Отиди на
Форум "Наука"

Засечен е най-мощното изригване на вещество от звезда


Recommended Posts

  • Потребител

Спътникът Swift, пуснат да ловува за различни гама аномалии, засече най-мощното изригване на вещество от зведа. И това се случва доста близо до Земята - 135 светлинни години.

Астрономите утвърждават, че това е най-силният взрив на повърхността на звезда, засичан досега.

Това грандиозно явление се случило през декември 2005 г в двойната система II Pegasi., но незнайно защо учените съобщиха за него чак сега на симпозиума за изучаване на студените звезди.

По оценката на астрофизиците, мощноста на този изблик на вещество е сто милиарда пъти по-силна от обикновено слънчево изригване. Енергията му е сравнима с енергията от взривяването на 50 милиона трилиона атомни бомби.

"Взривът беше толкова мощен, че отначало си помислихме, че се взривява звезда", - казва Рейчъл Остен (Rachel Osten) от университета в Мериленд. - Знаем много за слънчевите изригвания, но в този случай става дума за друг обект. Благодарение на това събитие за първи път ни се представи възможност за изучаване на подобни активности в далечна звезда".

От анализа на данните, механизмът на изригването е същият както и при Слънцето.

Ако някой ден такъв взрив се случи и на Слънцето, то Земята ще остане без атмосфера. Последствията, както може да се досетите, ще бъдат фатални.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За жалост има малко информация за звездата. Каталожния номер незнайно защо липсва.

Иначе това което намерих е:

намира се в II Pegasi и е 0.8 пъти по-тежка от Слънцето. Другарчето и е 0.4 пъти по-тежко от нашето светило. "The stars are close, only a few stellar radii apart". Взривът е накарал звездите да се въртят по-бързо.

http://www.nasa.gov/mission_pages/swift/bu...ster_flare.html - цялата статия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"The stars are close, only a few stellar radii apart".

Ахам, ясно :) Май голямата звезда краде материя от малката - нещо в стил неутронна звезда в компанията на друга звезда. Само дето не знаех, че може да се случи при такива звезди. Малкото разстояние между двете звезди до някъде обяснява нещата. Може Христо да хвърли малко повече светлина тука. Той е експерта по астрофизика :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тя краде, но тук се говори за Burst. Сигурно компаньонката има ефект върху това, но се съмнявам, че учените са сбъркали акреционен диск с избухване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А възможно ли е да се образува акреционен диск между "обикновени" звезди, въпреки малкото разстояние между тях.

Не мисля така. Щом като разстоянието е само няколко слънчеви радиуса, по-вероятно е да има течение на материя от едната звезда към другата. Обаче е напълно възможно около бинарната звезда да има акреционен диск.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А възможно ли е да се образува акреционен диск между "обикновени" звезди, въпреки малкото разстояние между тях.

Едната звезда трябва да е по-тежка от другата за да може да привлича вещество.

Акумулиране на енергия върху тежък обект под влиянието на гравитацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами в нашия случай едната звезда е два пъти по-масивна от другата. А диск на такова малко разстояние от звездата неможе да се образува, понеже слънчевият вятър ще отнесе всички частици далеч от звездите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едната звезда трябва да е по-тежка от другата за да може да привлича вещество.

За акреционен диск е важно гравитационното ускорение на повърхността на звездите. Акреционни дискове се образуват около черни дупки и неутронни звезди. Т.е. звезди с голяма плътност и гравитационно ускорение, Земното е g=9.8m/ss. Големите звезди имат слаба гравитация на повърхността си и вместо да направят акреционен диск, цялото пространство около двойната система се запълва с материя, която си циркулира. Това се нарича фаза на обща обвивка. Не е изключено да има и екстремни случаи при които фотосферите на звездите да се докосват, но даже тогава няма да има акреционен диск, поради посочената по-горе причина.

Според мен, в сегашния случай, не това е главната причина за силата на взрива. По природа тези избухвания са магнито-хидро-динамични явления, не толкова гравитационни. Естествено е да се очаква магнитните полета на двойката да си взаимодействат по някакъв начин, как точно е неморално да се спекулира.

И все пак:

"The tight binary orbit in II Pegasi acts as a fountain of youth, enabling older stars to spin and flare as strongly as young stars,"
Акреция в системата си има, едва ли има акреционен диск, защото такова образувание ще се прояви в спектрите и фотометрията, и щеше да бъде опоменато. Важното е че тази акреция явно стимулира магнитните процеси в главната звезда. Как???... Никой не знае!
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...