Отиди на
Форум "Наука"

Ами ако...


Frujin Assen

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

В историята няма "ако", но на мен ми е много интересно да поразсъждаваме над въпроса какво щеше да стане ако турците бяха отблъснати.

И тъй приемам следната хипотеза. В битката при черномен турците претърпяват катастрофално поражение и след няколко годишна война са изхвърлени в азия.

Какво според вас е щяло да се случи оттам насетне? Предлагам един вариант на развитие който ми се струва съобразен с тогавашните реалности.

Като репери в това ми мислене вземам съдбата на Русия (тя е православна държава взела много от България и Византия) и Османската реалност (те също вземат много, пък и въпреки робството съществуването на балканските народи продължава).

Най важното което би се случило според мен би било оцеляването на политическия модел на самодържавността. В Русия той просъществува до 1700 (реформите на Петър І) и отчасти дори до 1918.

Ако Византия и България бяха оцелели, няма съмнение че щяха да запазят формата си на управление. На балканите никога не е съществувал разклонения феодализъм характерен за запада. Всеки що годе самостоятелен феодал се стреми да стане самодържец. Поради това смятам че идеята че царя е върховен владетел поставен от Бога е щяла да оцелее много дълго.

Другото е самочувствието на балканците. Днес ние нямаше да се тъпчем да влизаме в европа, а щяхме да се гордеем с държавата си и да нехаем за ставащото отвъд Белград. Ролята на религията щеше да е много по силна.

Дали щеше да се промени световната история? Съмнявам се, още след 1204 Византия е повече гръцко кралство накичено с помпозното название " Римска империя".

Мисля си че на балканите нещата щяха да текат както по рано. Големите сили щяха да си останат Византия, България и Сърбия които в жестоки войни (по вероятно със символични жертви) щяха да си оспорват балканите. В различни моменти щяха да надделяват различни държави и едва ли нещо щеше да се промени коренно.

Няма спор че населението на балканските държави щеше да е по многобройно (примерно с по 50% или дори 100%).

Културно щяхме да гледаме запада от високо и да ги обявяваме за варвари.

Кажете си и вие своето мнение и постановки, и не забравяйте това не е история, а научна фантастика.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

България, Сърбия и Византия щаха да продължат по естествения път на феодално раздробяване. След някой и друг век отделни части щяха да започнат да се стремят към обединение на многото отделни части. С други думи - съмнявам се, че щеше да стане много по-различно от колкото с държавите в Западна Европа, нямаше да има голяма разлика и в социалното и икономическото развитие. Ние обаче сигурно щяхме да изпуснем налазването на отвъдморски колонии поради отдалечеността си от входа на Средиземно море и Атлантика, но можеше усилията в тази насока да се хвърлят към проникване в Мала Азия и Египет. Оттук натам вече фантазиите стават прекалено трудни за измисляне :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При всички случаи историята на света би била доста по-различна. Без турсоко нашествие в Европа не бипа наделяли центробежните сили довело до създаването на националните държави. Нямаше да има нужда да се търси път към Индия на Запад...

Остава открит и въпроса какво би станало с турските завоевания в Мала Азия. Най вероятно дари да беше спряно настъплението, Византия трудно би ги отвоювала. Май щяхме да граничим с една двойно по-голяма Гърция. :doh:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...