Отиди на
Форум "Наука"

Космически оръжия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Индия успешно тества антисателитно оръжие и унищожи спътник в орбита

27 март 2019 г. 08:00 ч. Индийският премиер Нарендра Моди се похвали в социалните мрежи, че страната му е тествала антисателитно оръжие и е демонстрирала унищожаване на спътник в орбита. По думите му днешният ден носи огромна гордост за Индия. Фактически тя се превърна в четвъртата държава в света, унищожила спътник чрез подобно оръжие след СССР, САЩ и Китай. 

По предварителна информация разрушеният спътник се е намирал в ниска околоземна орбита, на височина 300 километра. Това означава, че отломките ще паднат бързо на Земята. Въпреки това опитът на тази височина също може да е вреден - това е височината, на която работи Международната космическа станция и някои други спътници. 

asat.jpg

Антиспътниково оръжие - илюстрация. Image credit : DIA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2684-2019-27-march-asat-test-india

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Над 250 боклука са се образували в орбита след като индийците унищожиха спътник с новото си космическо оръжие

31 март 2019 г. 14:25 ч. Американските служби съобщават, че след изпробването на антиспътниковото оръжие на Индия на 27-ми март, довело до унищожаването на изпитателен сателит, в орбита са се образували над 250 отломки. Собствениците на спътници, които са застрашени от преминаването на тези отломки, са вече уведомени. И това са само тези отломки, които могат да бъдат засечени от наземните системи (т.е. с размер по-голям от топка за голф). Симулациите показват, че в орбита е възможно да има още хиляди боклуци с миниатюрен размер. 

Индия на няколко пъти подчерта, че тестът е бил проведен на височина от 300 километра - в ниските региони на околоземна орбита, които са самопочистващи се. Експерти обаче предупреждават, че това не е гаранция, че е бил напълно безопасен. Възможно е след експлозията част от отломките да са били изтласкани в по-високи орбити. Освен това има множество спътници, които работят в елиптични орбити с достатъчно нисък перигей, че да минава през регионите с отломки.

Най-сериозният инцидент с антиспътниково оръжие е отбелязан на 11 януари 2007 година, когато Китай взривява стар метеоспътник на височина 865 километра. Тази орбита е много висока и ще отнеме дълго време, преди да паднат всички отломки. Симулациите показват, че вероятно са се образували 150 000 боклука. Счита се, че към 2035 г. около 30% от тези боклуци ще са още в космоса, като някои от тях могат да останат горе в продължение дори на столетия.

Едно е ясно - колкото и да признаваме правото на всяка една държава да използва космоса за свои нужди, включително военни, горе просто няма достатъчно място, за да могат всички нации да изпробват антисателитно оръжие. Ако все повече правителства проведат подобни изпитания като това на Индия, това ще е технологично самоубийство за цялото човечество. 

asat.jpg

Антиспътниково оръжие - илюстрация. Image credit : DIA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2693-2019-india-asat-test-debris-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да не говорим за частниците, които с всякакви боклуци, Тесли и други също допринасят до космическият боклук....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...