Отиди на
Форум "Наука"

Опит на Фердинанд за присвояване на руския флот


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

След Октомврийската революция, болшевиките започват преговори за мир с Централните сили. Русия е победена и принудена да изпълни техните условия. Едно от тях е предаването на целия флот на съюзниците. Още преди това да стане Фердинанд научава, че плячката вече е разпределена предварително от германците, които запазват за себе си лъвския пай, а от целия руски флот на България се полагали само едва 4 миноносеца. Макар Фердинанд да е традиционен безгласен последовател на Германия, той все пак е дръзка и хитра лисица имаща свои интереси в голямата битка. Рискувайки гнева на Германската империя той започва интригантски кроежи в своя полза. Амбициите и нахалството на монарха го довежда до там, че да започне преговори с досегашния си враг - Русия. За целта той измъква от солунския фронт полковник Стоманяков, който е убеден социалист и личен приятел на Ленин и го праща в Москва като таен пратеник. Целта е той да подкупи руснаците за провеждането на един "уговорен мач". Конкретното предложение, което оръдието на Фердинанд излага пред червените е следното: Руският Черноморски флот напада Варна и след кратък бой с шестте български миноносци се предава. Идеята е че след тази "победа" руският флот ще бъде български трофей и няма да подлежи на никакви разпределения от страна на немците. Българската част от договора се състои в това, след края на войната Фердинанд да върне флота на Русия, като за услугата задържи за себе си "само" 2 броненосеца, 10 крайцера, 30 миноносеца, 5 подводници...С оглед на всеизвестната алчност на Фердинанд това предложение изглежда на руснаците почти скромно, а и те самите имат интерес от него. В Москва започват сериозно да обсъждат въпроса, но в крайна сметка надделява мнението, че германците ще нападнат България и ще пленят корабите. И така Ленин заповядва черноморския флот да бъде потопен при Новоросийск и никой не получава нищо.

Всъщност Фердинанд далеч не е бил глупак и така както е пропилял всичко е можел и да осъществи националното ни обединение. Лошото е че той е експериментаторът, а ние потърпевшите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фердинанд не е бил глупак, напротив, бил е изключително хитър, комбинативен и настоятелен. При него проблема не е с интелигентността, а с приоритетите и с морала и личностните му качества. Той е разглеждал България като придатък към себе си, а не обратно. Затова и личните му дела винаги са процъфтяващи /абе да изнуди Хитлер да му плати 1 милион марки еднократно и не знам си каква пожизнена пенсия :head_hurts_kr:, и това в качеството си на детрониран монарх, без никакви позиции и без да има нищо да предложи......./

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
абе да изнуди Хитлер да му плати 1 милион марки еднократно и не знам си каква пожизнена пенсия , и това в качеството си на детрониран монарх, без никакви позиции и без да има нищо да предложи......./
С Хитлер ще да е било лесно. Все пак Фердинад е имал син, който ако станел съюзник на Хитлер е можел да се окаже в положението на татко си. И ако не бъдела орязана татковата пенсия, е щял да е по-сговорчив. Та за след ПСВ - ясно. На мен по ми е интересно как е успял за си запази пенсийката и след ВСВ. Тогава само е имал внук, на който е била обещана издръжка, но той и до сега отрича, че му е била давана.

Иначе след революцията част от флота изягва от създаващата се СССР заедно с корабите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С Хитлер ще да е било лесно. Все пак Фердинад е имал син, който ако станел съюзник на Хитлер е можел да се окаже в положението на татко си. И ако не бъдела орязана татковата пенсия, е щял да е по-сговорчив. Та за след ПСВ - ясно. На мен по ми е интересно как е успял за си запази пенсийката и след ВСВ. Тогава само е имал внук, на който е била обещана издръжка, но той и до сега отрича, че му е била давана.

Е, как е успял. Той, който е смъквал милиони заеми от руския император, немския кайзер, Хитлер, че и българската цивилна листа, предостатъчна на сина му, никога за нищо не му е стигала. Само не знам с Ваймарската република справил ли се е? Интересно, за какво му са били толкоз пари...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Иначе след революцията част от флота изягва от създаващата се СССР заедно с корабите.

Това ще да е бил балтийския флот.

Иначе за черноморския е било съмнително дали ще можем да го задържим дори и без немците да ни нападнат. Прекалено е скъпа издръжката на толкова много и големи морски съдове, както и снабдяването им с гориво. Като цяло доста грандоманска и трудно осъществима идея.

Интересно, за какво му са били толкоз пари...

Е, как за какво? Да има не е като да нема :laugh:

Незнам какви врътки е правил по времето на Ваймарската република, ама със сигурност не е изпаднал в мизерия. Това което е изнесъл от тук при абдикирането е било с вагони - от пари до картини и луксозни мебели... абе квото се сетиш. Даже хамалите които са товарели влака са били сплашени да не разказват за случилото се.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Истинската кампания за придобиване на няколко бойни единици от гигантския за България руски черноморски императорски флот през 1918 г. е осъществена не от Цар Фердинанд ( той е бил против, защото е длъжник на руския цар Николай ІІ и се бои новите руски власти (Ленин и компания), които публикуват тайните договори на Руската империя да не достигнат и до него ) - това са много късни легенди, а от български морски офицери. Последните исторически анализи по темата вж. в сп. Минало" от преди няколко години, мисля беше. Опитите се извършват от капитан-лейтенант Иван Михайлов, който прелита с рискован полет с водосамолет (той е и първия Началник на Водосамолетната ни авиация) от Варна до Одеса, за да изпревари там германци и австрийци и да установи представителство на българските морски и флотски власти там. Договорката на кап.Михайлов е с местни (одески) българи и получава одобрението на самият нов(пръв по ред) председател на Совнаркома на Украйна - Украйне е самостоятелна държава вече година преди това - който се казва...Кръстьо Раковски и е племенник на Раковски, но е комунисти и болшевик тогава и затова е на този пост. Раковски е почти съгласен - но няма координация с Ленин. Флотът е руска (съветска вече) собственост, но на украински пристанища. Могло е да стане, но за няколко средни типа кораби, в България няма такова морско пристанище което да побере дори малка част от гигантския руски военен флот в Черно море тогава. (и сега е така, между другото?!) Само че руския ГенЩаб, който преминава на страната на Ленин и го съветва, дава мнение Флотът да не попадне в немски ръце да се отведе в Новоросийск (руско пристанище) и там се самопотопи. Ръкописната бележка на Ленин дори е публикувана в един от томовете със Събраните му съчинения, също и в оригинал, но кой сега чете Ленин ?! Ха-ха...Мисията изпълнява мичман Разколников, след 1934 г. пръв съветски посланик в София. Той отвежда флотът, повечето кораби са потопени, но не всички, защото екипажите им се разбунтуват. Част ще отведе генерал барон Врангел в пристанище Бизерта (Тунис-тогава френска колония)

След 1934 г. в София в съветското пълномощно представителство кап. Михайлов, вече Началник на българската авиация се среща с пълномощния министър Разколников и като се разбрали, си казали: "..докато българинът отива на север за да спасява руския флот, то руския болшевик пътувал с влака на юг, за да го потопи и унищожи..."

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...