Отиди на
Форум "Наука"

Работна програма на Германското председателство на ЕС


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Работна програма на Германското председателство на ЕС

Автор: доц. д-р Любима Йорданова

Работната програма на Германското председателство на Европейския съюз ще се осъществи в периода 1 януари - 30 юни 2007 г. Тя надгражда прграмата и извършената работа по време на Председателството на Финландия и е част от тройното Председателство на Европейския съюз, което ще се осъществи последователно от Германия, Португалия и Словения в рамките на 18 месеца, като всяка от трите държави-членки ще управлява Съюза в рамките на шест месеца. Съобразена е с Работната програма на Комисията за 2007 г.

Надсловът е: "Европа ще успее заедно". Самата програма включва:

І. Дееспособно общество - по-нататъшно развитие на ЕС

ІІ. Оформяне на икономическото, социалното и екологическото бъдеще на Европа

1. Оформяне на икономическото бъдеще:

• завършване на Вътрешния пазар и засилване на конкурентноспособността на Европейските предприемачи;

• финансова и икономическа политика, ориентирани към растеж и стабилност;

• по-добро законодателство;

• гарантиране на сигурно, щадящо природата и конкурентноспособно снабдяване с енергия;

• поощряване на технологиите за опазване на природната среда;

• поощряване на научните изследвания и развитието;

• засилване на Европейското сътрудничство в образованието;

• модерна Европейска транспортна политика;

• интегрирана морска политика;

• модерна културна и медийна политика;

• управление, ориентирано към успеха и гражданите.

2. Осигуряване на заетост и оформяне на социалното бъдеще на Европа:

• по-нататъшно развитие на Европейския социален и обществен модел

• шансове и предизвикателства на демографската промяна;

• засилване на градовете и регионите, както и на селското пространство;

• поощряване на равните шансове и участието в пазара на труда;

• иновативна здравна политика и политика на превенция.

3. Осигуряване на естествените условия на живот в Европа:

• засилване на защитата на природата и климата;

• модерна, конкурентноспособна и трайна аграрна политика и политика при риболова.

ІІІ. Пространство на свободата, сигурността и правото

1. Засилване на сигурността, насочване на миграцията и поощряване на интеграцията:

• тясно политическо сътрудничество и обща борба с тероризма;

• кохерентна политика за даване на убежище и политика на миграция;

• интеграция и интеркултурен диалог;

• ефикасна защита на външните граници.

2. Засилване на свободата и правото:

• засилване на гражданските права;

• повече правна сигурност за гражданите и икономиката;

• засилване на правосъдието и практическото сътрудничество;

• активна защитна политика по отношение на потребителите

ІV. Оформяне на общата външна политика и политиката на сигурност, на външната икономическа политика и политика на развитие

• разширяване на ЕС и изграждане на Европейското пространство на сигурността и стабилността;

• многостранен ангажимент, активен мениджмънт при кризи и неразпространяването им;

• засилване на общата външна политика и политиката на сигурност и Европейската политика на сигурност и защита;

• стратегически партньорства и активна външна икономическа политика;

• засилване на търговията и международната конкурентноспособност на Европа;

• засилване на трайното развитие.

Тази програма би могла да се стори и амбициозна, за да бъде изпълнена за срок от шест месеца. Особено за хора, които не познават в детайли засиленото темпо на живота в старите държави-членки на ЕС и в частност - в Германия. Едно темпо, с което и ние постепенно трябва да започнем да свикваме. Нали Европейското ни гражданство включва и партньорството?

Инфо: http://www.eu2007.de/

---

Европа по германски

Берлин поема председателството на ЕС с амбицията да сложи ред в много области

Когато ставaше въпрос за международни кризи от Близкия изток до Дарфур или пък за цените на газа, в Берлин от една година се чуваше следният отговор: "Като поемем председателството на EC през януари 2007, ще се заемем и с тoвa."

Репликата бе станала почти автоматична за министри, депутати и дори за самата канцлерка Ангела Меркел. Медиите пък като ехо повтаряха, че в момента изход няма, но щом Берлин вземе диригентската палка, европейският оркестър ще започне да репетира усърдно по темaта и в крайна сметка с много труд ще хване правилния тон.

Очакванията към европейското председателството на Германия са високи. Към немската любов към организацията и трудовата дисциплина се отправят надеждите с твърда ръка да бъде вкарана в релси загубилата посоката от национален егоизъм и разширяване на изток тежка европейска машина. Но най-големите очаквания към председателството пос­тавят самите германци.

Една година преди началото на самото председателство по нареждане на Меркел министерствата трябваше да подготвят подробен план за действие по време на шестте месеца начело на ЕС. В началото на декември самата тя заяви пред Бундестага амбициозната европейска програма на правителството на Германия. Въпреки това местните медии бяха засипани с нервни коментари, че страната въобще не е готова с плана си за действие.

Германците възлагат много надежди за бъдещето върху ЕС, но в същото време изпитват дълбоко недоверие към функционирането му. Според техните критерии в съюза има твърде малко организация и дисциплина и твърде много хаос. Така сега, когато поема председателството, Берлин иска да сложи ред в максимален брой области.

Четири обаче са

основните приоритети

за шестмесечното германско председателство, назовани от канцлерката Меркел: възраждане на идеята за европейска конституция, реформа на институциите, нова и обща енергийна политика, обща политика за борба с организираната престъпност и тероризма.

Процесът на въвеждане на общата европейска конституция бе торпилиран от негативните референдуми във Франция и Холандия през 2005 г. Германия, като най-големият привърженик на идеята, сега си поставя за задача да намери изход от кризата. До май, когато ще се проведат президентските избори във Франция и така ще се смени настроението в другата голяма страна - членка на съюза, Ангела Меркел обаче ще избягва да упражнява твърде голям натиск. Нейната програма е до края на мандатa й начело на ЕС да бъде начертана пътна карта за приемането на конституцията в дългосрочен план.

"Европейската конституция е едновременно с това най-големият подводен камък в германското председателство", обяснява д-р Екхарт Щратеншулте, председател на Европейската академия в Берлин. "Необходимо е не просто да бъде написан един план, той трябва да е такъв, че да бъде одобрен от всички останали страни. На френския вътрешен министър Никола Саркози принадлежи идеята за малката конституция, т.е. да се приемат само онези части, за които сега има консенсус, че са абсолютно необходими. Това естествено не е достатъчно на Германия. Въпросът сега е да се създаде такъв план, че 2008 г. ние да приемем малкия проект, през 2010 г. - допълнение към него, 2011 г. - вторo, и така примерно през 2012 г. да имаме цялата конституция. Този вариант няма да е болезнен за никого, а ще постигне главната цел. Вариантът всичко или нищо сега няма да проработи", допълва Щратеншулте.

Приоритетът за реформа на европейските институции е пряко свързан с темата за евентуалните бъдещи разширявания на съюза. От гледна точка на Берлин, без интеграцията между сегашните 27 членки да бъде задълбочена, не може да се говори за приемането на нови. В същото време Меркел и нейният екип няма да спрат преговорите със страните кадидатки, а дори ще ги поощряват. По отношение на общата политика за борба с организираната престъпност и тероризма Германия иска да активира съвместната работа между институциите в различните държави.

Енергийната политика

на съюза е другата голяма тема, която екипът на Ангела Меркел иска да постави на здрави основи. Половината от горивата и енергията си EC получава отвън и след газовата криза между Русия и Украйна в началото на миналата година и заради постоянно покачващите се цени Федералната република иска да бъде намерен общ отговор на тeзи проблеми. Берлин е горещ привърженик на идеята, че ако Европа говори твърдо с един глас, може да постигне много повече в преговорите с Русия и другите доставчици на енергия. Освен това темата за либерализацията на енергийния пазар и стимулирането на конкуренцията в интерес на потребителите е една от любимите на кабинета Меркел. Така че се очаква раздвижване и в тази област на общия европейски пазар.

Другата тема, любима пък на германските избиратели - тази за опазването на околната среда, ще намери общ отговор както в програмата за ЕС, така и в тази за председателството на Г-8. През 2007 г. Федералната република ще ръководи и клуба на най-развитите индустриални държави и като основен приоритет сe поставя създаването на концепция за действие след 2012 г., когато изтича протоколът oт Киото за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

Същевременно Меркел си пос­тавя за цел да представи идеята за трансатлантическа зона за свободна търговия пред другите страни членки. Това трябва да е евро-американският отговор на растящата конкуренция от изток. В интервю пред в. Financial Times през седмицата Меркел обяви амбицията си за създаване на общ пазар между ЕС и САЩ с единни правила и стандарти в области като интелектуалната собственост и финансовата регулация.

На ЕС му предстоят едни динамични и пълни с работа шест месеца под председателството на Федералната република. Политиците от останалите страни пък ще трябва да се настроят за дълги дискусии, чиято цел е по германски точно да се разгледа всеки детайл, да се уточнят максимално конкретно начинът на действие и отговорният за изпълнението на задачата, за да няма неприятни изненади. Пос­ле всички трябва да затегнат тирантите и да запретнат ръкавите.

http://www.capital.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...