ВКС смята Желяз за престъпник, но в последствие го оправдаят и няма да го екстрадират какво означава, че е бил временно престъпник? Т.е. в момента е престъпник, а след като го оправдаят (ДАНО) вече спира да бъде престъпник?

Доста преподаватели от СУ го подкрепят и ще дойдат на протеста включително и юристи, които не смятат Желяз за престъпник.

Мои лапсус, редактирах си предишния постинг.. Мисля че с редакцията отварям на въпросите ти..

За висшите съдилища - те налагат  страндарти и практики на който се позовават и по-ниските (дали ни харесва това, или виждане или не, смисъл и логика ,  няма никакво значение)

Цитирай

 

Доста преподаватели от СУ го подкрепят и ще дойдат на протеста включително и юристи, които не смятат Желяз за престъпник.

 

:) И какво искаш да ми кажеш с това? Че Добричкия и/или Варненския съд  ще го оправдаят или какво по точно?

Хайде да вдигнем топката: Аз се обзалагам, (на 100 лева примерно)  че ще човекът бъде осъден по повдигнатите от прокуратурата обвинения - в честен и открит процес

Ти съгласен ли си с облога? Питай си за всеки случай и юристите с които си на протеста,.Ще чакам..

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добре, де... Да приемем, че ще го осъдят и ще лежи в затвора - 5, 20 или 25 г... 

Това как ще спре нелегалния внос на контрабандни стоки в дадена държава (Сирия и други)?

Утре може друга чуждестранна фирма да си отвори кол център и да "създава нови работни места". Да подведе служителите си, че е почтена, и да започне да продава каквото си иса на когото си иска.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ембаргото е забрана за търговия (обикновено внос), налагана спрямо държава или организация с цел:

- оказване на политически натиск върху нея (например ембаргото срещу Ирак е отговор на нападението му над Кувейт) или 

- защита на собствените си интереси (например ембаргото върху вноса на определени стоки от определени страни).

В международната икономика и политика ембаргото представлява забрана за търговия и обмен с дадена държава с оглед въпросната страна да изпадне в трудна международна ситутация и нейната икономика да претърпи тежки последствия.

Един от най-известните опити за налагане на ембарго е през Наполеоновите войни. В опит да парализира икономиката на Великобритания Наполеон забранява на завоюваните от него европейски държави да търгуват с Британската империя. Континентална блокада (известна и като система на твърдата земя, континентална система, на френски: Blocus continental) е инструмент от външната политика на Наполеон I, предприет по отношение на Великобритания и Ирландия по време на Наполеоновите войни. Икономическата блокада започва на 21 ноември 1806 и трае до 1814 г. Всъщност континенталната блокада нанася по-големи щети на нациите под властта на Наполеон, отколкото на Обединеното кралство. След всички понесени щети Русия се отказва от ембаргото и през 1812 г. отваря пазарите си с Великобритания.

Въпреки че законите в САЩ не забраняват практикуването на ембарго, те не позволяват участието на второстепенно ембарго. Това се случва, когато една от страните упражнява натиск върху търговията на другата страна с трети лица. По този начин, въпреки че първата се намесва във вътрешните работи на другата, тя остава ненаказуема. Ситуацията около този закон дава основание на арабските държави да не допускат американски компании до извършвания от тях бизнес с Израел.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прокуратурата се отказа да иска задържането на Желяз Андреев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/12/3161867_prokuraturata_se_otkaza_da_iska_zadurjaneto_na_jeliaz/?ref=home_mainStory

---

Между другото, и аз съм си редактирал постовете. Може да ги препрочетете, ако желаете. :-)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еми нали щяхте глобализация????  На ви я. Какво са виновни служителите, че не ви знаят законите, като международната търговска система е такава, че араби отварят фирми в България, българи работят неизвестно за кого и не могат да имат и идея за това, че някой нарушава ембарго, защото са ИЗПЪЛНИТЕЛИ на волята на неизвестните си глобализирани шефове. 

 

А към българското правосъдие - ЗАЩИТЕТЕ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ от ВСЕКИ произвол - в т.ч. и на цивилизованите демокрации. Демокрацията е нещо, което се усъвършенства непрекъснато - и усъвършенстванео идва включително и когато такива като нас дават уроци по демокрация, законност и справедливост и на такива като САЩ, Колкото и да са големи.  От закона и справедливостта по-големи няма. (sic!).

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че договорът е д..давство. Иначе по казуса не знам подробностите, но знам, че когато човек изпълнява чуждо нареждане по служба без очевидно нареденото на представлява престъпление не може да бъде обвинен за това. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 минути, КГ125 said:

Че договорът е д..давство. Иначе по казуса не знам подробностите, но знам, че когато човек изпълнява чуждо нареждане по служба без очевидно нареденото на представлява престъпление не може да бъде обвинен за това. 

Сори приятелю, в това което пишеш, не виждам логика: Ако шефът ти заповяда да престъпиш закона, да се хвърлиш в морето,. или да хвърлиш някого там и ти го направиш - пак ли не носиш отговороност?

В едно от  решенията на ВКС (те са сложени публично да се четат от юристите ) по дело с пострадали при случаен проиводствен инцидент съдът потвърди  осъдителната присъда на изпълнителят на заповедта (2 или 3 години затвор), с мотива че нищо не го осовобождава от отговорност, независимо че беше прието от всички страни и съдът прие че е имало такава заповед. Дори случаят беше много е по-казусен от този - никой не е предполагал че ще се случи такъв инцидент - в  случая Желяз просто си е затварял очите (мижал е за нарушенията или не е разбирал или искал да разбере че престъпва закона)

Дано да греша, разбира се..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 часа, ISTORIK said:

Те си имат адвокати, на които плащат скъпо. Може и да ги съдят, но не се знае какво ще стане. За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. 

Просто разсъждавам по темата. 

Нямам представа как ще завърши сагата. 

За мен грешката на младежа е, че се е хванал в този кол център. После е излязъл престъпник. 

Знам, че незнанието не го оправдава (древен римски правен принцип), но все пак, няма ли смекчаващи "вината" му обстоятелства? Сам ли е виновен за незнанието си или - онези , които са го обучавали и са му сипвали базата с данни?

Съдбата на наемника е такава,особено ако иска да вади повече пари (в търговските отдели, или най общо при продажбите се взимат бонуси),или да е на по-висока позиция .Всичко това блазни и е сладко отстран,и или когато се предложи, но да си на такава позиция е като да караш бърза кола.Трябва да си отваряш очите, и да си подготвен, сори няма място за грешки..

Казвам го от личен опит  - малко хора го разбират защото не са минали по този път (повечето сте с бели ячики, аз съм бил с бяла ячика, и после бях в бизнеса, сега си почивам ) Човекът е бил "аджамия" и може да обере пешкира

След като подписът му и името му присъстват не знам как може да се  убеди съда че човекът не е знаел нищо 

 

Преди 10 часа, ISTORIK said:

Те си имат адвокати, на които плащат скъпо. Може и да ги съдят, но не се знае какво ще стане. За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. 

Просто разсъждавам по темата. 

Нямам представа как ще завърши сагата. 

За мен грешката на младежа е, че се е хванал в този кол център. После е излязъл престъпник. 

Знам, че незнанието не го оправдава (древен римски правен принцип), но все пак, няма ли смекчаващи "вината" му обстоятелства? Сам ли е виновен за незнанието си или - онези , които са го обучавали и са му сипвали базата с данни?

Съдбата на наемника е такава,особено ако иска да вади повече пари (в търговските отдели, или най-общо при продажбите се взимат бонуси),или да е на по-висока позиция .
Всичко това блазни и е сладко отстрани/или когато се предложи, но да си на такава позиция е като да караш бърза кола.Човек трябва да си отваря очите, и да се подготвя, сори няма място за грешки когато се работи с документи (би;лоелектронни илине) или се слага подписа някъде - при експедия и или продажби

Казвам го от личен опит  - малко хора го разбират, защото не са минали по този път.
Повечето сте с бели ячики, аз съм бил с бяла якичка малко, основно съм в бизнеса като наемник , а през последните 8-9 години подписът ми,или подписът на член от екипа ми, беше санкция (позволение) за експедия на продукция (продукти,изделия) в чужбина - основно чужбина (не за проджаба а за самата експедиция,изпращане) и подписът гаратираше  почти всичко (или направо всичко за което се сещате) .
Разбира се нито падах от небето, а това което правих ми съпвадаше  с образованието, квалификацията и професионалния опит..

За един неподготвен за света на бизнеса и индустрията човек (културолог както разбоиртам ) капаните  и грешките могат да големи

Добре дано да му се размине

ПС

Иначе реакцията е напълно обяснима-бедния човек не е виновен,виновни са шефоветете

Казвам го направо и  директно-да си отварял очите и да е мислил, а не да се е прибирал спокойно с голямата пачка в къщи или при гаджето си

Да се съглася с това което си мислете вие (да съжалителни сте, да човекът е познат на Теодосиев)  значи да  предам принципите си, работата си (изключително тежка психологически и отговорна, постигната с десетки години целевнасочено чететен и труд ) , професионализма, себеотдаването и саможертвата на хората от екипа ми (в тази работа има и жертви) .

Хиляди пъти съм казвал "не" (за експедицията), като съм се мотивирал (т.е имал съм много по-голям натиск от търговците/продажбите,от сроковете, производствения отдел,и  от висшия мениждмент)

Освен това аз съм плащал и за малка грешка (човек от екипа ми ме подведе, но аз поех отговорността,защото подписът беше мои, трябваше да си отварям очите, вината беше изцяло моя  - това не подлежи на никакъв коментар, двусмислие или колебание!

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 часа, ISTORIK said:

Оправдава го това, че не е имал възможност да проверява клиентите си в списъка, който му е спуснат софтуерно. Работел е при липса на информация "на тъмно" и под стрес. 

Той да не е сключвал тия сделки от свое име и за своя сметка, че да носи каквато и да е отговорност? Отговорността носят собственикът, управителят.  

Самото начално обучение в кол-центровете, ако изобщо има такова, е съвсем фиктивно, общи приказки, по-голямата част от които по-скоро служат за мотивация на новаците, но рядко биха им послужили реално в работата, а множество важни неща се премълчават и новият служител е оставен да открива топлата вода и кръглото колело сам или с помощ от страна на колегите. Евентуално някакви други бози се преподават на следващи обучения.

Проблемът идва от липсата на адекватно обучение как да се справя с подобни неща, което изцяло е задължение на компанията, а тя в случая изобщо не е имала за цел да го обучи, а просто - да си направи далаверките.

От друга страна, нови служители, минали няколко обучения, биват изгонени в началото на изпитателния си срок, а работните им места отново са обявени в сайтовете за работа, но - на значително по-ниска цена. Въпреки "приятелската и неформална" среда в кол-центровете, на служителите там се спускат недостижими таргети (цели за постигане) - брой или % сделки; определена сума пари на сделка, сума в края на деня, на седмицата, на месеца, на тримесечието; време за разговор; сценарий с думички, които трябв да се изстрелят... 

После тези, които не се справят, макар да владеят чуждия работен език на високо ниво, биват изгонени. Ама, че никой не се е родил научен, че пробният период все пак служи за това, да се научиш, няма значение. На нео-робовладелците им трябват високи резултати - сега и веднага. Казват: "Не продаваш достатъчно." или "Не вкарваш достатъно пари". Ама това го казва някой меринджей, дето не е продал и един морков през живота си. 

Това не е така в наказателното право, сори

(иначе при имуществената отговорност е горе долу така, но и по-различно - служителят/работникът носи имуществена отговорност но тя е рамките на енба заплата- логиката е следната: за свършена работа  се плаща една заплата,за "огелпена" работа не може да се взима от работника повече от това което му се дава за свършената, т.е една заплата,

Плюс това, работодателят не може да търси пропуснати ползи от работника си, така както самият той не дава на работника си от реализираните ползи

ОСВЕН ТОВА - ГЛОБИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ СА НЕЗАКОННИ, МОГАТ ДА СЕ ВЗИМАТ РЕЖАТ ПАРИ САМО ПРИ ИМУЩЕСТВЕНА ВРЕДА, Т.Е КАТО ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ, А НЕ КАТО ДИСЦИОЛИНАРНО НАКАЗНИЕ/МЯРКА (ИМА ДРУГИ ОПИСАНИ ДИСЦИЛИНАРНИ МЕРКИ)

-----------

Моя принос към  форума и темата няма да е материален а учебен, за "материалите" да не се стискат бизнесмените вадещи добри пари, самонаетите юристи, които са народни изедници (освен това малко се гелпят в правото :)) и хората вадещи пачки в чужбина, Всички се знаем от едно село сме :)

Всичко това е майтап ,но във всеки майтап има малко истина:

 

 

Според нашето право нещата стоят така (то че няма кой друг да провери закона и написаното освен бате ники,ясно е :):

Това е принципа (винаги е такъв) 

Цитирай

Върху дееца тежат две правни задължения- да изпълнява служебна заповед и да съобразява своето поведение с разпоредбите на действащото право и в частност на тези на наказателното право.

Кога обаче изпълнението на неправомерна/противоправна/ заповед (т.е заповед в нарушение на закона, с която се нарушава закона) е невиновно?

Трябва да спазени едновременно (и доказани) няколко , три, условия

 1) Първото условие за приложение разпоредбата на чл. 16 от НК (сега е член 24 мисля) е деянието да е  осъществено в изпълнение на служебна заповед, то да съставлява елемент от изпълнението на служба от страна дееца. Това изискване ще е налице тогава, когато извършителят е подчинен служебно на едно трето лице.

Това значи, че трябва да се докаже:

а) че деецът е бил в служебно подчинение на издалия заповед

б) че издалият заповед е имал правомощията да дава заповедта

 

2) Второто условие е да има заповед, която  да е издадена по установения ред , което значи

а) че тази заповед трябва да я има като документ (може и в електронен вид или писмо, мисля)

 

3) Третото условие е: изпълнението на заповедта да не налага очевидно за дееца престъпление

на доверие може да се приема че деецът не знаел че извършва престъпление

това доверие го давам аз, съвсем условно, но съдията може да отсъди друго в процеса на разглеждане, например ако в писмото е било написано нещо което "подсказва" според съдията че има нарушение или далавера,той ще се замисли 

 

Това е

----------------------------------

ТАКА ЧЕ,  ВСИЧКИ НАЕМНИЦИ,  ПОМНЕТЕ ТОВА:

Цитирай

Върху дееца тежат две правни задължения- да изпълнява служебна заповед и да съобразява своето поведение с разпоредбите на действащото право и в частност на тези на наказателното право.

 

И СПОРЕД ВКС

Цитирай

Известно е, че изпълнението на противоправна заповед не е нито задължително, нито правомерно.

 

Според мен (и 1, 2):

Цитирай

когато имате съмнения че някоя заповед е противоправна - отказвайтес този мотив, или ако работодателят се мръщи - искайте я писмено (и стига да не пише "продайте на ембарговата компания еди какво си"). Парите са едно, чистата съвест е друго- тя не се купува с пари

 

 

 

 

----------------------------------

 

A РАБОТОДАТЕЛИТЕ - НЕ ИЗПОЛВАЙТЕ СЛАБОСТИТЕ НА ЗАКОНА, и ВЛАСТТА и ВЛИЯНИЕТО СИ  - ПОДЧИНЕНИТЕ ВИ ДА ВИ ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА, И ТЕ ДА ОБИРАТ ПЕШКИРА :)
ИМАТЕ АНАТЕМА И ПРОКЛЯТИЕ :), АКО ГО ПРАВИТЕ (КЛЕТВИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО МИ ХВАЩАТ - СЕРИОЗНО ГО КАЗВАМ :))

 

 

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Цитирай

Съдия Каменски прие, че обвинението не е посочило действащия в ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на сделки

Толкова, няма ограничителен режим в ЕС и българското законодателство и прокуратурата не може да гои задържи повече

 

Иначе тук може да се види каква е правил въпросният млад господин в компанията и каква е защитната му теза

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-otkaza-ot-aresti-po-sluchaya-zhelyaz-andreev-news277864.html

Сори ама аз изобщо не вярвам че този младеж не е знаел че продава ембаргови стоки (дори и да не бил инстурктиран)  всеки с IQ около 100, с поне английски език и добро хуманитранио образвание и работа няколко години с такива клиенти би знаел,  че Сирия е емабргова страна, и най-малкото би се запитал какво прави всъщност. Този младеж не е хванат от гората, селото или ромската махала, има и доста интелигентен и "добър" вид, не е някой смотаняк

Толкова от мен по темата.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 9 часа, КГ125 said:

 Че договорът е д..давство. Иначе по казуса не знам подробностите, но знам, че когато човек изпълнява чуждо нареждане по служба без очевидно нареденото на представлява престъпление не може да бъде обвинен за това. 

Хммм, дали? Аз като кафяв (индустриален) еколог (какъвто в момента не съм) примерно ако пряко участвам в изхвърляне на опасни отпадъци / заустване на отпадъчни (или оборитни) води и още дивотии от сорта, макар и по заповед на шефа не мога да бъда наказан ако ме хванат органите ли?

Ако не е знаел - ignorantia legis neminem excusat

Имайте го предвид всички дето сте някакви експерти - инженери, ТБ-та, еколози, счетоводители... Това и nik1 го казва.

А по отношение на договора (за закон е казано ама...) - dura lex sed lex

Запознавайки се с казуса вероятно можеш да намериш пропуски в "поцеса" и на това основание евентуално да го защитиш. В случай, че не успееш (ти или колеги) има външно министерство, нека свърши малко работа.

Между другото май казаха, че е пуснат с-щу подписка в ранните новини, но не слушах

 

 

 

 

Редактирано от Joro-01
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, Joro-01 said:

Хммм, дали? Аз като кафяв (индустриален) еколог (какъвто в момента не съм) примерно ако пряко участвам в изхвърляне на опасни отпадъци / заустване на отпадъчни (или оборитни) води и още дивотии от сорта, макар и по заповед на шефа не мога да бъда наказан ако ме хванат органите ли?

Ако не е знаел - ignorantia legis neminem excusat

Имайте го предвид всички дето сте някакви експерти - инженери, ТБ-та, еколози, счетоводители... Това и nik1 го казва.

А по отношение на договора (за закон е казано ама...) - dura lex sed lex

Запознавайки се с казуса вероятно можеш да намериш пропуски в "поцеса" и на това основание евентуално да го защитиш. В случай, че не успееш (ти или колеги) има външно министерство, нека свърши малко работа.

Между другото май казаха, че е пуснат с-щу подписка в ранните новини, но не слушах

 

 

 

 

Прокуратурата се е отказала да обжалва решението на Добричния съд за освобождаването на младежа и  решението на съда, че той не е виновен в нарушаване на ембаргото срещу Сирия. Прокуратурата не е представила  БГ или ЕС списък/режим на ембаргови стоки за Сирия

Това значи че обвинението от американския съдия няма бъде взето предвид и той не може да бъде екстрадиран по тази линия.

Но прокуратурата ни доколкото разбирам всъщност е повдиганала други обвинения, както разбирам - за контрабанда и документна измама.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 17 часа, nik1 said:

Сори приятелю, в това което пишеш, не виждам логика: Ако шефът ти заповяда да престъпиш закона, да се хвърлиш в морето,. или да хвърлиш някого там и ти го направиш - пак ли не носиш отговороност?

В едно от  решенията на ВКС (те са сложени публично да се четат от юристите ) по дело с пострадали при случаен проиводствен инцидент съдът потвърди  осъдителната присъда на изпълнителят на заповедта (2 или 3 години затвор), с мотива че нищо не го осовобождава от отговорност, независимо че беше прието от всички страни и съдът прие че е имало такава заповед. Дори случаят беше много е по-казусен от този - никой не е предполагал че ще се случи такъв инцидент - в  случая Желяз просто си е затварял очите (мижал е за нарушенията или не е разбирал или искал да разбере че престъпва закона)

Дано да греша, разбира се..

Грешиш, онзи случай е друг. (Не знам какво значи "казусен" и "по-казусен случай" но мотивите със сигурност не са "НИЩО не го освободдава от отговорност". Могат да са - няма нещо, което да го освобождава .. и т.н.)

Чл. 16. Не е виновно извършено деянието, което е осъществено в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установения ред, ако тя не налага очевидно за дееца престъпление.
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...