Отиди на
Форум "Наука"

Принцип на МАХ


Recommended Posts

  • Потребител

Който е запознат с този принцип във физиката може да си изкаже мнението за него, дали е верен, какви факти го подкрепят или не го подкрепят. Ето накратко за този принцип от руската Уикипедия в превод на Български за непознаващи те този принцип:

Принципът на Мах - изявления, обхващащи три типа въпроси:

  1. Съществуването на пространство и време е неразривно свързано с съществуването на физически тела . Премахването на всички физически тела престава да съществува пространство и време [1] .
  2. Причината за съществуването на инерционни референтни системи е наличието на далечни космически маси [2] .
  3. Инертните свойства на всяко физическо тяло се определят от всички други физически тела във Вселената и зависят от тяхното местоположение [3] .

В класическата механика и теорията на относителността , напротив, се смята, че инертните свойства на тялото, например неговата маса , не зависят от наличието или отсъствието на други тела. Въпреки това, в общата теория на относителността (GR) свойствата на локално инерционните референтни рамки зависят от околната материя , спрямо която се определят инертните свойства на телата, което може да се счита за специфично изпълнение на принципа на Мах [4] .

Принципът на Мах е формулиран от Ернст Мах през 1896 г. , но той не предоставя точна математическа формулировка на този принцип. Следвайки принципа на наблюдаемост , Мах критикува концепцията на Нютон за абсолютно пространство , ускорението, спрямо което Нютон обяснява появата на инерционни сили . Според Мах източникът на инерция е ускорението не спрямо абсолютното пространство, а спрямо референтната система, свързана с далечни звезди, чиято маса е източник на инерция [5] .

Принципът на Мах в първоначалната си формулировка (инертните свойства на тялото зависят от масата и местоположението на други тела) не е изпълнен в теорията на относителността. Това твърдение следва от факта, че принципът на относителност на инерцията позволява мигновено прехвърляне на действие на разстояние ( принцип на действие на далечни разстояния ), а принципът на действие на къси разстояния е в основата на теорията на относителността (скоростта прехвърлянето на действие е ограничено и не надвишава скоростта на светлината във вакуум) [6] ; в празното пространство, според специалната теория на относителността , всички тела имат инерция, независимо от наличието или отсъствието на други тела [6]; също така е известно, че същата сила придава същото ускорение на дадено тяло, независимо от наличието или отсъствието на други тела в близост [7] .

Съществуват редица нееквивалентни математически формулировки на принципа на Мах. Някои от тези формулировки са съвместими с общата теория на относителността, други му противоречат. Само формулировки, съвместими с общата теория на относителността, се признават за съвременна физика. [8] Херман Бонди и Джоузеф Самуил допринесоха значително за изучаването на този принцип . "

Нека да кажа моето мнение че не съм съгласен с твърденията на точки 2 и 3 от този принцип. А вие как мислите ? 🤔

 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, gooogle≪soft≫ said:

Нека да кажа моето мнение че не съм съгласен с твърденията на точки 2 и 3 от този принцип. А вие как мислите ? 🤔

Аз също. Бегло четох за Мах покрай СТО и знам, че Айнщайн се е повлиял от него.

Физиците от втората половина на 19-ти век искат да се отърват от Нютон и Мах е един от тях.
Той явно е повече философ, от колкото физик, и затова идеите му не са много практични.

Аз лично съм абсолютно несъгласен с идеята, че "инертните свойства на всяко физическо тяло
се определят от всички други физически тела във Вселената". Точно обратното. Това, което аз
виждам с очите си, е че вселената е устроена така, че телата и явленията са принципно
независими ... все едно няма други тела и явление във вселената.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...