Отиди на
Форум "Наука"

100 Животни, които трябва да видите преди да изчезнат


Recommended Posts

  • Потребители

65. Галаго Рондо  (Paragalago rondoensis) EN - тежащ само 60 грама, Галаго Рондо е сред най-дребните Полумаймуни и е един от най-миниатюрните Примати, въобще. Различим е от своите роднини по уникалната рунтава опашка, напомняща четка за шишета и по отличителния,  повтарящ се писък, който алармира за наближаващи хищници и може да продължи повече от 40 минути. Обитава много ограничен район на Източна Танзания, в горите около бившата столица Дар ес-Салаам в периметър не по-голям от 100 кв. км. Обезлесяването в района на петия по големина град в Африка придобива промишлени размери, като особено опасно е повишеното търсене на дървени въглища в последните десетилетия. Производството на дървени въглища свързано с унищожението на големи горски площи се превръща в лавинообразна заплаха не само в Танзания, но и в цяла Африка. Новосъздадените защитени територии Noto Forest Village и Rondo Nature Reserve са много важна стъпка към спасяването на Галаго Рондо, тъй като вида неизменно присъства в списъка на 25-те най-редки Примати от 2006 насам .  Rondo Nature Reserve е и най-доброто място, ако искате да го видите.

 

1082078409_rondogalago.thumb.jpg.10901e6e9951f1123f51d1c8169fbf7d.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Мнения 83
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Популярни мнения

Много книги и YouTube класации дават съвети за  музикални албуми, култови филми или екзотични места, които не трябва да пропускате в рамките на своя живот. Черпейки вдъхновение от единственото подобно

5. Сайга (Saiga tatarica ) CR  - През Май 2015 година в рамките на 3 седмици шокиращите 200 000 антилопи Сайга загинаха в Казахстан, заради неизвестна дотогава бактерия. Промишления лов за високо цене

26. Саола (Pseudoryx nghetinhensis)  CR - когата учените най-накрая успяха да влязат в Анамските планини, чудесата които откриха надминаха и най-смелите очаквания.  Разположени по границата на Виетнам

Posted Images

  • Потребители

66. Африканско диво магаре  (Equus africanus) CR - както в повечето известни случаи на одомашаване, питомните наследници на Африканското диво магаре наброяват десетки милиони, докато дивият им предшественик се бори за оцеляване. Ограничени в полупустинните и пустинните райони на размирния Сомалийски полуостров, Дивите магарета са били обект на лов от хилядолетия. Залавяни са и като малки с цел опитомяване, и в зряла възраст, като източник на месо и кожи. Конкуренцията с едрия рогат добитък за паша и вода и кръвосмешението с питомни магарета също са част от предизвикателствата пред вида. И двата подвида - Сомалийското диво магаре и Нубийското диво магаре са Критично застрашени, като общата им численост вероятно не надвишава 1000 индивида. Възможно е малка интродуцирана популация на Нубийския подвид, който почти е изчезнал в Африка, да е оцеляла на карибския остров Бонер. Сомалийското диво магаре е по-често срещано и успешно се размножава в големите европейски и американски зоопаркове. Messir Plateau в Еритрея е сред малкото възможности да се види в дивата природа.

 

-african-wild-ass.thumb.jpg.0a8fc561bc5014fc08afe0404baa94a6.jpg

 

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

67. Адакс (Addax nasomaculatus) CR - биомът обхващаш Сахара и полупустинния регион Сахел по южната и граница превъзхожда по големина целия континент на Австралия.  Все по застрашителното разрастване на пустините на юг е проблем от глобален мащаб, разбира се и излиза извън рамките на тази тема. Освен последните зелени площи, обаче, са на път да си отидат и повечето копитни бозайници в района. Пет от тях - Адакс, Газела Дама, Тънкорога газела, Газела на Кювие и Газела Дорка са в непосредствена заплаха от изчезване, а Саблерогия орикс вече е изчезнал в дивата природа. Величественият Адакс, който притежава красиви извити рога достигащи дължина повече от 1 метър, вероятно е едно от най-самотните животни в дивата природа. Въпреки че е бил разпространена в цяла Северна Африка, скорощно проучване на огромна зона на теритирията на Нигер, откри едва 3 индивида! Популацията на този вид започва да намалява още през 18 век заради високо цененото си месо, кожа и трофейни рога. Колкото и депресиращо да звучи тази история, тя има и позитивен оттенък. Адаксът, Саблерогия орикс, а и Арабският орикс в Азия все пак са прескочили пропастта.  Изтъкнати институции, като Сафари парка в Сан Диего и частни природозащитни проекти в Тексас и Близкия изток притежават около 6000 Адакса, 7000 Арабски орикса и повече от 10000 от Саблероги орикса. Адакс може да се види и в Софийския зоопарк.

 

1620px-A_big_male_Addax_showing_as_the_power_of_his_horns.thumb.jpg.b39bff00a323020d46e4d525e913b5a9.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

68. Етиопски вълк (Canis simensis) EN - планините Бале винаги са били мечтана дестинация за хората, които колекционират срещи с редки видове. Голяма част от флората и фауната на този регион е ендемична за Етиопия и може да се види само в радиус на няколкостотин квадратни километра. Високопланински етиопски заек (Lepus starcki), Бушбок на Менелик (Tragelaphus scriptus meneliki), вид Морска котка (Chlorocebus djamdjamensis) и Етиопско сляпо куче (Tachyoryctes macrocephalus)* не се срещат никъде другаде. Специален магнит за ентусиастите, обаче, са два уникални и изключително редки бозайника, чието спасение зависи главно от здравословното състояние на високопланинския им хабитат. Най-редкият представител на семейство Кучета, а и вероятно най-редкия хищник на Африка, е открил убежище  на надморска височина над 3000 м., където дърветата се сменят с алпийски пейзаж.  Етиопският вълк е смятан в миналото за сходен до Чакал или Лисица, но скорошни изследвания потвърдиха генетичната му близост със Сивия вълк и Койота. Отличава се от африканските Кучета по червеникавата окраска и издължената муцуна, а фигурата му донякъде напомня на Немска овчарка. Гризачите са основната му прехрана и е специлизирал в лова на  Етиопско сляпо куче. Надхитрянето между ловец и жертва е легендарно, като Етиопският вълк дори е наблюдаван да се вмъква в стада домашни животни за прикритие. Загубата на хабитат, преследването от фермерите и кръвосмешението с домашни кучета са причина на Земята да са останали по-малко от 400 индивида.  Въпреки взетите мерки, популацията му продължава да намалява и се очаква съвсем скоро да бъде оценен отново като Критично застрашен. 

45699634004_738350c473_b.thumb.jpg.9d62465a2474a5eeb39708bf9370d989.jpg

 

* Етиопско сляпо куче не е много правилно наименование, защото този бозайник не е сляп, въпреки че е от семейство Слепи кучета Spalacidae. Английското име е Big-headed African mole-rat. Видът също е със статус на Застрашен и състоянието му е ключово за Етиопския вълк.

Big-headed_African_Mole_Rat_RL.PNG.thumb.png.b2dd211c65ceae20abde37f77ef941fd.png

 

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

69. Гедемса или Планинска ниала (Tragelaphus buxtoni) EN - другата легендарна обитатателка на планината Бале е толкова мистериозна, че e успяла да остане незабелязана чак до началото на 20 век и е известна, като последия едър бозайник открит в Африка. Хубаво е да се уточни, че в миналото 65 % от територията на Етиопия е била покрита с гори, като в планините този процент е достигал 90. В наши дни числата са трагични - съответно 2,2 и 5,6 %. Нарастващото население и огромните стада кози и овце са изстласкали Планинската ниала в най-високите части на планините, където последните 3000 антилопи са имали малко повече късмет. Всъщност ДНК анализи поставят под въпрос името Ниала и местното наименование Гедемса навярно е по-подходящо. Генетично е много по-близка до повечето от останалите Винтороги антилопи (Tragelaphus), като Ситатунга и Бонго, отколкото до "първата" Равнинна ниала, а на външен вид може да бъде оприличена на масивното Голямо Куду. Красивите  спираловидни рога и  интересната козина покрита с ивици и петна ѝ придават кралска осанка, но за съжаление са сред главните причини за намаляването ѝ. Политическата нестабилност и масовите ловни експедиции през 90те значително влошават нещата. Един от първите учени, които успяват да наблюдават тайнственото животното в дивата природа е Лесли Браун.  Благодарение на него през 1971 е основан Bale Mountains National Park и нашите деца ще имат шанса да видят Гедемса и Етиопски вълк. За нашите внуци,  обаче, не е съвсем сигурно...

1963391866_mountainnyala.thumb.jpg.6aa804950b691fb28cdc0184319f6c17.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

Мадагаскар

 

70. Копринен сифака (Propithecus candidus) CR - срещата със снежно бяло същество в гъстата тропическа гора е почти сюреалистично изживяване, особено ако изкочи ненадейно от короните на дърветата. Не е много ясно защо Копринения сифака е получил своята копринена бяла козина, въпреки че кожата му е черна, а пигментацията на лицето му напомня за наследствено витилиго. Мъжките са малко по-разноцветни и могат да бъдат разпознати по кафявото петно на гърдите, образувано от търкане на жлези, с които маркират територията си. Името Сифака идва от оличителните звуци, които издава, звучащи като "шии-фаак". Всички лемури от семейство Индриеви (Indriidae) са на изчезване, но Коприненият сифака е в най-критично състояние. Изсичането и опожаряването на горите Ajanaharibe-Sud и Marojejy в Северен Мадагаскар, както и преследването от гладуващите малгаши са основните виновници, численноста му да се е свила до около 300 индивида. Лова на някой от лемурите в семейството е забранен с табу от местното население, наречен "фади", но това за съжаление не важи за Копринения сифака. Всички опити за отглеждане в плен се оказват неуспешни, а  националния парк Marojejy е сред малкото опции да бъде видян.

 

97612026_(Propithecuscandidus).thumb.jpg.26e86e9f67a719ff43b6db212d4244b1.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

71. Ай-ай (Daubentonia madagascariensis) EN - често оприличаван на нощен призрак, един от най-чудатите примати е смятан в много от местните общности за предшественик на злото и смъртта. Стигма, като тази няма как да бъде в полза на безобидния Ай-ай и е причина за честото му избиване, особено, когато се появи в близост до населени места. Ай-ай е развил уникална техника за лов, която притежават само още един рядък род посуми Триок (Dactylopsila) живеещи на другия край на света в Нова Гвинея. С големите си уши засичат движението на ларвите в стволовете на дърветата, след което прегризват кората с острите си резци и с дългия си среден пръст наподобяващ кука, изваждат плячката от най-недостъпните места. Странната му природа и външен вид, караше учените да смятят, че неговият предшественик вероятно е пристигнал с отделен "сал" на Мадагаскар и е различен от този на Лемурите.  Скорошни Днк анализи, обаче, потвърдиха наличието на общ прародител при всички Примати на острова. Въпреки че обитава доста обширен ареал, загубата на хабитат, бавното възпроизводство и преследването от хората са занижили рязко численноста му.  Среща се в няколко национални парка и в малко зоологически градини в Европа и Сащ. Програмата за размножването му в плен е стартирана от самия д-р Даръл в неговия зоопарк на о. Джърси.

254310078_(Daubentoniamadagascariensis).thumb.jpg.43f469ee825a999d93e7ee1100a07c26.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Потребители

72. Мадагаскарски гигантски плъх (Hypogeomys antimena) EN - най-едрият представител на разред гризачи на о. Мадагаскар, е известен със способноста си да покрива скокове на почти метър височина и като добавим дългите уши, спокойно може да бъде оприличен на заек. Тъй като такиви не живеят на острова,  Мадагаскарския гигантски плъх e безпогрешно разпознаваем. Освен уникалния си външен вид, той има и специално брачно поведение. По-малко от 5% от всички видове бозайници са моногамни, а при Гризачите този процент е нищожен. Мадагаскарския гигантски плъх буквално остава със своя партньор докато смъртта ги раздели. Двойката яростно защитава територията и потомството си и живее в дълбоки дупки, където се крие през деня. Изгубил е голяма част от ареала си и обитава  регион 20 на 40 км в западната част на острова. Като добавим ниския репродуктивен рейт (1-2 малки годишно) и преследването от подивели кучета и котки, става ясно, че вида е доста сериозно застрашен. Може да се види в гората Киринди до град Морондава и в няколко зоопарка в Европа, като Прага, Пилзен, Честър и Дуйсбург. 

 

47630205272_64c9214008_h.thumb.jpg.334e458b4340233b9a7d2557ae59b931.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

73. Фоса (Cryptoprocta ferox) VU - мадагаскарските хищници са заели ниши, които на други места по Света са запълнени от Мангусти, Вивери и Котки. Въпреки това учените отдавна не ги асоциират със споменатите семейства. Факта, че нямат дори един морфологичен белег, които да е общ за всички не пречи да бъдат поставени в едни семейство Eupleridae. Вече е доказано че имат общ прародител, пристигнал на острова преди около 40 млн. години.  Най-големият представител на семейството, Фоса, наподобява умалена пума и изключително ловко се движи в короните на дърветата. Върховният хищник на острова е единствения, който успешно ловува лемури, но понякога напада и домашни животни. На много места е третирана като вредител, но не изключение и ловът и за храна. Разпространена е из почти целия остров, но на много фрагментирани малки популации и вероятно е доста по-рядка от предполагаемото. Успешно се отглежда в плен и зоопарка в Дуисбург е лидер размножаването а Фоса.

1724648394_(Cryptoproctaferox).thumb.jpg.60cc5cbb1f03a1c741c41822166084c4.jpg

 
 
Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...