Отиди на
Форум "Наука"

Суеверията като неизменна част от космонавтиката


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Суеверията като неизменна част от космонавтиката

priest-blessing-rocket.jpg

На снимката: руски свещеник освещава пилотирана космическа ракета "Союз-ФГ". Photo credit : NASA/Bill Ingalls 

26 октомври 2018 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Съдейки от коментарите, които читателите на КОСМОС БГ оставят под статиите на сайта или във Фейсбук, присъствието на православен свещеник преди изстрелването на руските космически ракети винаги буди шеговити закачки. Но колкото и странно да изглежда, това е само една от многобройните традиции, които са възникнали в хода на шестдесетилетната космическа история на човечеството. Провеждането на космически мисии както в Русия, така и в САЩ, е съпътствано от различни ритуали, обичаи и суеверия. 

Някои хора биха останали учудени - не би ли следвало с устрема на човешките амбиции към звездите да сме оставили бабешките предразсъдъци завинаги зад нас? Алан Мърфи, лингвист и преводач, не смята така. В своя статия за Спейс Ревю през 2008-магодина той твърди, че космонавтиката е една от най-рискованите професии. Числата, които дава в статията, не са съвсем актуални, затова аз ги актуализирам. До този момент 562 души в световен мащаб са летяли на височина 80 и повече километра, което по американската дефиниция ги прави астронавти. От тях 14 са загинали при два полета на космически совалки, четирима при два полета на руски кораби "Союз", един при суборбитален полет през 1967-ма година с космическия самолет "Х-15", един при тестов ракетен полет на "СпейсШипТу" през 2014-та година. Това ще рече, че смъртността при космическите експедиции възлиза на 3.74%. За сведение смъртността на войниците при операциите в Ирак е 0.39%, а при войната във Виетнам през 60-те и 70-те години - 2.18%. 

На фона на тези опасности не е чудно защо има толкова много суеверия, които космическите агенции спазват. Вероятно суеверията просто представляват начин за удовлетворяване на потребността да търсим увереност и сигурност в нашите начинания. 

В Русия ритуалите и обичаите, които се изпълняват преди космически полет, са изключително много. Те представляват миш-маш от всякакви привички, някои - взаимствани от комунистическия период, а други са възприети след разпадането на СССР и са привнесени от православието.

Екипажите на пилотираните космически кораби "Союз" започват да изпълняват церемониите още с напускането на тренировъчния комплекс в Звездното градче. Космонавтите оставят червени карамфили пред паметниците на Юрий Гагарин (загинал по време на тренировъчен самолетен полет) и на четиримата си колеги, загинали при изпълнение на мисия (Комаров, космонавт на "Союз 1"; Доброволски, Пацаев и Волков, космонавти на "Союз 11"). След това бъдещите космически пътешественици посещават офиса на Гагарин в Звездното градче, който е оставен недокоснат от човешки ръце след неговата смърт и превърнат в светилище.  

Когато космонавтите пристигат в Байконур, те сe настаняват в хотел Космонавт - друга легендарна сграда с множество съпътстващи я традиции. Край хотела има алея от дървета, посадени от участниците на предходни експедиции след завръщането им на Земята. Екипажите на предстоящите експедиции се разхождат около тях, за да поемат от енергията на успеха на предците си. 

През последните 48 часа преди полета имаме низ от обичаи след обичаи. Ракетата "Союз" бива откарана към стартовата площадка посредством влак, но на космонавтите им е абсолютно забранено да я наблюдават по времето на тази процедура. Счита се за лош късмет. Вместо това всеки космонавт бива ритулно подстригван. Междувременно наземните техници поставят стотинки на жп-линията, за да бъдат смачкани от минаващия влак - това се смята за добър късмет.

Никоя руска ракета не лети на 24-ти октомври, защото това е един от най-черните дни в руската космонавтика. На 24-ти октомври 1960 година ракета "Р-16" се взривява на стартовата площадка и убива 92 души, а после на същата дата през 1963 година ракета "Р-9" убива още седем човека по време на експлозия в силоза. Оттогава този ден се избягва - счита се, че е прокълнат. 

Стигаме до деня преди изстрелването, когато идва ред на най-известната традиция, раздухвана от медиите: поръсването на ракетата със светена вода от православен свещеник. Същата вечер тече прожекция на филма "Бялото слънце на пустинята". Присъствието на космонавтите на филмовото излъчване е задължително.

Идва самият ден на изстрелването. Предавайки ключовете от хотелските си стаи, космонавтите слагат автограф на вратите. Напускането на хотела е съпроводено от иконичната песен "Трава у дома" (още известна като "Земля в иллюминаторе"). Космонавтите се качват в автобуса, който е украсен с конски подкови и на път към площадката автобусът спира, за да могат членовете на екипажа да извършат още един ритуал от времето на Гагарин. Те трябва да уринират на една от гумите, също както е направил Гагарин преди полета си. Жените-космонавти не са задължени да пазят традицията, но някои от тях си носят урина във флакон и я напръскват върху автобусната гума. 

Вече след качването на екипажа в кораба, вътре в него се поставя малък талисман - някаква играчка на верига. Когато корабът достигне до орбита и двигателите му се изключат, настъпва период на безтегловност. Играчката започва да се рее във вътрешността, а космонавтите я откачат от веригата, за да се носи свободно.

Това са ритуалите, които се изпълняват в Русия, но в САЩ също има някои особени и будещи недоумение привички. Днес НАСА е лидер в междупланетните изследвания. Няма спор, че през месец ноември, когато ще е кацането на "ИнСайт" върху повърхността на Марс, членовете на ръководството на мисията ще ядат т.нар. "късметлийски фъстъци".

Традицията датира още от 1964-та година, когато повечето от американските мисии са завършвали с провал, пише на сайта на НАСА. Агенцията се опитва да изпрати апарат до Луната в рамките на програма "Рейнджър", но шест от изстрелванията аварират. Идва ред на "Рейнджър 7", а техниците са изключително притеснени дали няма да има пак някоя катастрофа.

"Сметнах, че раздаването на фъстъци ще помогне да успокоим някои, намиращи се на ръба на паниката в залата на контрола на мисията", съобщава Дик Уилсън, част от екипа на "Рейнджър". Изстрелването е проведено благополучно и мисията приключва успешно. Що се касае до фъстъците, те остават завинаги обичай в американската междупланетна космонавтика. 

Имало е няколко случаи през по-късни години, когато фъстъци не са били раздадени преди изстрелване. Но при един от тези случаи космическият апарат е загубен след изстрелване, а на другия изстрелването е отложено с 40 дни. То става факт само след като са раздадени късметлийските ядки. През 1997-ма година пък фъстъците са забравени по време на първия опит на изстрелването на мисията "Касини" до Сатурн. Но на 15-ти октомври, когато мисията успява да излети, фъстъци има.

Първоначално НАСА използва фъстъци само при изстрелванията, но в последните години ядките присъстват на масите на екипите по време на различни критични етапи от мисиите: навлизане в орбита, облитане на планета, кацане на повърхността на Марс. 

Ако някой ден ние колонизираме Слънчевата система, а по-късно и звездите, няма спор, че ще пренесем ритуалите и традициите си там. В края на краищата няма човек, който да е изцяло рационален. Всеки има нужда от вяра, която да го крепи, а като седиш върху тонове гориво, които всеки момент могат да експлодират, няма как да минеш без вяра. Тук е моментът да отбележа, че има много вярващи астронавти и космонавти. Големите религиозни празници като Рождество Христово се отбелязват всеки път на "Международната космическа станция". Астронавтът Джефри Уилиамс, който е християнин, е публикувал книгата "Трудът на Неговите ръце", разкривайки духовните си опитности по време на експедициите си. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2424-2018-traditions-in-spaceflight 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...