Отиди на
Форум "Наука"

Фина моторика


Recommended Posts

  • Потребител

Mindwriting

 

Прочетох в Информационна агенция 'Кросс' за възможността 'мислено писане'. Тя е вече най-нова технология на група американски учени, които създават интерфейс 'мозък-компютър' (BCI), превръщащ мисловното движение на ръката в текст, изведен на екран. 

Хора, загубили способността си за писане след преживяна травма, имат шанс чрез AI алгоритми и имплантирани миниатюрни сензори да продължат комуникацията си със своите близки.

В проекта BrainGate сложната система за общуване и софтуерът към нея са дело на инженери и неврохирурзи от различни университети и медицински центрове. Дешифрирането на мозъчната активност и алгоритъма за машинно обучение може да наподоби навигацията на смартфон с модул за декодиране на речта.

Изследването е публикувано в сп. 'Nature'. Главният автор на статията Франсис Уилет, научен сътрудник в 'Хауърд Хюз' (Университет Станфорд) споделя, че "мозъкът запазва способността си да възпроизвежда прецизни движения в продължение на десетилетия, след като тялото е загубило способността да ги извършва".

Това звучи много обнадеждаващо. Но как би се справил човек в напреднал стадий на Алцхаймер? За тази капиталопоглъщаща иновация какъв ще бъде срокът за откупуване на разходите? Каква ще бъде сравнителната икономическа ефективност? Ще постигне ли в световен мащаб конкурентно предимство за бездефектна работа? По какъв начин потребителите с нисък доход ще може да си го позволят? Какъв ще бъде коефициентът на нормализацията? Пациентите с увреда на гръбначния стълб и негативна прогноза дали биха желали да вегетират под грижите на близките си? Какво духовно поощрение могат да получат? Достатъчно ли е за тях моралното стимулиране? Как ще бъде описана целевата функция?

А ето нещо по-безопасно: 

watch?v=rSQNi5sAwuc

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Статия в ПулсБг, публикувана през 2010 г., представя технология за възстановяване на увредена нервна тъкан в гръбначния стълб. Технологията е подробно описана в сп. Nature Neuroscience.

Чрез блокаж на специфичен ензим нервните клетки на кортикоспиналния път в гръбначния мозък могат да започнат да се делят отново. Това при възрастните хора е възможност за регенериране на увредените неврони в гръбначния мозък. Така загубата на чувствителност може да бъде възстановена, което да възвърне подвижността на крайниците. 

Проф. Zhigang He и неговият екип уточняват, че степента на парализа се определя от разстоянието между травмираните нерви и главния мозък. Докато организмът е в процес на развитие, ензимът, регулиращ дейността на mTOR, е 'активен и способства деленето на клетките и растежа на тъканите'. 

 

Какво обаче стана с този регулатор? Разработена ли е вече терапия за прилагане на методиката и върху хора?

Бих могла да се върна още по-назад във времето. Но тогава не бихме могли да говорим за възпроизводство и възстановителна стойност, базирани на генетиката.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 6 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...