Отиди на
Форум "Наука"

100 Животни, които трябва да видите преди да изчезнат


Recommended Posts

  • Потребители

Много книги и YouTube класации дават съвети за  музикални албуми, култови филми или екзотични места, които не трябва да пропускате в рамките на своя живот. Черпейки вдъхновение от единственото подобно издание, посветено на редки животни  - "100 Animals to See Before They Die" от Nick Garbutt, ще се опитам да изброя 100 от най-редките, но и същевременно най-уникалните от еволюционна гледна точка Бозайници, чието изчезване би било огромна загуба за биоразнообразието на Земята. Книгата на Garbutt, макар и много интересна е морално поостаряла и в нея са включени животни, коите вече се смятат за изчезнали,  а същевременно пропуска видове за които днес става ясно, че са в много по-критична ситуация отколкото се е смятало до сега. Промяната на статусите на Африканския саванен слон в Застрашен и на Африканския горски слон в Критично застрашен зададоха сериозни въпроси само преди няколко дни.  Настоящият списък ще бъде разделен на Географски зони и ще включва животни, които  са под непосредствена заплаха, но и има макар и минимален шанс да бъдат наблюдавани. За тези от вас, които имат интерес ще опитам да дам съвет, къде могат да бъдат открити в дивата природа или се отглеждат в плен. Темата е отворена и всеки може да дава идеи и мнения :)

Природозащитен статус в Червената книга на IUCN (Международен съюз за защита на природата)

VU - Уязвим

EN - Застрашен

CR - Критично застрашен

EW - Изчезнал в Дивата природа

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 90
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Евразия

 

1. Европейски хамстер (Cricetus cricetus)  CR -  Да наистина, Европейският хамстер е вече Критично застрашен !  Резкият спад в размножаването му през последните години, от 20 малки при раждане до само 5-6  е довел до драстично намаляване на популацията . Основната причина все още не е установена, но сред предполагемите фактори са глобалното затопляне и индустрилното земеделие. Учени смятат, че ако не бъдат взети мерки, видът може да изчезне до 30 години.

Най-доброто място за наблюдение на Европейски хамстер са покрайнините и гробищните паркове на Виена, както и 11 зоопарка в Европа, между които Франкфуртския зоопарк. 

 

maxresdefault.thumb.jpg.65ddab8cd7fcd477bd427a840f71b0fe.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

2.  Иберийски Рис (Lynx pardinusEN  - незаконният лов, свиването на ареала, тежка пандемия и намаляване на числеността на основната му плячка  Европейския заек, довеждат Иберийският Рис до ръба на пропаста през 90'те.  Все пак огромният ресурс на Европейският съюз и отдадената работа на Испанското правителство успяха да запазят най-рядката Котка на Планетата и от Критично застрашен, видът е вече със статус Застрашен.   От около 100 животни през 2002 днес популацията му наброява над 800.  Това разбира се не е успокояващо и борбата за спасението му продължава. Възстановяването на числеността на Европейския заек, обособяването на нови защитени територии и размножителна програма в плен са сред най-ефективните мерки. 

С много късмет може да бъде наблюдаван в националните паркове Donana и Sierra de Andujar , като вече присъства и в цели 7 зоопарка в Европа, между които тези в Мадрид и Лисабон.

 

49631502361_afe258dc16_k.thumb.jpg.1c290cb2d34b5536e11f693ee7d56ca8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

3. Средиземноморски тюлен монах (Monachus monachusCR - един от символите на българската фауна за съжаление вече не може да се види в Черно море. Промишленият лов, урбанизацията на бреговете и масовото избиване от страна на рибарите са сред основните причини за драстичното му намаляване през 20-ти век. Въпреки Критично застрашения му статус и мерките взети от повечето средиземноморски страни, изгледите за оцеляването му не са големи. Малки популации в Източно Средиземно море и пещерите около турския бряг на Егейско море, както и около 200 животни по бреговете на Кабо Бланко, Западна Африка са единствената надежда за вида.   В рехабилитационния център на зоопарка в Атина понякога попадат болни животни, но шанса да се видят там е минимален.

1609007405_(Monachusmonachus).thumb.png.829db085fefe38354bc767315aa8b380.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

4. Европейската норка (Mustela lutreola) CR  -  Векове наред Европейската норка е била преследвана заради ценната кожа, избивана като вредител или изстласквана от местообитанията си. Интрудуцирането на Американската норка през 20-ти век в Европа, обаче може да се окаже най-смъртоносната заплахата надвиснала над вида. Мъжката Американската норка, която е по-едра и се размножава с месец по рано, се чифтосва насилтвено с европейските женски. Хибридния ембрион обикновенно се резорбира, но женската не може да забременее повече през същата година и да даде потомство. Европейската норка е защитена на целия Континент, но въпреки това е изчезнала в повечето страни, включително и у нас.  Малка популация по Делтата на река Дунав в Румъния и Програма за размножаването и в зоологическите градини, координирана от зоопарка в Талин  са основните надежди за вида.  

 

41240823094_26a98446cf_k.thumb.jpg.a77b48e180d1acade92df43718aefd27.jpg

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

5. Сайга (Saiga tatarica ) CR  - През Май 2015 година в рамките на 3 седмици шокиращите 200 000 антилопи Сайга загинаха в Казахстан, заради неизвестна дотогава бактерия. Промишления лов за високо ценените от китайската медицина рога е редуцирал значително популацията на Сайгата от стада наброяващи милиони в миналото,  до само 1000 животни  в началото на 20ти век . Сериозна защита и подборен лов от страна на бившия СССР в Централноазиатските степи възстановяват численноста и през 70те до около 800 000. Сред разпадането на Блока, обаче Сайгата отново е подложена на масово избиване и бракониерсво.  Пандемии, като гореспоменатата също поставят  в изключително незавидна ситуация тази уникална антилопа и въпреки, че днес наброява около 100 000 все още е със статут на Критично Застрашена.  Опитите да се размножава в зоопарковете не дава резултат и освен 600 те животни отглеждани в резервата Аскания Нова,Украйна е останала съвсем малка група в зоопарка Алмати.  Може да се наблюдава в Природния резерват Степной, Астраханска област.

 

Saiga1.thumb.jpg.a39df11d9b70f6d67be9aa1397000302.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

6. Снежен леопард (Uncia uncia) VU  - преди няколко години IUCN промени статуса на Снежния леопард от Застрашен на Уязвим и това предизвика сериозен протест от страна на Snow Leopard Trust. Те смятат, че изчислените от IUCN около 4-5000 животни са силно завишени. В действителност числата са далеч по-ниски, тъй като само минимална част от ареала им е реално проучен. Снежният леопард е платил огромна цена през вековете за красивата си и ценна кожа. Въпреки, че Западната мода е на път да преустанови използването на кожи от застрашени животни, търсенето на части от тялото му за китайската медицина все още е сериозно предизвикателство за браконерите. До преди десетилетие да видиш Снежен леопард в Дивата природа беше митично изживявяне, но днес има голям шанс да бъде наблюдаван в Национален парк Хемис в Ладакх, Индия. Все още може да се види и в доста зоопаркове в Европа и Сащ, а от миналата година и в Столичния зоопарк. В София пристигна мъжкия Никс от зоопарка Ихлава, Чехия и се очаква женска с надежди за потомство.

 

snow-leopard-credit_daniel-muenger-crop-2560x1440.thumb.jpeg.017178552a3f4f5c8c871d8874a684e6.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

7. Илийска Пика или Сеносъбирач (Ochotona iliensis)  EN  - открит през 1983 и заснет едва през 2014, този уникален бозайник от Разред Зайцевидни вече е изчезнал в 8 от 14 района в планината Тяншан, която населява. Свиването на популацията му с повече от 70 % за поледните 20 години го приближава все повече до статуса на Критично застрашен. Предполага се, че свръхексплоатацията на тревните площи от домашни животни го лишава от храна и го изтласква към все по- трудно достъпни райони. Глобалното затопляне също кара, осбено чувствителната на високи температури Пика да търси убежище в по-високите върхове. Така размножаването става трудно, а и репродуктивните способности намаляват. Нарастващия брой Червени лисици, които също търсят храна на високите места и овчарските кучета също изправят Илийската Пика пред непознати предизвикателства. За съжаление мерките за опазването и не са особено сериозни и риска от изчезване е голям. Не се отглежда в плен, а достъпа до върховете на китайската част на планината Тяншан не е лесен. 

 

1813244357_Ochotona-iliensis-the-magic-rabbit-in-China(1).thumb.jpg.6ea401df294acadf2344b6ef58b511ae.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

8. Двугърба камила (Camelus ferus ) CR - Дълго време се спореше дали Дивата двугърба камила е подивяла форма на питомни камили или е дивия предшественик на Питомната двугърба камила. Оказа се, че е нито едното, нито другото, а съвсем отделен вид от който по чудо са оцелели около 1000 животни в пустинята Гоби между Монголия и Китай. Прародителите на питомните Едногърба и Двугърба камили всъщност отдавна са изчезнали. Това обеснява и определените различия във външния вид. Дивите камили са по-дребни, с по-малки и конусовидни гърбици. Въпреки че популацията и е изолирана в защитени природни резервати, човешката дейност (напр. ядрени опити)  и навлизането на домашни животни в територията и е много тревожна тенденция. Кръвосмешение с Питомни камили също би било пагубно за вида. Може да се наблюдава в монголската част на Гоби, в резервата Гоби "А", както и в размножителния център Захън - Ус наблизо,  където живеят около 25 животни. 

Re693debb1552a01f2ff4119c6bf29b89.jpg.8ad21844808c2401ebcbd39e776285ec.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

9. Руски десман или Вихухол (Desmana moschata) EN - това необичайно животно външно напомня гризач, но всъщност е най-големият представител на семейство Къртицови. Живее по бреговете на блатата и сладководните басейни на Русия и се храни с ракообразни и насекоми. Тъй като е почти сляп, ползва чувствителни мустаци и своеобразен "хобот" за ориентация и намиране на храна. В миналото Вихухолът е бил масово избиван като източник на кожи и мускус. След като е поставен в Червената Книга на Русия и ловът му е забранен, състояниенето му значително се подобрява в края на 70-те. Днес не е обект на сериозен лов, но други заплахи са свили популацията му с драстичните 2/3 за последните 20 години. Унищожаване на хабитата му заради язовири и строителна дейност, честото попадане в рибарските мрежи, където бързо се задушава и инвазивни нашественици, като Мускусен плъх или Ондатра поставят оцеляването на Вихухола под въпрос. Понастоящем не се отглежда в плен, а Хоперския резерват, Воронежка област е едно от малкото места където има шанс да бъде наблюдаван. 

vyihuhol-e1398967037289.thumb.jpg.f88fac9baee160081eb95ab46829771a.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

10. Малка панда (Ailurus fulgens)  EN  - Името на "първата" Панда все още е с неизяснен произход, но вероятно идва от непалското ponya (лапа), а не от римската богиня Емпанда. При откриването на Голямата панда по-късно  се е смятало, че двата вида са  близки родственици и последната е кръстена на по-малкия си "братовчед".  Днес знаем, че Голяма панда е част от семейство Мечки и двете нямат родствена връзка. Два вида Малки панди, вероятно обаче има! В току що излезлия Illustrated Checklist of the Mammals of the World, Семейство Малки Панди  включва Хималайска малка панда (A.fulgens) и Малка панда на Стиан  (A.styani), които досега бяха смятани за подвидове. Основният бич за Малките панди е свиването на хабитата им и унищожаването на бамбуковите гори . Носенето на традиционни шапки, направени от козината им по време на брачните церемонии в Китай, също е сериозна причина видът да бъде със статус Застрашен. Въпреки че е популярно животно в зоопарковете по Света и  живее главно в защитени територии в Китай, Индия и Непал, популацията и в Дивата природа се е свила наполовина за последните 20 години.  Най-доброто място за наблюдение е Yele Nature Reserve, провинция Съчуан.

559559675_(Ailurusfulgens).thumb.jpg.614fb15ada310b8e06cc5a44592a260e.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

11. Арабски тар (Arabitragus jayakari)  EN - Арабският тар до неотдавна беше част от род Hemitragus заедно с Хималайския тар и Нилгирийския тар, но се оказа, че между трите вида има сериозна генетична разлика и бяха отделени в три монотипни рода. Гривестият козирог всъщност е най-близкият родсвеник на Арабския тар. Този рядък копитен бозайник живее в доста ограничен планински район на Арабския полуостров в рамките на не повече от 600 км и никога не е бил широко разпространен.  Месото на Арабския тар е смятано за деликатест от местните жители и ловът му продължава  въпреки забраната в Арабските страни. Голяма част от номадското население всъщност не е наясно, че видът е застрашен. Строежа на магистрали и навлизането на хора и домашни животни в ареала му също може да има фатални последствия.  Личната ангажираност на Султана на Оман и размножителните центрове в ОАЕ  са положителни тенденции, но популацията му трайно намалява и се изчислява на не повече от 2000 животни. Зоопарка Al Ain, ОАЕ е най-реалната възможност да се види. 

Arabitragus_jayakari1.thumb.jpg.5c544710bc6c8d9ff17cef46a98810e5.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

12. Златна чипоноса маймуна (Rhinopithecus roxellana)  EN - знаменитата съпругата на Сюлейман Великолепни, Роксолана за която се смята, че е била с чип нос е вдъхновила латинското наименование на Златната чипоноса маймуна . Всъщност при нея носа (който лесно замръзва) почти отсъства и това вероятно е адаптация към тежките атмосферни условия в които живее. Изолирана по високите части на планинската верига Цинлин  в Централен Китай, Златната чипоноса маймуна е способна да понесе студове, немислими за нито един друг Примат, освен човека. Успяла е да адаптира и хранителния си режим главно към лишеи и дървесна кора. Загубата на хабитат и изтласкването и във фрагментирани, труднодостъпни места  е главната причина за прогресивното и намаляване през последните десетилетия. Акивната туристичеса дейност в региона също има негативно влияние.  Може да се види в няколко зоопарка в Китай, както и в Shanxi Foping National Nature Reserve в полите на Цинлин.

_methode_times_prod_web_bin_37a89ce4-f1a8-11e9-94c6-2c5cc7bfde9a.thumb.jpg.4074e2a5a05c189f3a0d8a4a8cd34b5a.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

13. Свиня джудже (Porcula salvania)  EN - в края на 60те се смята, че Свинята джудже е безвъзвратно изчезнала от лицето на Земята. Докато един екземпляр не бива открит, търсещ спасение от бошуващ пожар в резервата Barnadi, Индия. Опостушителните земеделски пожари са и най-голямата заплаха за най-миниатюрния представител на семейство Свине. Проправяйки път за нови обработваеми земи, те унищожават крайречните тревни площи, жизненоважно убежище за високата само 25 см Свиня джудже. В борбата за спасението и се включва самият Джералд Даръл и неговия Durrell Wildlife Conservation Trust, който създава размножителен център в Индия и резултатите не закъсняват.  Днес от заловените през 90те 6 екземпляра , популацията е достигнала над 250 животни от които около 150 са върнати успешно в Дивата природа. IUCN дори промени природозащитния статус на Свинята джудже от CR на EN , но с уговорката че и най-малки сътресения могат сериозно да заплашат съществуването и. Може да се види само в Размножителния център в Guwahati, щата Асам. 

Pygmy-hog-.thumb.jpg.e6ce9a76f307befc17e79ab2f2fd573b.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

14. Азиатско диво куче (Cuon alpinus)  EN - въпреки че не напада хората, Азиатското диво куче  е било избивано повсевместно из огромния си ареал в цяла Азия. Репутацията му на безмилостен убиец на добитъка и дивеча му е създала много врагове . Глутниците диви кучета са известни с ефикастността си и нападат животни, които значително ги превъзхождат по мощ и големина. Тяхна жертва стават гиганти, като Азиатски водни биволи, Бантенги и дори мъжки Гаури, а има сведения за смъртоностни атаки над Тигри и Леопарди. Днес Азиатското диво куче е изчезнало в 80 % от историческата си територия и числеността му продължава да намалява. Смята се, че са останали около 2000 възрастни индивида, като Индия е най-сигурното им убежище. Пренасяните от домашните кучета болести също могат да бъдат фатални за вида, тъй като в глутниците заразата се разпросранява много бързо. Оцеляването на Азиатското диво куче зависи главно от природазащитните мерки взети за други животни като Бенгалските тигри . Може да се види в Chitwan National Park, Непал , както и в над 40 зоопарка по света.

 

50693698412_68aae8b871_h.thumb.jpg.0af55ea4a8c135b1b6b107b4fbe7629f.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

15. Елен на отец Давид (Elaphurus davidianus)  EW - В края на 19 век единственото оцеляло стадо Елени на отец Давид живее в китайския императорски двор. Тежко наводнение събаря една от защитните стени и голяма част от животните бягат навън, където моментално са избити от гладуващото население. Спасените около 30 елена  загиват малко по-къно по време на Боксерското въстание през 1900 г. Бедстващите китайски селяни са и основната причина за унищожението на Елена на Давид, който живее в открити блатисти местности и е бил доста лесна ловна плячка . Като по чудо дузина животни попадат в ръцете на Британски и Френски мисионери, които ги изпращат в зоопарковете в Европа и стават причина за една от първите в историята природозащитни спасителни акции. 11тия  Херцог на Бедфорд, Хербранд Ръсел събира оцелелите 18 елена в имението си в Woburn Abbey, централна Англия и успява да ги размножи. Днес живеещите главно из зоологическите градини по Света, 900 елена, са потомци на това стадо. Вида вече упешно се ре-интродуцира в Китай, но все още е със статус Изчезнал в Дивата природа. 

3038660815_d53354062d_k.thumb.jpg.bc8488f889dac6d93bd90710f26a3e9f.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

16. Южноазиатски речен делфин (Platanista gangetica)  EN - през изминалото десетилетие,  с изчезването и на последният Китайски речен делфин "Байджи" Азия изгуби цяло семейство морски бозайници плавали из Яндзъ десетки милиони години наред.  На път е да изгуби и второто. Според едно изследване от преди две седмици Южноазиатският речен делфин ще бъде разделен на  два отделни вида: Гангски речен делфин (P. gangetica) и Индуски речен делфин (P. minor),  но оцеляването и на двата е под сериозен въпрос. Строежа на язовири, нарастващия брой рибарски мрежи, индустриалното замърсяване и бракониерството са основните причини за намаляваненето на популацията им през 20 век. Напоследък се алармира и за още една смъртоностна опасност за Южноазиатските речни делфини - повишеното търсене на мазнината им, която е много ефикасна примамка в лова на Сом. И двата вида са защитени от закона и дори са обявени за национални животни на Индия (gangetica) и Пакистан (minor), но плановете и строежа на нови язовири продължават. Все още могат да се видят по поречието на реките Ганг и Брамапутра.

 

1280px-Platanista_gangetica_noaa.thumb.jpg.d752936b930d4153f0fc70bc30ef5ea1.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

17. Тигър (Pantera tigris)  EN надали има животно, което да предизвиква повече религиозно преклонение, международни приридозащитни инициативи и научни дебати от Pantera tigris.  Днес в Дивата природа са останали по-малко от 4000 тигъра и споровете, дали принадлежат към шест, пет или два подвида са доста разгорещени, тъй като това може да определи разпределението на ресурсите за тяхната защита . Въпреки че, Cat Classification Task Forcе разпознава само 2 подвида tigris и sondaica, нови изследвания апелират за възстановяване на класическите 6 подвида altaica, corbetti, jacksonisumatraetigris и amoyensis.  Някога властвал над цяла Азия от Анкара до Владивосток, днес Тигърът обитава само 5 % от историческия си ареал. Факта, че все още е налична 1 000 000 км 2 подходяща териория за Тигрите, дава ясно да се разбере, че основният проблем е друг. Ловът му за изящната козина; за китайската медицина, използваща повечето части на тялото му; за окрашения от нокти и зъби  или просто за извратен престиж са поставили един от владетелите на Дивия свят в незавидно положение. Опасно популярни стават и фермите за Тигри в Азия, които под предлог, че предлагат части от отгледани в плен животни, всъщност прикриват контрабанда с диви котки, които са в пъти по-скъпи. Инициативата на 13те страни даващи подслон на ТигриGlobal Tiger Recovery Program 2010, имаща за цел да удвои популацията му до 6000 животни през 2022, засега изглежда само добро пожелание. Добре известно е, че в плен се отглеждат повече Тигри, отколкото живеят на свобода, но това не трябва да заблуждава никой. Съществена част от тях са безплодни хибриди, а така атрактивните Бели тигри всъщност са изкуствено селектирани циркови животни !

 

 1607295126_(Pantheratigris)-Copy.thumb.jpg.5e9b93987bca597c99c8fb5da434ae0a.jpg!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

18. Заек Амами (Pentalagus furnessi)  EN  често наричан "Жива вкаменелост", заекът Амами е наследник на древни Зайци, населявали азиатския материк преди  милиони години.  Изолирано само на  островите Амамиошима и Токуношима  в Япония, това любопитно животно сериозно се различава от повечето членове на семейство Зайцови и е единствен представител на род Pentalagus. Притежава много тъмна до черна, гъста козина, нехарактерно малки уши и крайници и много дълги извити нокти. Статута му на "Специален национален монумент" от 1968 го защитава от лов и бракониери, но обезлесяването на ограничения район  който обитава е допринесло сериозното за намаляване на числеността му през 20ти век. Като изключим вид отровна усойница, Заекът Амами никога не е имал естествени врагове, но в последните десетилетия се сблъсква с нови предизвикателства. Привнесените на островите кучета, котки и мангусти са много сериозна заплаха за вида. Планът за ограничаването им беше прекъснат през 2013 от Организации защитаващи правата на животните и от тогава нещата са се влошили. Популацията на Заека Амами продължава да намалява и възлиза на не повече от 5000 индивида. Нощна разходка из Amami Gunto Quasi National Park е единствения шанс да се наблюдава.

 

8.thumb.jpg.6947a68c7a506342cb5439b372ba038f.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

19. Китайски люспеник или Панголин (Manis pentadactyla)  CR почти неизвестни до преди деситилетие, Панголините започват да набират популярност напоследък и все повече да се говори тях. Тъжното е, че тя не се дължи на  интригуващата им биология, или на това, че са единствения люспест бозайник , а на факта, че са най-контрабандираните животни на Планетата. Месото им достига 350 долара за килограм във Виетнамските ресторанти, а люспите, които са важна суровина за китайската традиционна медицина,  зашеметяващите 1000 долара за килограм.  Китайският панголин респективно носи най-тежкия кръст от всички 8 вида и през 60те, 70те и 80те години са избивани по над 160 000 животни годишно. В края на 90те става ясно, че популацията му  е намаляла с цели 95 %!  Китай, Тайван и Бангладеш затягат мерките срещу лова и консумацията му, но над 70 продукта с люспи от Панголин все още официално се предлагат в китайската фармацефтична мрежа. Все пак има свелина в тунела и от 2020 се спря държавното финансиране на всички подобни продукти и производства,  с надеждата да се ограничи търсенето на люспи от Панголин. Извън Азия, може да се види само в зоопарка в Лайпциг.

 

csm_Formosa-Ohrenschuppentier_5_2372786327.thumb.jpg.8403235ab8f73a7e94b25d1f2a07b0eb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

20. Голяма панда (Ailuropoda melanoleuca)  VU   Когато говорим за Критично застрашени видове, Китай обикновенно е сред обичайните заподозрени. Със съхранението на едно животно, обаче Поднебесната империя особено се гордее. Няма вид на Планетата за чието спасение да са използвани толкова финансови и човешки ресурси, колкото за Голямата панда. Станала символ на природозащита и изобразена на логото на Световният фонд за дивата природа (WWF), нейната съдба предизвиква вълнение сред малки и големи по целия Свят. Когата Запада среща първата Голяма панда в зоопарка Брукфилд, Чикаго през 1937 само за ден се стичат 53000 души. Рекорд ненадминат и до днес. Китай добре осъзнава харизматичния статус на Черно-бялото пухкаво мече и още през 80те години на миналия век въвежда свирепи наказания за посегателството срещу него. До 1997 убийството на Голяма панда се наказва със смърт! В миналото се е смятало, че изчезването на Голямата панда се дължи на еволюционни недостатъци и е безумие да се инвестират толкова средства в нея. Днес  знаем, че тя прекрасно се е адаптирала към ниша в която е без конкуренция  и единствено човешкото влияние е причина за драстичното и намаляване. Освен това, създадените специално за Пандата 70 резервата осигуряват убежище на безброй застрашени растения и животни. Може да се види в 18 зоопарка по Света, които плащат по 1 милион долара на Китай всяка година за честа да я имат в колекцията си.

 

848602294_(Ailuropodamelanoleuca).thumb.jpg.fb17229b391096577d255812e8e9b24d.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, Voland said:

Добре известно е, че в плен се отглеждат повече Тигри, отколкото живеят на свобода, но това не трябва да заблуждава никой. Съществена част от тях са безплодни хибриди, а така атрактивните Бели тигри всъщност са изкуствено селектирани циркови животни !

Бях срещал, че в САЩ са около 7000, но тази статия твърди за “само” 5000: https://www.worldwildlife.org/stories/more-tigers-in-american-backyards-than-in-the-wild

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 31 минути, Amazonski said:

Бях срещал, че в САЩ са около 7000, но тази статия твърди за “само” 5000: https://www.worldwildlife.org/stories/more-tigers-in-american-backyards-than-in-the-wild

Аз също съм срещал противоречиви числа, а и за много от т.н. Крайпътни зоопаркове и частни колекции, които не членуват в AZA сигурно е трудно да се събере точна информация.  Тъжното е, че много малко от тези животни биха били подходящи за евентуално завръщане в Дивата природа и по-голямата част са хибриди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Югоизточна Азия

 

21. Суматрански носорог (Dicerorhinus sumatrensis)  CR  -  времето на Суматранския носорог изтича! Ако не се вземат спешни политически решения нашето поколение ще изгуби още един ценен представител на Мегафауната. В апела си от 2013 г. MANAGEMENT The last chance for the Sumatran rhinoceros? един от създателите на Sumatran Rhino Project,  Francesco Nardelli признава фаталните грешки които бяха направени при неуспешните опити вида да бъде размножаван в плен. Много уроци, обаче също бяха научени. Стана ясно, че Суматранският носорог се храни главно с листа и плодове, очите му са уязвими на излагане на слънчева светлина и най-важното: овулацията при женската настъпва само при присъствието на мъжки. Освен това, ако дълго време  не се размножава тя остава безплодна и развива тумори на матката. Последният факт може да се окаже фатално препятствие, тъй като последните 50-60 животни живеят в толкова фрагментирана среда, че вероятноста да се размножат естествено е равна на нула. Единствената реална надежда за вида е размножителния център в Way Kambas National Park, Индонезия, където живеят 4 женски и 3 мъжки носорога. Ако час по скоро повече индивиди не бъдат доведени в Центъра, най-редкият едър бозайник почти сигурно ще изчезне...

 

561259036_(Dicerorhinussumatrensis).thumb.jpg.1125ab28cb7cdcf8d995622400ecf9fb.jpg

 

                  75171488_Sumatranrhino1.thumb.jpg.c660db1937861ce759273fdcf8a172e9.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

22. Дългоноса маймуна (Nasalis larvatus)  EN -  мъжките при една от най-чудатите маймуни притежават нос, който надвишава 10 см и това ясно го отличава от всички познати Примати . Както обикновено се случва в природата, женските  предпочитат мъжки с по-дълги носове, чиито брачен рев е по-силен и се чува на по-голямо разстояние. Това обаче не обяснява напълно тази еволюционната странност, тъй като женските също притежават сравнително дълги носове. Ципата на задните крака, помагаща им при плуване и големия закръглен стомах, също са интересни специализации. Имаща нещастието да живее в един от най-тежко обезлесените региони на Планетата, Борнео, Дългоноста маймуна е изгубила над 80% от популацията си през последните няколко десетилетия и продължава да намалява. Не е особено подвижна и плашлива  и става лесна плячка на бракониерите, за които е източник на месо и безоар. Все пак намира убежище в поне 16 национални резервата на Индонезия и Малайзия и е поставена в Приложение І на Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) , което забранява международната търговия с този вид.  Може лесно да се види в Bako National Park, Саравак, Малайзия и зоопарка в Сингапур.

567835781_(Nasalislarvatus).thumb.jpg.748967cb25efa68634ec8c12754f8c20.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...