Отиди на
Форум "Наука"

Прекрасната змейска четирилогия на Николай Теллалов


SAlexandrov

Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Прекрасната змейска четирилогия на Николай Теллалов

 palnozemie.jpg

Корица на романа "Пълноземие"

14 януари 2022 г. 10:05 ч.

Светослав Александров. Ако някога сте се питали дали в България съществува поредица, която може да се сравни с големите западни фентъзи поредици като "Властелинът на пръстените" на Дж.Р.Р. Толкин и същевременно сюжетът ѝ е базиран на българския фолклор и митология, то има отговор на вашия въпрос. Това е т.нар. змейската четирилогия на писателя-фантаст Николай Теллалов. 

Преди да навляза в същината на това ревю, трябва да съм откровен с вас. Аз лично познавам автора и ми е трудно да пиша ревю на книги за човек, когото познавам. Преди петнайсетина години се запознах с него на сбирките на клуба за фантастика и прогностика "Иван Ефремов", след което прочетох книгите му. По-късно през 2010 г., когато си въобразих, че и аз мога да съм писател, Теллалов се нави да стане главен редактор на първата ми научно-популярна книга "Космическа колонизация - неосъществената мечта". По-късно животът ме люшна в друга посока и загубих дирите на Теллалов. Донякъде това е така, защото, докато той има авторска страница във Фейсбук, няма личен профил. И по-добре. Нека да стои далеч от токсичната атмосфера на социалните мрежи и нека лигльовци като мен с достатъчно свободно време да пишат впечатленията си от книгите, които са прочели. Като казах свободно време, през пандемията от немай къде ми щукна тази идея отново да препрочета любимата ми змейска поредица. 

Поредицата се състои от общо четири книги. Както "Хари Потър и философският камък" е най-слабата книга на Роулинг, същото е валидно за първата от Теллаловата четирилогия - "Да пробудиш драконче". Но това не бива да ви отказва - книгата е достатъчно увлекателна и четивна. И така, главният герой Радослав (Дичо), по време на разходка в планината с неговата тайфа от повърхностни селяндури, целува омагьосан барелеф и събужда змейкинята Верена. И о, мама мия, започва изумителна романтична история! Тук трябва да ви предупредя, че някои рецензиращи са дали отрицателно ревю на книгата именно заради романтиката и присъствието на множество умалителни (същите ядове брах и аз с моята "Саркания"). Лично аз не обърнах внимание - и то не защото се имам за кой знае какъв романтик, ами защото повествованието е достатъчно увлекателно в други аспекти, за да не забелязвам такива подробности. Изключително много ми хареса, че историята се развива през 90-те, по времето на дивите мутренски години на българския преход. Така например във втората книга от поредицата "Царска заръка" ще попаднете на забавна сценка, в която ступват контрольори от софийския градски транспорт :)

В "Царска заръка" ще си починете от Дичо и Верена, като Теллалов ще ви запознае с друга двойка - магьосника (колобър) Витан-Вананд и неговата Елица. Докато вниманието на цяла България е погълнато от злополучното първенство по футбол през 1998 г., докато се мъчим на стадиона срещу Парагвай, Нигерия и Испания, колобърът има царска заръка да издири Верена и ... да прекрои човешката история уж по по-добър начин, но накрая ще се получи свят, в който България може и да не съществува в съвременния си вид. Очаквайте още мутри, тайни агенти и заплетени конспирации на българските служби. 

2022-slunce-nedosegaemo.jpg

Корица на романа "Слънце недосегаемо"

Но защо България от 90-те години изглежда толкова нещастна, толкова мизерна? Защо винаги имаме усещането, че сме ощетени от останалите Велики сили? С тези въпроси се занимава романът "Пълноземие" - любимият ми от поредицата, космическият роман, който по жанр е по-близък до научната фантастика, отколкото до фентъзито. Книгата продължава историята на "Да пробудиш драконче", в края на която Верена намира път към Долната земя от приказките, но Дичо не успява да я последва навреме. Когато той най-сетне открива проход, главният герой се озовава не на Долната земя, а на нашата Земя от 2036 година, на която историята се е разгърнала по алтернативен начин. Октомврийската революция в Русия се е провалила и държавата се е превърнала в мощна империя. Хитлер е спечелил Втората световна война. И ... България е велика сила, способна да дирижира световната политика. Космонавтиката се е развила много повече, отколкото в истинския свят, Луната е колонизирана и България има свои собствени космически кораби и космонавти. Но това не е идеален свят - Земята е изцедена от ресурси, природата е съсипана, няма озонов слой и градовете са под куполи. Водят се унищожителни войни на планетата и в космоса. В "Пълноземие" Дичо ще открие, че в този свят има негов двойник, друга Верена... и покрай тях трябва да открие истинският път към Долната земя. 

Ето я и Долната земя в последния роман от поредицата "Слънце недосегаемо". Дичо най-накрая е попаднал на въпросната Долна земя, която се нарича Кашеп и представлява бледо копие на Земята с други континенти (Атлантида също съществува), населени от множество различни племена и раси. "Слънце недосегаемо" е коронната книга от поредицата, масивна, с множество допълнения. Сравнявайки Теллаловата поредица с Толкин, бих казал, че този роман е нещо средно между "Властелинът на пръстените" и "Силмарилион". По подобие на "Силмарилион" има тежки инфо-дъмпове и описания, но не очаквайте родословия и хронологии, а нови мерни единици, локален календар и иновативни начини за отчитане на времето (все пак Теллалов е от необичаен бекграунд в сравнение с останалите фентъзи писатели - не е хуманитарист, а е следвал химия и е космически ентусиаст). Но по подобие на "Властелинът на пръстените", така и "Слънце недосегаемо" има увлекателна история, ще се запознаете с двама нови главни герои - змеят Иван-Крилан, който е бил роден на Земята като човек и е оставил на нея първата си любов, както и неговият побратим Алванд, който е влюбен във Верена. За да си върне обратно любимата, Дичо и Алванд трябва да отидат заедно на куест, но дали ще се сработят при това положение... има интрига! 

Не мога да не дам оценка, по-ниска от максималната. Теллалов ми вдъхва надежди, че в България има качествени съвременни писатели на литература, макар и да не ги намирате по бълващите чалга телевизии. 

Оценка: 5/5

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4318-2022-zmeiska-chetirilogiq-review

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...