Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп на ЕКА Хеопс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Европейската космическа агенция ще изстреля през октомври космически телескоп за търсене на екзопланети

19 март 2019 г. 20:45 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести днес, че космическият телескоп "Хеопс" е в готовност за полет. Той ще бъде изстрелян от космодрума Куру във Френска Гвиана с помощта на ракета "Союз" в периода между 15-ти октомври и 14-ти ноември.

"Хеопс", подобно на настоящия космически телескоп на НАСА "Тес" и предишния "Кеплер", ще търси извънслънчеви планети на базата на т.нар. транзитен метод. Целта е да се намерят екзопланети с размери между този на Земята и Нептун.

Източник : ЕКА

cheops.jpg

Снимка на телескопа "Хеопс". Credits: ESA – S. Corvaja

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2669-2019-esa-exoplanet-telescope-ready

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Европейската космическа мисия Хеопс първа ще направи основните открития на познатите извънслънчеви планети!

2019-cheops-planets.jpg

На илюстрацията: "Хеопс", първата мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА), която ще изучава екзопланети. Image credit : ESA/ATG medialab

19 юли 2019 г. 17:25 ч.

Светослав Александров. Руско-немският космически телескоп "Спектр-РГ" няма да е единствената обсерватория, изстреляна в космоса през тази година. В периода между 15-ти октомври и 14-ти ноември от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана ще излети европеизираната руска ракета "Союз СТ-Б" с обсерваторията "Хеопс". 

Основният фокус на "Хеопс" е да изучава планети, намиращи се около други звезди - т.нар. извънслънчеви планети или още известни като екзопланети. Мисията му се отличава съществено от мисиите на предходни телескопи като френския "Корот" или американските "Кеплер" и новоизстреляния "Тес". Предходните мисии са се ограничавали само до това да определят дали около дадена звезда има планета или не, както и да преценят относително какъв е нейният размер. За разлика от тях "Хеопс" е първата мисия, която ще се концентрира върху вече известни планети, за да направи първите открития на техните характеристики.

Ще бъдат изучавани тези планети, за които се знае, че са с размер между този на Земята и на Нептун. Основният научен метод, по който ще се работи, носи названието "транзитна фотометрия със свръхвисока прецизност". Чрез наблюдаването на пасажите на екзопланетите пред диска на техните звезди, учените ще могат да разберат техния размер, маса и плътност. Така "Хеопс" ще може да ни даде първата ясна информация какви точно са планетите: скалисти, покрити от лава, океански светове или съставени от газове.

Очакваме да научим и първата информация за атмосферните свойства на планетите. За съжаление "Хеопс" не е екипиран със спектрограф, който да позволи определянето на химичния състав на атмосферите. Въпреки това наблюденията на обсерваторията ще дадат възможност да се изучи фазовата крива на звездата, около която планетата обикаля - т.е. как светлината се променя в рамките на една пълна орбита на планетата. В зависимост от позицията на планетата спрямо звездата, общата светлина, изучавана от "Хеопс", ще включва и отразена от планетата светлина. Така учените ще могат да разберат някои интересни атмосферни свойства - например, дали в атмосферата има облаци или не. Близо една четвърт от програмното време ще е заделено за такива наблюдения, като обсерваторията ще се фокусира върху най-ярките звезди от подбрания списък за изучаване.

"Хеопс" също така ще се опита да разбере дали новооткритите планети притежават луни, пръстени или приливно-отливни явления. 10% от програмното време ще бъде заделено за тази цел.

Не на последно място - макар и да се води последваща изследователска мисия за вече известни екзопланети, "Хеопс" ще е в състояние да открива и нови такива. Около 15% от времето ще бъде посветено и на тази цел.

За реализацията на "Хеопс" ЕКА си партнира основно със Швейцария, като принос за разработката имат още Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2886-2019-cheops-preview

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Европейският космически телескоп Хеопс пристигна на космодрума Куру за изстрелване през декември

26 октомври 2019 г. 12:30 ч. Европейската космическа агенция съобщи, че космическият телескоп "Хеопс" е пристигнал на космодрума Куру във Френска Гвиана, за да започне неговата подготовка за изстрелване в средата на декември.

Изстрелването ще бъде проведено посредством европеизирана руска ракета "Союз СТ-Б". Очаква се "Хеопс" да е първата космическа мисия, която ще разгадае основните характеристики на вече откритите извънслънчеви планети - дали са скалисти, покрити от лава, океански светове или съставени от газове. Макар че мисията няма да разкрива химичния състав на атмосферите на планетите (който може да е показател дали на тях има живот или не) учените ще могат да разберат някои от атмосферните свойства - примерно, дали дадена планета притежава облаци.

Прочетете статията на КОСМОС БГ за мисията "Хеопс" на този линк

2019-cheops-kourou.jpg

Екипът на "Хеопс" позира за снимка пред телескопа си. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace/Optique vidéo du CSG/P Piron

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3041-2019-cheops-arrives-kourou-cosmodrome

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият европейски космически телескоп Хеопс засне първата си снимка

9 февруари 2020 г. 10:20 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че новоизстреляният изследовател на извънслънчеви планети "Хеопс" е заснел успешно първата си снимка! 

Както сами виждате, снимката не е особено забележителна - но въпреки това е много важна, защото доказва, че камерите на телескопа са оцелели след сътресението по време на изстрелването. На фотографията се вижда HD 70843 - звезда, която се намира на разстояние 150 светлинни години от нас. Екипът е избрал тази звезда за тестово заснемане поради нейната яркост и локация на небето, което я прави идеална за проверката.

"Когато първите изображения на звездното поле се появиха на екрана, веднага стана ясно на всички, че имаме работещ телескоп", оповести Уили Бенц от Университета Берн в Швейцария, ръководителят на проекта.

Напомням на читателите, че изстреляната на 18-ти декември 2019 г. мисия "Хеопс" е първата мисия на ЕКА за изучаване на екзопланетите. Но вместо да търси нови планети, мисията ще изучава характеристиките на вече известните екзопланети. Така очакваме скоро да научим за първите сериозни открития, направени за планети, намиращи се извън Слънчевата система! 

2020-cheops-first-photo.jpg

Първата тестова снимка на "Хеопс". Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3185-2020-cheops-first-photo

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият европейски космически телескоп Хеопс започва основната си научна мисия

2020-cheops-first-photo.jpg

Първата тестова снимка на "Хеопс". Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium

21 април 2020 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. След успешно изстрелване през декември и след тримесечен период на проверка на научните прибори, европейският космически телескоп "Хеопс" е в готовност да започне изследователската си мисия в края на април. 

Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщава, че телескопът е вече провел обещаващи наблюдения на звезди, за които се знае, че притежават екзопланети. Очакват се много вълнуващи открития! 

Първите тестови снимки (като тази, показана по-горе) бяха заснети в края на януари. Изображенията са умишлено дефокусирани и това е част от научната стратегия на екипа, тъй като прииждащата светлина от далечните звезди се разпростира върху много пиксели от детектора - съответно се подобрява точността.

Днес ние знаем за съществуването на повече от 4 000 извънслънчеви планети, а прецизността е ключова за тяхното изучаване. Доскоро ролята на учените се изчерпваше с това да открият около коя звезда има планета и какви са техните приблизителни размери и маса. Тепърва предстои да бъде изучавана тяхната структура, образуване и еволюция. "Хеопс" е първата космическа мисия в историята на човечеството, която няма просто да открива нови екзопланети, а ще изследва характеристиките на вече откритите планети.

Но преди телескопът да започне с тази задача, учените трябваше да се убедят, че приборите на "Хеопс" са в пълна изправност. Затова след като бяха осъществени първичните тестове през януари и февруари, през март "Хеопс" започна да наблюдава звезди, чиито свойства са добре известни. Екипът трябваше да потвърди, че телескопът може да ги наблюдава - и то като е стабилен и прецизен. Всичко се случи според очакванията. 

В последните етапи от изпитанията "Хеопс" бе насочен към две звезди с налични планети. Една от тях бе HD 93396, жълта звезда на 320 светлинни години от Земята. Звездата е малко по-хладна и три пъти по-голяма от Слънцето. Около нея обикаля KELT-11b, газова планета, която е 30% по-голяма и се намира в орбита, която е по-близка от тази на Меркурий спрямо Слънцето. Благодарение на "Хеопс" учените успяха да изчислят много точно диаметъра на планетата - 181 600 километра, като несигурността е плюс минус 4 300 километра. Според думите на Уили Бенц от университета в Берн измерванията от новия телескоп са пет пъти по-прецизни в сравнение с тези, получавани в наземни условия.

Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщава, че продължаващата пандемия от коронавирус не се отразява съществено върху работата на "Хеопс". Още през първите седмици след изстрелването екипът е успял да автоматизира по-голяма част от командването на телескопа и свалянето на данните, така че когато кризата се разрази през март, автоматиката вече действаше и влиянието се оказа минимално.

Сега, в края на април, научната работа вече започва. Учените са пристъпили към наблюдението на някои от най-ранните си цели - включително гореща супер-Земя, известна под обозначението 55 Cancri е, която е покрита с океан от лава, както и един "горещ Нептун" GJ 436a, който губи атмосферата си.

Напомням на читателите, че телескопът "Хеопс" е създаден от Европейската космическа агенция (ЕКА) в партньорство с Швейцария плюс консорциум, ръководен от университета в Берн и с участието на институции от Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания. 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3306-2020-cheops-begins-science-mission

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият европейски космически телескоп Хеопс с дебютно откритие: за пръв път разгада характеристиките на екзопланета!

2020-wasp-189-b-cheops.jpg

Данните за планетата "WASP-189 b", получени от европейския космически телескоп "Хеопс". Image credit : ESA

28 септември 2020 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. През месец декември 2019 г. беше изстрелян най-новият космически телескоп на Европейската космическа агенция (ЕКА) на име "Хеопс". Телескопът полага началото на следващия етап в изучаването на извънслънчевите планети - т.нар. екзопланети. За разлика от предишни телескопи като американските "Тес" и "Кеплер", които се ограничаваха в това да установят около кои звезди има планети и приблизително какви са техните размери, "Хеопс" се съсредоточава върху вече известните екзопланети и прави първите открития на характеристиките им. 

Ето какво успяха да научат изследователите, стоящи зад проекта "Хеопс", относно планетата "WASP-189 b". 

Звездната система "WASP-189" се намира сравнително близо до нас - на около 322 светлинни години в съзвездието Везни. Самата планета "WASP-189 b" е много интересна - тя е от класа на т.нар. "горещи юпитери". Тези планети представляват газови гиганти, подобни на добре познатите ни Юпитер и Сатурн, но за разлика от тях се намират съвсем близо до звездата си - по-близо дори от най-близката до Слънцето планета, Меркурий. В случая с "WASP-189 b", тази планета прави една пълна обиколка около звездата само за 2.7 дни - толкова продължава една местна година. 

Благодарение на "Хеопс" изследователите за пръв път успяха да измерят температурите на планетата - те достигат до 3 200 °C! С това "WASP-189 b" се превръща в една от най-екстремните познати на човечеството планети. Дори желязото се превръща с газ. Очевидно е, че планетата е негостоприемна.

Учените също така установиха, че "WASP-189 b" е по-масивна от очакваното, като нейният радиус е 1.6 пъти по-голям от този на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Освен това звездата, около която обикаля планетата, е много необичайна - тя не е идеално кълбо, а е по-издута и по-хладна откъм екватора в сравнение с полюсите. Орбитата на планетата е също така под наклон, поради което "WASP-189 b" преминава периодично край звездните полюси. 

Напомням на читателите, че мисията на "Хеопс" започна през януари тази година и това първо откритие демонстрира ясно способностите на телескопа. Ние сме съвсем в началото на научната му програма - тепърва ще четем за нови открития относно извънслънчевите планети. 

Източник: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3579-2020-cheops-first-discovery

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Европейският космически телескоп Хеопс откри необичайно деформирана планета

2022-deformed-planet.jpg

Планетата WASP-103b наподобява топка за ръгби. Photo credit : ESA

11 януари 2022 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Не всички планети са сферични! Космическият телескоп "Хеопс" на Европейската космическа агенция (ЕКА) откри необичайна извънслънчева планета, която прилича повече на топка за ръгби. 

Планетата е обозначена като WASP-103b и се намира в съзвездието Херкулес. Тя е приблизително два пъти по-голяма от Юпитер (най-голямата планета в Слънчевата система) и e разположена изключително близо до своята звезда - прави една пълна обиколка около нея за по-малко от едно земно денонощие. Самата звезда WASP-103 e с 200 градуса по-гореща от нашето Слънце и е 1.7 пъти по-голяма от него. 

Защо WASP-103b има такава необичайна форма? Причината не е много по-различна от тази, която води до приливите и отливите на нашата собствена Земя. Обърнете обаче внимание - Земята е планета от скалист тип и приливообразуващите сили на Луната и Слънцето причиняват движение на океанската и морската вода, докато скалистият компонент се деформира съвсем пренебрежително. Чрез изучаването на деформацията на извънслънчевите планети учените могат да разберат каква част от повърхността им е съставена от скала, течност или газ.

Космическият телескоп "Хеопс" (изстрелян на 18 декември 2019 г. с европеизирана руска ракета "Союз-СТ") изучава свойствата на извънслънчевите планети на базата на т.нар. пасажен метод - като изследва как се променят характеристиките на светлината на звездата, докато пред нея преминава планета. Изследователският екип е успял да извлече параметър - т.нар. число на Лов, на базата на светлинната крива на WASP-103b. Този параметър показва как масата е разпределена на планетата. Съответно, познавайки това разпределение, учените научават информация и за нейната вътрешна структура. В случая числото на Лов наподобява това на Юпитер, което показва, че WASP-103b е газов гигант с подобна на юпитерианската структура. 

Изследователите се трудят и над още една загадка, свързана с планетата. По принцип една близкоразположена до своята звезда планета като WASP-103b би следвало постепенно да намалява своя орбитален период, докато бъде погълата от звездата. Но измерванията показват точно обратното - WASP-103b се отдалечава от своето слънце. Защо това е така, ние все още не знаем. 

Едно е ясно - за изясняването на мистериите са необходими още по-прецизни проучвания, които лежат отвъд възможностите на използваните досега наземни и космически телескопи. За щастие на 25-ти декември беше изстрелян телескопът на НАСА "Джеймс Уеб", който, когато започне научната си програма в средата на годината, ще се превърне в най-мощния работещ в космоса астрономически прибор. Изследователите смятат, че новият телескоп ще изследва деформацията на извънслънчевите планети с много по-голяма точност и така ще може да сравним по-подробно техния строеж с този на газовите гиганти в нашата Слънчева система. 

Източник: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4310-2022-cheops-rugby-planet

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп на ЕКА Хеопс откри планета-огледало!

cheops-planet-1024x576.png

Планетата LTT9779b е с размера на Нептун и отразява 80% от слънчевата светлина. Image credit : Ricardo Ramírez Reyes (Universidad de Chile)

11 юли 2023 г. 07:50 ч.

Светослав Александров. Европейският космически телескоп “Хеопс” откри интересна планета – изключително гореща, обикаляща около своята звезда за по-малко от денонощие и покрита от облаци от метал, които я превръщат в своеобразно “огледало”.

За сравнение Земята отразява само 30% от попадналата върху нея слънчева светлина. Венера със своята плътна облачна покривка отразява около 75% от светлината. Но новооткритата планета LTT9779 b отразява 80% от светлината на своето слънце!

Прецизните измервания на “Хеопс” са направени след като планетата първоначално бе намерена от американския телескоп “Тесс” през 2020 г. и впоследствие изучена от наземни прибори като ESO HARPS в Чили.

LTT9779 b е с размерите на Нептун и причината да се държи като огледало се корени в нейните облаци. Данните показват, че тези облаци са основно съставени от силикати (същият материал, който изгражда пясъка и стъклото), примесени с метали като титан.

“Представете си пламтящ свят, толкова близо до своята звезда, с тежки облаци от метали, които се реят във въздуха и от които валят дъждовни капки от титан”, съобщава астрономът Джеймс Дженкинс и един от съавторите на научната публикация, приета за печат в списанието Astronomy & Astrophysics today.

Температурите на планетата достигат 2000 °C. Всяка планета с температури над 100 °C е твърде гореща, за да позволи на облаците от вода да съществуват. Но температури като тези на LTT9779 b биха затруднили даже образуване на облаци от метали. Учените си блъскаха главата, за да разберат как планетата отразява такова голямо количество от попадналата върху нея светлина и накрая разбраха, че е по-добре да мислят за нейната облачна покривка като за конденза, образуващ се в банята след горещ душ. По подобен начин, понеже LTT9779 b е толкова наситена със силикати и метали, те се задържат в нейната атмосфера.

Това не е единствената изненада за учените – доскоро всички планети, които обикаляха около звездата си за по-малко от денонощие, бяха или “горещи Юпитери” (газови гиганти с размера на или по-голям от този на Юпитер) или скалисти планети, два пъти по-малки от Земята. Но нептуноподобна планета? Досега не бе откривана такава.

“Такъв тип планета не бива да съществува”, съобщава Вивие Парментие, също съавтор на изследването. “Очакваме звездата да издухва атмосферите на този тип планети, оставяйки само гола скала”.

Всъщност вероятно металите са тези, които помагат на планетата да оцелее. Облаците отразяват лъченията и предпазват атмосферата на LTT9779 b от прегряване и изпаряване. Освен това металите са тежки и трудно биха били издухани.

Напомням на читателите, че космическият телескоп “Хеопс” е първата мисия, която е специално посветена не на това да открива нови екзопланети, а да определя характеристиките на вече открити такива. Мощният “Джеймс Уеб” също се занимава с такъв тип задачи. Счита се, че по-нататък LTT9779 b може да бъде изучена и от самия “Джеймс Уеб”.

Източник: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/11/cheops-mirror-planet/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...