Отиди на
Форум "Наука"

Хляб на натуфианци на 14 400 г. намериха в Йордания


Recommended Posts

  • Потребител

Екип учени от европейски университети намериха 24 фрагмента с диаметър около 6 мм. в обекта Shubayqa 1, Черната пустиня, североизточна Йордания. Находката е най-ранното откривано досега пряко доказателство и показва, че печенето на хляб е измислено от ловците-събирачи преди земеделието и култивирането на зърнените култури. Преди са намирани само сърпове и камъни за мелене.

https://www.newscientist.com/article/2174139-stone-age-bakers-made-first-bread-thousands-of-years-before-farming/

Анализираните останки показват, че дивите форми на зърнени култури като ечемик и овес са били смилани, пресявани и омесвани преди печене. Сложността на процесите предполагат, че това е било правено при специални поводи, празници и т.н. като вероятно е допринесло и за последващото развитие на земеделието.

image.thumb.png.b73cb5dd8234691b8e3cca019ce4a980.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Сега се оказва, че и бирата е измислена от натуфианците:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45534133

Li Liu и екип от Stanford са открили най-старата пивоварна в света и остатъци от 13 000 годишна бира в известната пещера край Haifa в Израел.

Откритието е направено докато са изучавали евентуално погребение за натуфианци. Изводите са, че бирата не е непременно страничен продукт от приготвянето на хляб както се смяташе досега. И не е ясно кое е измислено първо - варенето на бира или печенето на хляб. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да наистина логично е, отначало първобитните хора да са събирали зърна , мелели, смесвали, варили, пекли, ферментирали в издълбани меки камъни и да са си правели от тях някакви питки и напитки ! ( Може би на първобитен език питка да е била направена от зърна а напитката от тия зърна ферментирали в вода както бирата, кваса, бозата ; - )  И чак по - късно да са разбрали че тия зърна могат и да се садят . Явно такъв процес може да е протекъл поколения наред. Едно поколение събира и експериементира със зърната и ги смесва и разтваря и нагрява. По късни поколения забелязват че някои паднали по пътя или на входа зърна порастват. После експериментално може би са почнали да ги засяват - просто хвърлят в земята. Нещо като дар на боговете или на умрелите ? Част от зърната хвърдяме на земята да има и за мъртвите ? А мъртвите се отплащат като след година или половин година зърната поникват ? И постепенно да са почнали да копаят дупки за зъранта и да обработват земята ? Така един вид живите от нашият и мъртвите от подземният свят си помагат ? А боговете от горния свят чрез държд също помагат ?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...