Отиди на
Форум "Наука"

Индия с неприятна авария на ракета GSLV, ще има отзвук и върху пилотираната програма


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Индийската ракета GSLV се провали при опит за извеждане на спътник!

2021-india-launch-failure.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

12 август 2021 г. 16:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти август, в 03:13 ч. българско време, след продължителна пауза заради кризата покрай пандемията, Индия проведе първото си изстрелване за 2021-ва година. Но ракетата "GSLV" не успя да изведе спътника "EOS-03" в орбита. Аварията ще има сериозни последствия за страната, тъй като тази ракета е тясно свързана с пилотираните космически планове на индийците. 

В началото на полета всичко изглеждаше добре. Нямаше никакви отклонения от работата на твърдогоривната първа степен, нито на течногоривните странични ускорители (това е отличителна характеристика на индийските ракети - ракетните корпорации на останалите държави предпочитат основните ядра на първите степени да са на течно гориво, а спомагателните ускорители - твърдогоривни). Втората степен, работеща на течно гориво (хидразин и диазотен тетроксид), също изпълни задачата си безупречно.

Аномалията настъпи по времето на работата на третата степен, която е криогенна. Степента, по думите на журналиста Анатолий Зак, има своите корени в Русия. Нещо повече - първата версия на GSLV (т.нар. "Mk. I") е използвала руски двигатели "РД-55". Излетялата днес ракета (т.нар. "Mk. II") бе оборудвана с двигател "CE-7.5", индийски клонинг на "РД-55". Индийците са съумели да клонират руските криогенни двигатели благодарение на сделка с Главкосмос, в хода на която получили два макета и четири годни за полет двигателя (източник).

Фактът, че "GSLV" продължава да е проблематична ракета (макар и последните шест полета да са успешни), безспорно ще се отрази върху бъдещите планове на Индия да изпрати човек в космоса, пише Business Standard. Страната ще разчита на варианта "Mk. III" за изстрелването на космическия кораб "Гаганян".

Според индийската космическа агенция "Гаганян" е вече в етап на разработка и са пуснати поръчки за производството на около 80% от хардуерните компоненти, нужни за конструкцията на кораба. 

Видеозапис от днешното изстрелване: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4116-2021-12-aug-india-failure

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...