Отиди на
Форум "Наука"

Химичният състав на въздуха по крайбрежието на морето


Recommended Posts

  • Потребител

Често се казва, че морския въздух е богат на йони, като понякога се казва, че имало много йод във въздуха, и се говори, че заради това въздуха покрай морето е полезен за здравето. Казва се също така, че във въздуха покрай морето имало и много сол.

Въпросите които възникват от тези всеизвестни твърдения са много, като желанието ми е ако има някой запознат с въпросите да си каже мнението. Вероятно отговорите могат да се открият в интернет, но ще е добре да ги имаме и тук накуп.

Въпросите са следните:

  1. Какви са йоните в морския въздух? Дали са само йодни или имаме и натриеви, хлорни, или други йони?
  2. Има ли сол (натриев хлорид) във въздуха покрай морето? И ако има по какъв начин попада във въздуха - чрез изпарение или се разпръсква от вълните?
  3. Какво причинява засилената корозия на металите по крайбрежието - наличието на йони във въздуха или наличието на сол и вода?
  4. Доколко полезни са вдишваните йони и по какъв начин оказват влияние на организма? Ако човек приема богата на същите химически вещества храни ползата дали ще е същата?
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей, има ли някаква конкретна причина породила този интерес?

Защото въпросите са доста общи, но пък с "ограничаваща конкретика" да го кажем. А ми се струва че и не ти е силна химията и основни понятия ги омешваш...

1. според James Murray (Univ. Washington, 2004) основните йони във морската вода, над 1 ppm, са Na, K, Mg, Ca, Sr (+) и  Cl, SO4, HCO3, Br, B(OH)3, F (-). Същите заедно с други нещЯ от водата навлизат в атмосферата [1], като не е задължително да са само йони.

2. Има, чрез разпръскване.

3. Причините за корозията са комплексни, и зависят както от метала така и от околните условия. Наличието на вода и сол,  както и някой йони подпомогат корозията.

4. Въпроса е по-скоро към медици. Основно смятам че човешкият организъм няма как да вкара йони от белия дроб в кръвта, но все пак зависи за какви йони става въпрос. Нещо по темата.

Специфичната морска миризма казват се дължала на диметил сулфид.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...