Отиди на
Форум "Наука"

Планета около звездата на Барнард?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Най-сетне: учени откриха доказателства за наличието на планета около звездата на Барнард

2018-barnard-planet.jpg

На илюстрацията: гигантска планета, която обикаля около звезда тип червено джудже. Звездата на Барнард е от такъв тип. Image credit : NASA, ESA and G. Bacon (STScI)

14 ноември 2018 г. 23:36 ч.

Светослав Александров. Звездата на Барнард е изключително интересен обект. Открита е от астронома Едуард Барнард през 1916 година, само преди малко повече от един век. Тя е твърде бледа и не се забелязва с просто око. Древните хора не са знаели за нейното съществуване. И ето кое е изумителното: независимо от факта, че учените са наясно едва от стотина години, че я има, тя е изключително популярна в публичното пространство. Писателите на научна фантастика са я обезсмъртили. Среща се в книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс, както и в романа "Градините на Рама" на Артър Кларк. Даже знаменитият български писател Любен Дилов разказва за космически експедиции до звездата на Барнард в своя разказ "Двойната звезда". 

Причината за необичайната популярност на звездата на Барнард е много проста: от края на 30-те години на миналия век учените я наблюдават с цел да установят дали около нея има планета. През 1963 година астрономът Петер Ван де Камп добива световна слава, след като оповестява, че такава планета съществува - и тя е от типа газов гигант, близо около 1.5 пъти по-голям от Юпитер. Барнард не е успял да види самата планета, но е предположил за нейното съществуване на базата на колебливите движения на звездата. Но след последващи изучавания през 70-те, 80-те и най-вече през 90-те години, когато се появяват мощни телескопи в космоса като "Хъбъл", твърденията на Ван де Камп са поставени под съмнение. Няма доказателства, че около звездата на Барнард наистина има планета. 

Но днес, на 14-ти ноември, в списание "Нейчър" се появи нова научна статия. Изследователски екип, ръководен от работещия в испанския Институт по космически изследвания учен на име Игнаси Рибас, докладва своите резултати, получени от анализа на наблюдения, направени от седем различни научни прибора. Тъй като данните обхващат близо 20 години постоянни наблюдения, учените заключават, че около звездата на Барнард обикаля масивна планета с маса 3.2 пъти по-голяма от тази на Земята. Това е планета от типа "супер Земя". Планетата обикаля около звездата на дистанция 0.4 астрономически единици - т.е. разстояние, сравнимо с това между Меркурий и Слънцето. Но понеже звездата на Барнард е от типа червено джудже - т.е. много по-студена от Слънцето, вероятно повърхността на планетата не е гореща и ако на нея има вода, тя е под формата на лед.

Игнаси Рибас смята, че откритието този път е истинско - екипът е на 99% убеден, че около звездата на Барнард обикаля истинска планета и не става въпрос за т.нар. "фалшив положителен резултат". И въпреки това, понеже има 1% шанс за грешка, учените призовават да сме внимателни. Още данни трябва да бъдат събрани, за да сме напълно убедени. 

Засега обаче изглежда, че след десетилетно търсене, усилията на научния свят да потвърди наличието на планета около звездата на Барнард, ще се увенчаят с успех. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2454-2018-exoplanet-barnard-star

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...