Отиди на
Форум "Наука"

Петролът повярва в колективния имунитет


Stoned

Recommended Posts

  • Потребител

Решението на ОПЕК да увеличи производството на петрол доведе до необяснима реакция на суровината: вместо логично падане, черното злато, напротив, поскъпна. Защо се случи това, за какво саудитците разговаряха със САЩ по време на срещата на ОПЕК и как най-новите събития на петролния пазар ще се отразят на Русия?

"Страните от ОПЕК+ решиха постепенно да увеличат производството. Малцина очакваха подобно решение. Преди срещата повечето експерти вярваха, че ОПЕК + ще се задържи на квотите, тъй като петролът започна да пада доста силно през март и само случайната история със затварянето на Суецкия канал спря толкова рязкото плъзгане надолу: на световния пазар, предлагането все още надвишава търсенето.

Интересното е, че решението за увеличаване на квотите е взето от съюза бързо и единодушно. „Русия и Саудитска Арабия не спориха твърде дълго и твърде много, както преди. Това е психологически положителен фактор. Координацията на работата на тези две страни е почти неизбежен признак за повишаване на цените на петрола“, казва Александър Купцикевич, водещ анализатор.

Участниците в сделката на ОПЕК + решиха да увеличат добива на петрол с 1,15 милиона барела на ден през следващите три месеца, като отделно Саудитска Арабия ще връща допълнително 1 милион барела на ден на пазара. Преди това тя намали производството с този обем напълно доброволно, в допълнение към споразумението на картела. Всичко това на пръв поглед звучи заплашително за петролния пазар. Трябва обаче да се разбере, че през април всичко ще остане същото: все още няма да има увеличение на производството. Производството ще започне да расте през май и първоначално само с 350 хиляди, през юни ще нарасне с още 350 хиляди, през юли - с още 450 хиляди барела на ден. Това е по-малко от прогнозния по-рано спад на производството с 500 хиляди барела на ден всеки месец.

Саудитска Арабия също постепенно ще връща на пазара 1 милион барела петрол на ден. През май - 250 хиляди, през юни - 350 хиляди, през юли - 400 хиляди барела на ден. Вероятно участниците в споразумението OPEC + вярват в възстановяването на търсенето на петрол през следващите месеци на съпоставимо ниво, казва Филип Мурадян, директор по корпоративни рейтинги в “Експерт РА”.

От една страна, очакват увеличение на търсенето на петрол през летния сезон.

„Дори при условията на „третата вълна“ в Европа, производствената дейност там нараства скокообразно. В страни, в които коронавирусът не задържа икономиката - Великобритания, САЩ, Китай, се забелязва още по-голямо оживление. През лятото ще започне сезонът на автомобилните пътувания. Струва си да се добавят надежди за все по-широко премахване на ограниченията за пътуване и увеличаване на активността извън дома благодарение на ваксинацията, която доближава големите страни до стадния имунитет “, обяснява логиката на картела Купцикевич.

От друга страна, световните петролни запаси вече са се доближили до целевите нива. Твърде много се натрупа поради свръхпроизводството на петрол през миналата година. Сега има очакване, че повече черно злато ще бъде взето от пазара, без да попада в резервите (които винаги трябва да бъдат като въздушна възглавница в случай на извънредна ситуация).

Но ситуацията може да последва различен сценарий. "Влошената ситуация с пандемията, по-специално затягането на блокировките в Европа, може да забави възстановяването на търсенето на петрол," каза Мурадян. В този случай обаче, добавя експертът, ОПЕК все още има възможност да реагира бързо: да спре или намали растежа на производството. Преди реалното начало на увеличаването на производството през май, ОПЕК ще има време да проведе още една среща.

„Според нас регионът от 65-75 долара за барел е доста удобен за ОПЕК + за тази година. Растежът до горния край на диапазона може да накара картела да ускори увеличаването на квотите, а резките спадове отдолу - да ги замразят за още месец-два “, смята експертът. С други думи, ОПЕК+ ще държи пръста си на пулса и ако е необходимо, ще предотврати падането на цените значително под 65 долара за барел. Това тласка петрола нагоре.

„Като се вземе предвид сезонният растеж на търсенето плюс допълнителен ръст в търсенето поради постепенното премахване на пандемичните ограничения, е много вероятно дефицитът на пазара да се увеличи през летните месеци. Може да се очаква, че запазването или увеличаването на дефицита поне до средата на лятото ще помогне да се запазят цените над 60 долара за барел “, каза Василий Танурков, директор на групата за корпоративни рейтинги в АКРА.

Мурадян вярва, че в крайна сметка цените на петрола ще се стабилизират на около 55 долара за барел.

Русия ще бъде доволна от почти всички тези цени за петрола. В крайна сметка руският бюджет се изготвя при по-ниска цена на петрола (42–43 долара за барел), отколкото пазарът очаква. Излишните печалби и попълването на резервите в такава ситуация са ни гарантирани. Друг въпрос е, че при по-скъп петрол ще говорим за по-високи цифри. Не е изненадващо, че дори на Запад прогнозират, че руската икономика ще навлезе в траектория на растеж през второто тримесечие на тази година.

Що се отнася до производството на руски петрол, Русия имаше възможност да го увеличи в рамките на сделката с ОПЕК + от април - по решение на последната среща. В тази връзка Москва е постигнала някакъв вид преференции за себе си. Следователно този път увеличението на производството изглежда малко. Руската квота също постепенно ще се разширява през следващите месеци със 114 хил. барела на ден през май - юли, посочва Мурадян.

Що се отнася до рублата, поради фискалното правило сега нейният процент слабо реагира на промените на петролния пазар и се определя по-скоро от движението на капиталите по геополитически причини, добавя експертът."

Превод: В. Сергеев

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...