Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-21. Старт 18 март 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Руската ракета Союз-2.1а с пилотирания кораб Союз МС-21 бе изведена на стартовата площадка

2022-15-march-soyuz-ms21-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-21" бива извеждана на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

15 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин космическата ракета "Союз-2.1а" с пилотирания кораб "Союз МС-21" бе изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур и приведена във вертикално положение. 

Изстрелването на кораба с трима космонавти е насрочено за 18-ти март (петък) в 17:55 ч. българско време. 

Този път по време на извеждането на ракетата транспортьорът не беше обозначен с буквите "V" и "Z", които се използват от руските активисти като подкрепа към войната в Украйна. Такива имаше при показната акция в началото на месеца, когато Роскосмос демонстративно сне ракета с комерсиални спътници "УанУеб" и отказа да ги изстреля, тъй като британската фирма-оператор не клекна на искането на агенцията да бъдат дадени гаранции, че сателитите няма да се използват с военно прложение. За щастие сега върху съоръженията няма политически символи - и така и трябва да бъде, за да може международното сътрудничество в космоса да продължи. 

Ако всичко мине по план, към МКС ще бъде изпратен екипаж от трима души: Олег Артемиев, Денис Матеев и Сергей Корсаков. За пръв път от началото на експлоатацията на станцията към нея ще излети кораб, екипажът на който се състои единствено от обучени професионални космонавти на Русия. Като правило корабите "Союз" винаги превозват поне един чуждестранен астронавт - представител на западна космическа агенция или турист. В края на 2021-ва година за пръв път от края на епохата "Мир" беше изстрелян изцяло руски екипаж - този на филмовия проект "Вызов", но тогава на борда на кораба "Союз МС-19" имаше един професионален космонавт (Антон Шкаплеров) и към него се присъединиха режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Сега "Союз МС-21" ще лети само и единствено с квалифицирани руски специалисти. 

Командир на предстоящата мисия е Олег Артемиев, като това ще е трети полет за него. Ветеранът е избран за космонавт през 2003 година, а преди да полети в орбита той изпълнява две симулирани мисии до Марс в хода на имитационната програма "МАРС-500" (в периода 2005-2007 г.). Първата му реална космическа експедиция е през 2014 г., а втората - през 2018 година. Артемиев (р. 1970 г.) е най-възрастният от екипажа. 

Към него ще се присъединят младоците Денис Матеев и Сергей Корсаков, родени съответно през 1983 и 1984 година. И двамата са възпитаници на Московския държавен технически университет „Бауман“ (Артемиев също го е завършил). 

Космическият кораб "Союз МС-21" притежава собствено име "С. П. Корольов" в чест на именития конструктор Сергей Корольов, тъй като през януари отбелязахме 115 г. от неговото рождение. Именно той е разработил легендарната ракета "Р7" (Семьорка), с която са изстреляни първият изкуствен спътник, кучетата Лайка, Белка и Стрелка, както и първият космонавт Юрий Гагарин. Без Корольов, който е с украински произход (роден е в Житомир през 1907 г., тогава част от Руската империя, днес се намира в Украйна), Русия нямаше да разполага с ракетите от семейството "Союз", пряк наследник на "Семьорка", които съвсем доскоро държаха рекорда като най-надеждните носители в света (преди американските ракети "Фалкън" да поставят нов рекорд по брой непрекъснати полети без провал).

За повече информация: Новости-космонавтики

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4427-2022-soyuz-2-1a-ms-21-rolled-launch-pad

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Корабът Союз МС-21 с трима космонавти е готов за полет днес

2022-15-march-soyuz-ms21-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-21" бива извеждана на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

18 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на Русия "Союз МС-21" с руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков е готов за изстрелване днес, на 18-ти март в 17:55 ч. българско време. А космическите експерти и ентусиасти ще следят с изострен интерес процедурите преди старта и пътешествието към МКС, защото това е първият космически полет, който руснаците ще проведат след като нападнаха Украйна. В дните след нападението западът скъса толкова много отношения с Русия и сътрудничеството с МКС остана едно от малкото активни партньорства, но дали днес всичко ще протече както е било преди? 

Безпорно отношенията на Земята се отразяват и на космическите политики. Щатите наложиха нови тежки санкции, които неизбежно ще се отразят на вноса на електронни компоненти към Русия и по този начин ще затормозят руския космически отрасъл. От своя страна руснаците престанаха да продават ракетни двигатели на американските компании и преустановиха партньорството с Европейската космическа агенция, включващо изстрелвания на ракети "Союз" от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Въпреки всичко както Роскосмос, така и НАСА официално заявяват, че партньорството на МКС остава ключово за тях и поради неготовност на следващото поколение американски и руски станции няма как да спрат да работят заедно. Но за нас, космическите ентусиасти, би било трудно да наблюдаваме полетите. Уебсайтовете на Русия, на които традиционно разчитаме, в това число сайтът на Роскосмос и на социалната мрежа ВКонтакте (където има излъчвания в реално време), са недостъпни за множество граждани на ЕС и България. 

Американската телевизия НАСА ТВ обаче ще предава на живо предстартовата подготовка, започвайки в 17:15 ч. днес на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

Полетът на Артемиев, Матвеев и Корсаков е знаков поради две причини. Това е първата мисия на кораб "Союз" до МКС, състояща се от екипаж, съставен изцяло от професионални руски космонавти. Това е и първата експедиция, която ще се скачи с новия руски модул "Причал". Напомням на читателите, че "Причал" бе прибавен в състава на МКС в края на 2021-ва година. 

Стиковката е насрочена за 21:05 ч. българско време. А когато тя бъде осъществена, какво следва? Артемиев, Матвеев и Корсаков ще са първите нови жители на Земята, които ще заживеят на МКС след началото на войната. Ще има ли професионално посрещане, на каквото сме свикнали? Ще видим ли прегръдки между американци и руснаци както досега? 

Безспорно днешният ден ще е интересен. Стискаме палци за успех и професионално поведение от страна на Русия и НАСА. Международната космическа станция винаги е била катализатор за мир.

Днес повече от някога имаме нужда от нагледна демонстрация, че това продължава да е така. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4437-2022-soyuz-ms-21-will-launch-today

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Седем космически разходки са планирани за руската пилотирана експедиция Союз МС-21

18 март 2022 г. 12:30 ч. Пред пилотираната експедиция "Союз МС-21", която трябва да излети днес, на 18 март, в 17:55 ч. българско време, са планирани седем излизания в открития космос. Те ще са необходими за интеграцията на най-новите модули "Наука" и "Причал" в състава на Международната космическа станция.

Новината бе съобщена от ТАСС.

"Ще има седем космически разходки. Такъв е планът, но ще бъдем щастливи дори и една да се осъществи", сподели космонавтът Олег Артемиев - част от тричленния екипаж на "Союз МС-21". Другите двама са Сергей Корсаков и Денис Матвеев.

Артемиев също така потвърди, че една от космическите "разходки" трябва да бъде осъществена заедно с италианската астронавтка Саманта Кристофорети. Тя ще е нужна за активацията на европейската роботизирана ръка към модула "Наука". Тепърва обаче предстои да видим доколко изобщо ще има сътрудничество между Европейската космическа агенция (ЕКА) и Роскосмос по тази линия.

Предвижда се Артемиев да заеме още една роля - да се превърне в специален кореспондент на ТАСС от космоса. 

Дубльорите на Корсаков, Матвеев и Артемиев са Сергей Прокопиев, Ана Кикина и Дмитрий Петелин. 

2018-16-aug-cosmonauts-spacewalking.jpg

Тази снимка на космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев бе направена от техния колега Александър Герст (астронавт на Германия) на 15-ти август 2018 година. Photo credit : ESA/Alexander Gerst

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4438-2022-seven-spacewalks-planned

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

 

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-21 с трима руски космонавти излетя към МКС

2022-soyuz-ms-21-lifts-off.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: NASA TV

18 март 2022 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 18-ти март 2022 г. в 17:55 ч. българско време от космодрума Байконур беше осъществено изстрелване на пилотирания космически кораб "Союз МС-21". Това е първата пилотирана космическа експедиция за 2022-ра година. Тя бива осъществена няколко седмици след началото на кървавата инвазия в Украйна от Русия, която прекрати множество научни партньорства в цял свят, включително в космическия сектор (но не и на МКС с някои дребни изключения). За пръв път към станцията излетя кораб, на борда на който има само професионални космонавти на Роскосмос - но изборът на екипажа не е резултат от западните санкции, а е отдавна планиран, тъй като още преди месеци НАСА се отказа да закупува астронавтско място на този "Союз" поради наличието на американския кораб "Крю Драгън".

Днес нямаше никакви отклонения по време на полета. Девет минути след старта "Союз МС-21" се отдели безпроблемно от третата степен на ракетата-носител "Союз-2.1а" и започна самостоятелно сближение с Международната космическа станция. Скачването с новия модул "Причал" на руския сегмент (първо за него!) е планирано за тази вечер в 21:05 ч. българско време. Вие можете да гледате живото излъчване по НАСА ТВ, което ще започне 45 минути по-рано, на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

На борда на "Союз МС-21" пътуват трима космонавти - Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков. От тях единствено Артемиев е ветеран, като за него това е трета мисия. Матвеев и Корсаков са новаци. Всички космонавти са възпитаници на Московския държавен технически университет "Бауман".

Космическият кораб "Союз МС-21" притежава собствено име "С. П. Корольов" в чест на именития конструктор Сергей Корольов, тъй като през януари отбелязахме 115 г. от неговото рождение. Именно той е разработил легендарната ракета "Р7" (Семьорка), с която са изстреляни първият изкуствен спътник, кучетата Лайка, Белка и Стрелка, както и първият космонавт Юрий Гагарин.

По ирония на съдбата Сергей Корольов е роден в Житомир, тогава част от Руската империя, днес в състава на Украйна. Конструкторът е прекарал своето детство в Нижин, в близост до Чернихив. Той е завършил професионално училище в Одеса и университет в Киев. Всички тези места днес биват бомбардирани от руснаците. 

Иначе партньорството между САЩ и Русия на МКС все още оцелява, въпреки войната. Артемиев, Матвеев и Корсаков ще се присъединят към сега живеещите на станцията космонавти на Русия Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров, към американските астронавти Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кейла Берън и към немския астронавт Матиас Маурер. 

Екипажът на МКС ще остане в тази конфигурация до 30-ти март, когато пилотираният космически кораб "Союз МС-19" с Шкаплеров, Дубров и Ванде Хай ще се прибере на Земята. Нито САЩ, нито Русия предвиждат американеца Ванде Хай да бъде преместен към американски кораб "Крю Драгън" и той ще се завърне заедно с руските си колеги на руски кораб. 

Видеозапис от старта - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4439-2022-18-march-soyuz-ms-21-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Союз МС-21 пристигна на МКС, космонавтите влязоха в станцията с жълто-сини униформи!

2022-18-march-cosmonauts-dock-iss.jpg

Десетчленният екипаж на МКС. Фото: Роскосмос

19 март 2022 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. След провал на системата за автоматично сближаване, космонавтът Олег Артемиев успя да скачи в ръчен режим новоизстреляния пилотиран космически кораб "Союз МС-21". След отварянето на шлюзовете Артемиев и неговите колеги Денис Матвеев и Сергей Корсаков бяха посрещнати топло от седмината жители на МКС, руснаци, американци и един немец - чудесен признак, че партньорството на станцията продължава нормално. Но вниманието на зрителите бе приковано от униформите на космонавтите, които са в необичайни жълто-сини цветове. 

Жълтото и синьото са цветовете на знамето на Украйна. Дали е възможно екипажът на "Союз МС-21" да излъчва послание в подкрепа на мира? Нека да погледнем какви са фактите. 

Космонавтите действително имат правото да изберат в какви цветове да са техните униформи. Ключовото е, че това се случва няколко месеца преди изстрелването. Повечето членове на екипажа подбират дрехите им да са бели, черни или сини. Актрисата Юлия Пересилд, която полетя в космоса в края на миналата година, реши да облече яркочервена дреха. Ако Артемиев, Матвеев и Корсаков действително са избрали униформите си далеч преди войната в Украйна, вероятно те са решили цветовете им да са в тон с цветовете от герба на техния университет МГТУ "Бауман" (които също са жълти и сини). Още повече, че Олег има снимка от 2014 година с подобен костюм: 

2024-artemiev-bauman.jpg

Снимка на Олег Артемиев от 2014 г. по време на негова предишна мисия. Фото: Роскосмос

Но ако това е така, то Артемиев можеше да разсее всякакви съмнения още вчера след скачването, когато дойде времето за въпроси и отговори от медиите. Напълно естествено космонавтът бе попитан защо костюмите изглеждат по този начин. Ако той беше казал, че става въпрос за почит към университета му, нещо, с което всеки висшист се гордее, историята щеше да приключи набързо. Вместо това Олег отвърна: "Дойде нашият ред да изберем цвят. Само че се оказа, че имаше натрупан жълт плат и се наложи да го използваме. Ето защо се наложи да носим жълто". Ама че абсурден отговор! Наистина ли в хангарите на Байконур точно жълтият плат е в излишък? 

Ето и другите факти. Журналистът Анатолий Зак пише следното: "Украинското знаме и неговите цветове са анатема за режима на Путин. Да носиш украинско знаме в Русия тези дни е гаранция да те арестуват. През последните години протестиращите руснаци се обличаха в украински цветове - спомнете си за известната снимка на бабушка в метрото". 

Така че... съвпадение? Почит към университета "Бауман"? Протест срещу войната в Украйна? А защо не ... и трите неща едновременно? Космонавтите не живеят в балон със сигурност знаят какво се случва по света. И дори и първоначално да са избрали униформи в чест на университета си, вероятно са били наясно каква реакция ще предизвикат, появявайки се в МКС с дрехи в цвета на украинското знаме. Прочее, показателно е, че клиповете от пристигането на екипажа на станцията не бяха споделени от шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин в социалните мрежи. 

"Изобщо не се съмнявам, че някой ще бъде наказан, задето не е предсказал каква ще е реакцията", категорична е известната журналистка Катя Павлюшченко.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4440-2022-19-march-soyuz-ms-21-arrives-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новопристигналите космонавти от кораба Союз МС-21 вечеряха за пръв път в американския сегмент с екипажа на МКС

2022-new-crew-aboard-iss.jpg

Както е видно от тази снимка, американци и руснаци продължават да работят заедно на Международната космическа станция - ясен знак, че партньорството продължава. Photo credit : Roscosmos

21 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Руските космонавти от новопристигналия космически кораб "Союз МС-21" вечеряха за пръв път в американския сегмент на МКС с международния екипаж на станцията. С това адаптацията им към живота в орбита е в ход. Но докато Олег Артемиев е опитен космонавт с две предходни мисии зад гърба му, неговите колеги Сергей Корсаков и Денис Матвеев са новаци и никога досега не са били в космоса. Ето какво разказват те. 

"Безтегловността е най-необичайното състояние, което не може да се сравни с нищо", казва Корсаков. "Особено в момента, когато прелетиш в станцията през люка. Сама по себе си МКС е огромен комплекс но благодарение на упражненията на тренажорите както в руския, така и в американския сегмент се чувстваш като у дома. Познаваш всичко до най-дребните детайли. С изключение на безтегловността". 

"Както знаете, това е моята първа командировка на орбита и няма да е преувеличено да кажа, че за човек като мен, който 12 години се е готвил за полета, това е събитието на моя живот", твърди Матвеев. "Искам да ви благодаря за добрите пожелания, хубавите думи и множеството въпроси. Постепенно ще отговоря на всички тези въпроси и ще споделя за интересните факти на борда на станцията, както и снимки на Земята. Накъде без тях?

А вчера имахме първата вечеря заедно в американския сегмент. Със Сергей почти привикнахме към яденето на космическа храна". 

Източник: Канал на Роскосмос в Телеграм

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4444-2022-21-march-iss-update

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-21 се прибра на Земята!

2022-soyus-ms-21-landing.jpg Кадър от днешното приземяване. Photo credit : Roscosmos / NASA TV

29 септември 2022 г. 14:03 ч.

Светослав Александров. Днес, на 29-ти септември, в 13:57 ч. българско време пилотираният космически кораб на Русия „Союз МС-21“ с космонавтите Олег Артемиев (командир), Денис Матвеев и Сергей Корсаков се завърна благополучно на Земята.

За Артемиев това бе третото пътешествие в космоса, докато Матвеев и Корсаков летяха за пръв път. Тримата прекараха общо 195 дни в ниска околоземна орбита.

В научно отношение мисията бе успешна, като космонавтите изпълниха десетки експерименти на борда на Международната космическа станция и проведоха общо пет „космически разходки“, една от които съвместно с европейската астронавтка Саманта Кристофорети.

В обществено отношение обаче експедицията бе противоречива. Това бе първият пилотиран космически полет на Русия, проведен след началото на инвазията в Украйна. След скачването си с МКС Артемиев, Матвеев и Корсаков влязоха на борда на станцията в жълто-сини униформи, заради което мнозина сметнаха, че са организирали таен протест против войната. Уви, това не се оказа така – униформите им просто имаха цветовете на техния университет МГТУ „Бауман“. И за да не остане никакво съмнение кого подкрепят, на 3-ти юли тримата космонавти разгърнаха знамето на Луганската народна република и излъчиха съобщението „Денят на освобождението на Луганската народна република! Ние празнуваме както на Земята, така и в космоса“.

Възможно е самите космонавти да не са имали пръст в тая работа, а това да е било организирано от предишния шеф на Роскосмос – Дмитрий Рогозин. Слава Богу скоро след случката той беше уволнен и бе заменен от Юрий Борисов. Днес Борисов ръководи Роскосмос много по-меко от преди и открито се обявява срещу използването на космоса за военни цели. Беше сключен и договор между НАСА и Роскосмос, който позволява на американски астронавти да продължат да летят на „Союз“, а в замяна на това американски кораби ще извозват руски космонавти.

Следващият пилотиран космически полет е предвиден за не по-рано от 5-ти октомври, в зависимост кога ураганът Иън ще отмине Флорида. Тогава ще излети американският кораб „Крю Драгън“, а на борда му ще пътува руската космонавтка Анна Кикина.

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/29/soyuz-ms-21-returns-home/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...