Отиди на
Форум "Наука"

"Златко Минев: физикът, който доказа, че Айнщайн и Бор са прави и грешат едновременно"


Recommended Posts

  • Потребител

"Той попадна в класацията на 35-ата „Иноватори под 35 години“ на Масачузетския технологичен институт (MIT). Откритието му отменя вековно разбиране в квантовата физика и може да намали грешките при квантовите компютри. Затова списание „Discover“ включи изследването му в топ 50 научни постижения за годината. Той разреши 100-годишния спор между Айнщайн, Нилс Бор и Шрьодингер, за да държи днес в ръцете си и наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента на Република България.

Откритието му е от световен мащаб, защото той не само може да предвиди движението на атомите при преминаването им от едно енергийно ниво в друго, но и да го контролира.

„Квантовата физика не е толкова непредсказуема и дискретна, както сме мислили по-рано“, казва Минев, цитиран от MIT Technology Review."

„Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“ – така научното му откритие е описано от технологичния институт. „През по-голямата част от 20 век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира. Експериментът на Златко Минев показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Освен това, Минев успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен.

„В краткосрочен план, с мониторинга, който разработих за този проект, можем да имаме известна предсказуемост“, казва българският учен.

Неговите открития могат да окажат огромно влияние върху квантовите компютри, позволявайки на хората да работят по-добре с криптирана информация, да моделират химични реакции и да прогнозират времето."

https://boulevardbulgaria.bg/articles/zlatko-minev-fizikat-koyto-dokaza-che-aynshtayn-i-bor-sa-pravi-i-greshat-ednovremenno

 

"Този българин може да е следващият носител на Нобел за физика":

https://www.cross.bg/minev-nivo-fizika-1659792.html#.YH6APugzZPY

:):cool2:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как мислите:

Дали цитираното по-долу води до опровергаването, или поне до "дестабилизирането" на Принципа на неопределеност?

„Квантовият скок е като изригването на вулкан. Напълно непредсказуем в дългосрочен план. Но с правилно наблюдение и проследяване можем със сигурност да открием предупреждение за предстоящо бедствие и с действията си да го предотвратим, преди да е настъпило“, казва Минев пред Economy.

„Докато квантовите скокове изглеждат непредсказуеми и дискретни в дългосрочен план - както Бор смята, те в действителност са непрекъснати, както предполага Шрьодингер. Аз показах, че те дори могат да притежават и степен на предсказуемост - в духа на Айнщайн - в краткосрочен план. На пръв поглед техните гледни точки са изцяло противоположни. Но моят експеримент доказва че те съществуват съвместно и се допълват“.

Предсказването на скоковете може да промени основното ни разбиране за квантовата реалност, да формира бъдещите изследвания и да повлияе на представата ни за природата. "

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, Шпага said:

Как мислите:

Дали цитираното по-долу води до опровергаването, или поне до "дестабилизирането" на Принципа на неопределеност?

Според мен няма нищо общо. Въпросното "предупреждение" е промяна в електромагнитното излъчване на атома. След това идва скока. Няма никакво конкретизиране на енергии, импулси и координати отвър Принципа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

(според мен - не. Но от друга гледна точка - всяка "ново"-родена частица не е "старата". Някаква промяна във физ.характеристики, ще има. И пак - вероятностно ще се установяват... Това, дето си мислят, че "запазена" ще я връщат, може и да не стане😎)

Link to comment
Share on other sites

Трябва да се запознаем конкретно с лично предложеното от автора за да помислим.

Нямам идея дали и превода е някак изгубен, но ако промените са постепенни, а само <поглъшането> е квантово , тогава КМ отива на май/ата си !

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...