Отиди на
Форум "Наука"

Илон Мъск за напредъка и застоя в космонавтиката


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск: трябваше да подобрим ракетната технология, иначе ще сме приковани на Земята

2021-11-march-2021.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

11 март 2021 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Американският предприемач Илон Мъск е споделил интересни мисли за развитието на ракетната технология в свое интервю за иноватора и блогър Сам Олтмън. Интервюто е направено още през 2016 година, но през последните няколко дни отново набра популярност заради множеството интересни становища в него. 

Ето какво каза Мъск, когато Олтмън му напомни, че много хора са си мислили, че е луд, задето е основал СпейсЕкс: "Не ми беше това целта. Стигнах до заключението, че ако нещо не се случи, за да подобрим ракетните технологии, ще сме приковани към Земята завинаги. Големите аерокосмически компании нямаха интерес към радикална иновация. Всичко, което те искаха да вършат, бе да правят старата си технология по-добра с всяка следваща година, но фактически понякога ставаше по-лоша.

По отношение на ракетите нещата са доста зле. През 1969 година ние отидохме до Луната със "Сатурн 5", след това космическата совалка можеше да лети само до околоземна орбита, след това и тя беше пенсионирана. Тенденцията практически вървеше към нулата. Хората понякога си мислят, че технологията автоматично става по-добра с всяка година, но фактически не е така. Тя става по-добра само ако умните хора работят като откачени, за да се случи. Ето по този начин технологията става по-добра. Технологията сама по себе си... ако хората не работят, ще се влоши.

Можеш да погледнеш към историята на цивилизациите, множество цивилизации и нека, например, да погледнем към Египет, където бяха способни да строят тези великолепни пирамиди и след това забравиха как да правят пирамиди. След това даже йероглифите - забравиха как да четат йероглифи. Или погледнете към Рим - как бяха в състояние да конструират тези великолепни пътища, акведукти, водопроводи в домовете. После забравиха да правят тези неща. Има толкова много примери в историята. Винаги трябва да имаш предвид, че ентропията не е в твоя полза".

Цялото интервю на този линк: Elon Musk Interviews

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3860-2021-musk-statement

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много интереси расъждения, но реално нищо ново. :)

Всичко това е така, защото се гледа пазара - какво искат хората и за какво биха си дали парите?

Очевидно не е толкова привлекателно да се ходи в космоса и е прекалено скъпо, а и според мен много хора не го разбират това що е то Космос.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...