Отиди на
Форум "Наука"

Историческо постижение: Учени заснеха за пръв път планети около звезда като Слънцето!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Историческо постижение: Учени заснеха за пръв път планети около звезда като Слънцето!

sun-like-star-planetary-system.jpg

Историческата първа снимка на планети, обикалящи около звезда, подобна на Слънцето. Credit : ESO/Bohn et al.

24 юли 2020 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Историческо постижение - за пръв път учени успяха да заснемат фотография на две екзопланети, които обикалят около подобна на Слънцето звезда. 

Снимката е направена посредством инструмента SPHERE към телескопа Very Large Telescope (VLT) на Eвропейската южна обсерватория. Тя е публикувана в научна статия, излязла на 22-ри юли в списанието The Astrophysical Journal Letters.

Звездата е известна под обозначението TYC 8998-760-1 и се намира сравнително близко до нас - едва на 300 светлинни години от Слънчевата система. Тя е относително млада и както подчертах в началото на тази публикация, представлява аналог на нашето Слънце.

До този момент изследователите са открили хиляди планети в нашата галактика. За съжаление за съществуването на повечето от тях съдим само на базата на косвени методи. Съвсем малка част от известните извънслънчеви планети са снимани директно. А заснемането едновременно на две или повече планети около чужди звезди се случва дори още по-рядко - досега учените са успели да фотографират само две планетарни системи. При това звездите на тези системи са много по-различни от нашето Слънце. 

Сега обаче за пръв път разполагаме със снимка на планети около слънчевоподобна звезда. Иначе самата планетарна система отново е радикално различна от Слънчевата. Двете заснети планети са газови гиганти, които са на разстояния от звездата си, възлизащи съответно на 160 и 320 астрономически единици. Нашата собствена Слънчева система е съществено по-малка - поясът на Кайпер, където се намират най-далечните малки планети като Плутон, се простира не по-далече от 55 астрономически единици.

Все пак заснемането на планетарни системи около звезди, подобни на Слънцето, е важно, дори и самите планети да са различни от тези, които познаваме. Това ще помогне на учените да разберат по-добре еволюцията и историята на нашата собствена Слънчева система, включително и на Земята. 

Източници: ESO, Cosmoquest

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3490-2020-first-image-sun-like-planet-system

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...