Отиди на
Форум "Наука"

Китайският отговор на Илон Мъск - Лонг Марч 8


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китай изстреля за пръв път новата си ракета Лонг Марч 8!

2020-china-long-march-8-success.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : China Space News

22 декември 2020 г. 11:40 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ от космодрума Уенчан в 06:37 ч. българско време излетя първата ракета на Китай "Лонг Марч 8". Изстрелването завърши с успех, а в орбита бяха въведени пет експериментални спътника. 

Това е поредната от новото поколение "зелени ракети" на Китай, които не използват токсичната горивна смес от хидразин и азотен окис. Вместо това степените на тези ракети работят с керосин и кислород или водород и кислород. В случая с "Лонг Марч 8", на своето ядро на първата степен тя е оборудвана с два двигателя със затворен цикъл на керосин и кислород YF-100, а на всеки от двата странични ускорителя има по един двигател YF-100. Втората степен е идентична с тази на "Лонг Марч 3А" и работи на течен водород и кислород. 

Счита се, че "Лонг Марч 8" може да извежда до 4.5 тона полезен товар до слънчевосинхронна орбита. 

Тази ракета се възприема от космическите експерти като китайския отговор към Илон Мъск. До 2025-та година "Лонг Марч 8" трябва да стане частично възвръщаема, като всяка първа степен се очаква да лети до 10 пъти, а до 2035-та ракетата следва да е напълно възвръщаема.

Като за първи полет обаче днес не беше направен опит за връщане на нито един от компонентите на ракетата.

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3723-2020-long-march-8-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Лонг Марч 8 изведе в космоса 22 спътника - рекорден брой за Китай!

2022-28-feb-china-launch.jpg

Снимка от изстрелването на "Лонг Марч 8" на 27-ми февруари 2022 г. Photo credit : Ourspace/CNSA

28 февруари 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 27-ми февруари, Китай проведе дългоочакваното второ изстрелване на новата си ракета "Лонг Марч 8" - ракетата, която очакваме някой ден да конкурира носителя на Илон Мъск "Фалкън 9". В космоса бяха изведени общо 22 спътника наведнъж - рекорден брой за китайската космическа програма в рамките на единичен полет.

В същия ден беше проведено и второ изстрелване на ракетата от старо поколение "Лонг Марч 4С" със спътник, оборудван със синтетично-апертурен радар. 

Но да се върнем на втория полет на "Лонг Марч 8", приключил вчера. Първо, напомням на читателите, че първият полет бе осъществен успешно на 22-ри декември 2020 година. Второ, припомням също така, че "Лонг Марч 8" е от новото поколение "зелени ракети" на Китай, които не използват токсичната горивна смес от хидразин и азотен окис (характерна за ракетите от старо поколение). Вместо това степените на тези ракети работят с керосин и кислород или водород и кислород. В случая с "Лонг Марч 8", на своето ядро на първата степен тя е оборудвана с два двигателя със затворен цикъл на керосин и кислород "YF-100", а на всеки от двата странични ускорителя има по един двигател "YF-100". Втората степен е идентична с тази на "Лонг Марч 3А" и работи на течен водород и кислород.

Счита се, че "Лонг Марч 8" може да извежда до 4.5 тона полезен товар до слънчевосинхронна орбита. Целта на китайците е да направят първата степен способна да каца по подобие на тази на "Фалкън 9" посредством собствените си ракетни двигатели и с помощта на разгръщащи се крачета. Но все още не е направен опит за връщане - по време на вчерашния полет, както и на този през 2020 г., всички компоненти на "Лонг Марч 8" бяха изхвърлени.

Според плановете на Китай до 2025 година първите степени на новата ракета трябва да летят по десет пъти - същото, което днес постига Илон Мъск.

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4395-2022-long-march-8-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...