Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън, трета редовна мисия. Старт 11 ноември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с третата дългосрочна експедиция излетя към МКС!

2021-crew-3-launches.jpg

Снимка от изстрелването на пилотирания кораб "Крю Драгън" тази нощ. Photo credit : NASA / Joel Kowsky

11 ноември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 04:03 ч. българско време от Площадка 39А на космическия център Кенеди в САЩ излетя частният американски пилотиран космически кораб "Крю Драгън" с четирима души на борда. Така бе даден ход на третата дългосрочна мисия до МКС, която СпейсЕкс изпълнява за нуждите на НАСА. 

Това е общо петият пилотиран полет за "Крю Драгън" след неговото въвеждане в експлоатация на 30 май 2020 г., когато дебютно летя с двама астронавти на пробна мисия до МКС. От тогава досега компанията на Илон Мъск е извозила в космоса общо 18 души и вече е провела една частна, несвързана с НАСА мисия ("Inspiration4" през септември т.г.). 

От четиримата души, които летят днес на борда на "Крю Драгън", само един е ветеран - астронавтът на НАСА Томас Маршбърн, който има две други експедиции зад гърба си. Всички останали са новаци - двамата астронавти на НАСА Рая Чари и Кайла Берън, както и астронавтът на ЕКА Матиас Маурер. 

Скачването на кораба със станцията е планирано за 12-ти ноември в 02:10 ч. българско време, по-малко от едно денонощие след старта. Четиримата ще се присъединят към сега живеещите на МКС Антон Шкаплеров, Пьотр Дубров и Марк Ванде Хай. Така екипажът на станцията отново ще стане седемчленен (напомням, че доскоро беше шестчленен, но въвеждането на новите американски кораби в експлоатация правят възможно да бъде увеличен с още един астронавт). Освен това МКС не е единствената станция в околоземна орбита - Китай също има орбитален комплекс и там живеят Чжай Чжиган, Уан Япин и Йе Ганфи. Това означава, че общият брой жители в космоса днес възлиза на 10 души. 

За извеждането на "Крю Драгън" в орбита бе използвана ракета "Фалкън 9" с изцяло американски ракетни двигатели "Merlin-1D++". Това бе 127-мият полет на ракета от тази серия. Конкретно за днешния старт бе използвана първа степен "B1067-2", която има един полет зад гърба си - този на товарния кораб "Карго Драгън" на 3-ти юни. Днес тя отново извърши меко кацане върху плаваща океанска платформа, общо 93-тото приземяване за построена от СпейсЕкс ракетна степен.

Днешното пилотирано изстрелване бе осъществено само два дни след завръщането на предходния кораб "Крю Драгън" с втората дългосрочна мисия до МКС. По време на кацането един от парашутите на кораба се отвори по-бавно в сравнение с останалите. НАСА и СпейсЕкс обаче анализираха данните и потвърдиха, че това е нормално и е било наблюдавано по времето на предходни изпитания, съответно не представлява технически проблем, който налага неговото отстраняване. Така бе дадена зелена светлина за полета през тази нощ.

Фактът, че корабът "Крю Драгън" успя да изпълни пет полета в хода само на година и половина, е забележително постижение и браво на Илон Мъск, че успя да мобилиза ресурсите на компанията затова! Но истината е, че когато НАСА реши да подпомага частни фирми след пенсионирането на совалките, агенцията никога не планираше да натовари СпейсЕкс с толкова много мисии. Вместо това полетите на "Крю Драгън" трябваше да се редуват с изстрелвания на ракети "Атлас 5" и кораби на Боинг "Старлайнър". 

Но заради постоянните проблеми във фирмата на Боинг и лошото ръководство на космическите ѝ проекти, корабът "Старлайнър" натрупа години от отлагания. За пръв път той трябваше да лети в пилотиран режим през 2020 г., същата година, когато дебютира и "Крю Драгън". Равносметката днес е, че Боинг даже не са изпълнили изцяло успешна демонстрационна мисия до МКС в безпилотен режим. Първата безпилотна демонстрация през декември 2019 г. замалко не завърши с цялостен провал заради софтуерен бъг, който наложи спешно връщане на кораба без да може да се скачи със станцията. Втората трябваше да бъде проведена през това лято, но в деня преди старта бе установено, че горивната система на "Старлайнър" не работи. Сега безпилотната експедиция се очертава да е факт не по-рано от пролетта на 2022 г. и тъй като ще са необходими месеци на анализ на данните след този полет, "Старлайнър" надали ще лети с астронавти на борда преди 2023 година. 

Това бе нежелан развой, но СпейсЕкс успяха да се справят блестящо с предизвикателството да поемат всички нужди на НАСА, че дори и да осъществяват частни експедиции като "Inspiration4" като странична развойна дейност. Така хем Щатите не зависят от Русия за транспорта на астронавти до МКС, хем в страната се развива мощен частен сектор - разбира се, доминиран от Илон Мъск. Остава да видим дали останалите бюрократизирани корпорации ще се адаптират към новата реалност. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4223-2021-11-nov-crew-dragon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Новоизстреляният кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

12 ноември 2021 г. 08:00 ч. Късно тази нощ, на 12-ти ноември, пилотираният космически кораб на САЩ "Крю Драгън" се скачи успешно с МКС. И не просто всичко мина безпроблемно, но корабът даже подрани с половин час.

Стиковката бе осъществена в 01:32 ч. българско време, като "Крю Драгън" се свърза с модула "Хармъни" от американския сегмент на станцията.

Така новопристигналите астронавти Рая Чари, Том Маршбърн, Кейла Берън и Матиас Маурер се присъединиха към доставените по-рано на МКС от руски кораб "Союз" космонавти Антон Шкаплеров, Пьотр Дубров и американския им колега Марк Ванде Хай. С това екипажът на станцията е отново седемчленен.

Следващата пилотирана американска мисия до МКС е планирана за април 2022 година. Следващата руска експедиция ще е факт през декември тази година и тя ще е изцяло туристическа, без да е свързана с обмен на редовен екипаж. 

2021-international-space-station-7-membe

Кадър от МКС след като нейният екипаж стана отново седемчленен. Photo credit : NASA TV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4225-2021-12-nov-crew-dragon-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...