Отиди на
Форум "Наука"

Mобинг/булинг и как да се борим с тях


Recommended Posts

  • Потребител

Печална история в социалната мрежа води началото си от един фотоконкурс, чиито участници били атакувани с агресивни изказвания. Повечето от участващите не обръщали внимание, но един от тях решил, че случващото се не трябва да се игнорира. В отговор на това оскърбленията по негов адрес зачестили. След месец този участник застрелял собствените си родители. Дори когато бил вече зад решетките, троловете не го оставяли в покой. Психиатрите констатирали, че той страда от шизофрения в реактивна фаза, след което бил изпратен на принудително лечение.

Много хора са подлагани виртуално и реално на такъв тормоз. Психологическият терор, освен вариациите на Леймън, си има и други имена: мобинг и булинг. Последствията за атакуваните от тези синдроми са чести панически състояния и инфаркти.

Какви ефективни мерки трябва да бъдат наложени, та да се ограничи това влияние?

 

12_07_2018.png.36949977e09cafaa783d2ab4bcf8c19d.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля че вече се прилагат. Поне в UK има хора влезли за това в затвора и то за дълги години. Евективен затвор, това е единствената превенция. 

В Русия също част от уродите, които убеждаваха в интернет тинейджъри да се самоубиват са в затвора. Макар че не всички. За съжаление едно българско дете също стана жертва на тези психопати.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чрез:

- ограничаване на времето, прекарвано в социалните мрежи, така че да няма кога да се изграждат отношения от типа насилник-жертва - на първо място. Няма ангажираност в социалните мрежи, няма опасност за мобване и булинг.

- внимателен подбор на контактите в социалните мрежи, ограничаване на приятелския кръг до най-близките, регулиране на настройките на социалните мрежи така, че лична информация да се вижда само от приятелите, но не и от приятелите на приятелите,

- докладване и блокиране на потребителите, които проявяват агресивни тенденции,

- внимание какво се публикува, тоест превентивно неутрализиране на възможността по публикуваната информация нещата да станат твърде лични, както и потребителят да бъде издирен и реално заплашен от насилие.

- с недопускане лични снимки или информация да бъде качвана онлайн от други, тоест приятели, познати, суъченици. Под което имам предвид примерно, че тийнът правил секс със съученичка, снимал я в процеса и после качил нейни голи или сексуални снимки онлайн, при което общите му приятели започнали да я тормозят. Тя е трябвало да откаже да бъде снимана още в началото, защото не е ясно за какво ще бъдат използвани тези снимки.

- образоване на младите хора относно булигна и мобинга, както и относно последствията на поведението им онлайн

- родителски контрол над използването на интернет и родителски достъп до акаунта на тийнейджъра. Право на собствена парола след навършване на пълнолетие като изрично условие, иначе блокиране на достъпа до социалните мрежи чрез софтуер изобщо.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

p.s. Извън интернет, за борбата с тормоза в училище има множество специализирани програми, но не всички работят:

Тази потвърдено работи в няколко държави:

http://www.unesco.org/new/en/education/themes/strengthening-education-systems/quality- framework/promising-practices/anti-bullying-programme-in-finland/

За тормоза на работното място, някои фирми имат написани на хартия политики, но това не означва, че той не се случва, нито че веднъж възникнала, токсичната среда може да бъде променена. Обикновено без драматична промяна в управлението не може. Решението е напускане.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Притча

Живяло някога едно момченце, което по цял ден удряло своето барабанче и се наслаждавало на думкането си всяка минута. Околните били безсилни да спрат този шум. Те поискали помощ от разни мъдри хора да направят нещо с това досадно дете.

Първият мъдрец казал на момчето, че ако продължава да шуми, тъпанчетата му ще се спукат. Вторият му казал, че биенето на барабана е свещен ритуал и трябва да се извършва само при специални случаи. Трети предложил на съседите тапи за уши, четвъртият дал на детето да чете една книга, петият дал на съседите книги как да контролират гнева си, шестият предложил на детето упражнения за ума, за да бъде то спокойно.

Всичко това действало до определено време. В крайна сметка дошъл истински мъдрец. Той оценил ситуацията, дал на момчето чук и длето и казал: "Интересно, а какво ли има вътре в барабана?"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...